"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΟΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Με τις γνωστές παπαρδέλες περί "θετικής ατμόσφαιρας" και με "διακηρύξεις καλών προθέσεων" ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Άγκυρα


Σε ιδιαίτερα θετική ατμόσφαιρα, διακηρύξεις καλών προθέσεων  και δύο ανακοινώσεις, μία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών για την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου και μία για την θαλάσσια ασφάλεια, ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Άγκυρα με συναντήσεις που είχε με τον  πρόεδρο  Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.


Ο κ. Νταβούτογλου, μέσω του κ. Κοτζιά απηύθυνε πρόσκληση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την Τουρκία.  


Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή, η ημερομηνία θα καθοριστεί μέσω της διπλωματικής οδού, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι ο κ. Τσίπρας  θέλει να επισκεφθεί την Τουρκία, αλλά η επίσκεψη πρέπει να προετοιμαστεί σωστά και να έχει αποτελέσματα.


Η επανέναρξη των συνομιλιών για την υφαλοκρηπίδα δεν συνοδεύεται από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, γεγονός που σημαίνει ότι οι δύο κυβερνήσεις δεν θέλουν δεσμευτικό πλαίσιο συνομιλιών, ενώ η ανακοίνωση για την θαλάσσια ασφάλεια είναι αποτέλεσμα των συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά προς το παρόν δεν είναι γνωστές λεπτομέρειες τι ακριβώς περιλαμβάνει. 


Η ελληνική πλευρά έχει θέσει επιτακτικά το θέμα της παραβίασης των χωρικών υδάτων και της παραβίασης των κανόνων αβλαβούς διέλευσης από τουρκικά πλοία που συχνά φθάνουν κοντά στην Αττική. Ανακοινώσεις για τα πεδία βολής δεν έγιναν, γεγονός που αποδίδεται στην διατήρηση των διαφωνιών.


Ο κύριοι Κοτζιάς και Τσαβούσογλου έκαναν λόγο για «ένα Αιγαίο ειρήνης και συνεργασίας» καθώς, επίσης και για την επίλυση του Κυπριακού,ώστε να μην χαθεί φέτος μια μεγάλη ευκαιρία. Ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι κοινή επιθυμία είναι να λυθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο και να πέσουν οι εντάσεις και οι αμφισβητήσεις. 


Για το Κυπριακό, ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε τη θέση του κατά των εγγυήσεων και δήλωσε ότι η Αθήνα στηρίζει με κάθε τρόπο τις διαπραγματεύσεις και θα παράσχει κάθε διευκόλυνση για την επίλυσή του.


Επίσης δήλωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θέλει να λυθεί το Κυπριακό, αλλά με τον σωστό τρόπο», χαρακτηρίζοντας την εκλογή Ακιντζί ως μια καλή ευκαιρία.


Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε., ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η Ελλάδα πάντα τη στηρίζει στο πλαίσιο των κανόνων που θέτει η Ε.Ε. Συζητήθηκαν επίσης θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και αποφασίστηκε να αναπτυχθεί διμερής συνεργασία, σε επίπεδο υπουργείων Δικαιοσύνης και Εξωτερικών και μια πολύ αυστηρή νομοθεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: