"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Μια τελευταία «ευχάριστη» στιγμή για τους γραφικούς!


Το απόγευμα, υπό ορισμένες συνθήκες, μπορούμε να απολαύσουμε και εμείς και η κυβέρνηση μια από τις τελευταίες ευχάριστες στιγμές. Να πετάξει το Eurogroup στα χέρια της ΕΚΤ την «καυτή πατάτα», πιστοποιώντας ότι κάτι κινείται στις διαπραγματεύσεις, και η κυβέρνηση να είναι έτοιμη να κάνει όχι βήμα, αλλά άλμα επί κοντώ πάνω από τις «κόκκινες γραμμές». Και αφού πάνε όλα καλά, ο κ. Ντράγκι πιθανόν να δώσει το σήμα για μια μικρή χαλάρωση της χρηματοδοτικής θηλιάς, να πληρωθεί το ΔΝΤ και να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Γι' αυτήν τουλάχιστον την εβδομάδα. Και εδώ τελειώνουν τα «ευχάριστα».
 
Από την επομένη έρχεται η ώρα υλοποίησης των όσων με βαριά καρδιά υποσχέθηκε η κυβέρνηση στους δανειστές για να εξασφαλίσει τη «θετική» δήλωση. Μέσα σε πολύ μικρό διάστημα, τριών το πολύ τεσσάρων εβδομάδων, θα πρέπει να δεσμευτεί και για τα υπόλοιπα, τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με την «πρόσφατη λαϊκή εντολή», ούτε με τις «κόκκινες γραμμές» που με άνεση χάραζε δεξιά και αριστερά η σημερινή κυβέρνηση. Και μετά εφόσον όλα πάνε καλά, να υποδεχτούμε το νέο μνημόνιο... 

Ομως και αυτό το πιο ρεαλιστικό σενάριο τίθεται υπό αμφισβήτηση από την ίδια την κυβέρνηση. Η οποία ζητά να αποτυπωθεί σήμερα από το Eurogroup η πρόοδος στις τεχνικές διαπραγματεύσεις και συγχρόνως κάνει επίκληση της πολιτικής βούλησης των εταίρων, για να ξεπεραστεί η απουσία επαρκούς προόδου στις διαπραγματεύσεις...
 

Είναι πρωτοφανής η τακτική με την οποία η κυβέρνηση καλεί τους δανειστές σε «έντιμο συμβιβασμό», διευκρινίζοντας όμως ότι αυτός θα γίνει στη «βάση των "κόκκινων γραμμών" της και της πρόσφατης λαϊκής εντολής».  

Οι ζεϊμπεκές της κυβέρνησης από την αισιοδοξία στην απαισιοδοξία, από τη σύγκλιση στην απόκλιση, από τη λύση στη ρήξη, μας έχουν όλους ζαλίσει. Εχουν κουράσει και τους συνομιλητές της, έχουν πλήξει την αξιοπιστία της. 

Δεν θέλω να πιστέψω ότι η μάχη δίνεται για να μην «μπει ταφόπλακα στην Αριστερά», όπως το περιέγραψε χθες κάποιο κυβερνητικό στέλεχος, αδιαφορώντας εάν η ταφόπλακα μπει τελικά στη χώρα.  

Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι για λίγες ώρες το απόγευμα δεν θα μας στερήσουν μερικές από τις τελευταίες ευχάριστες στιγμές...

Δεν υπάρχουν σχόλια: