"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Η κεραμιδότσαρκα των 100 ημερών


Εχετε δει τους γάτους τον Αύγουστο όταν είναι η εποχή τους; Κάνουν το μπάσο και παραπονιάρικο «μίαουουου» μέχρι να τους ανοίξουν την πόρτα. Και να εξαφανιστούν. Μέχρι να επιστρέψουν σε μια εβδομάδα, έναν μήνα ή τέλος πάντων μέχρι να ικανοποιηθεί η γατίσια τους λίμπιντο. Βρώμικοι, γδαρμένοι, ικανοποιημένοι αφού έχουν κάνει τις μαγκιές τους στα κεραμίδια πηγαίνοντας κατευθείαν στο πιάτο και νιαουρίζοντας για φαΐ.


Κάτι τέτοιο μου θυμίζει η κυβέρνηση. Αφού ο Βαρουφάκης την είπε στον Ντάισελμπλουμ, αφού ο Κοτζιάς πήγε στη Μόσχα, ο Τσίπρας στην Κίνα και ο έρμος ο Λαφαζάνης στο Αζερμπαϊτζάν, όταν κατάλαβαν ότι χωρίς συμφωνία σε έναν μήνα στα ΑΤΜ οι συνταξιούχοι θα βλέπουν το μήνυμα «No money», μαζεύτηκαν πίσω.

Και στείλανε ό,τι πιο σοβαρό είχανε να κάνει συμφωνία, που στην τούρλα της ανάγκης ήταν χειρότερη από το αν είχαν υπογράψει το μνημόνιο από την αρχή. 
 
Την κεραμιδότσαρκα βέβαια την πληρώνουνε άλλοι, αλλά η παροιμία άλλος πηδάει κι άλλος σκούζει σε τέτοιες περιπτώσεις αναφέρεται.

Από την κεραμιδότσαρκα των 100 ημερών η Ελλάδα έμαθε μερικά πράγματα.

Πρώτον, ότι δεν υπάρχει κράτος που να έχει μερικά δισεκατομμύρια στην καβάτζα και επειδή είμαστε ωραίοι τυπάδες να μας τα δώσει. Στη Ρωσία, στην Κίνα, στο Αζερμπαϊτζάν είπανε το αξίωμα των αδελφών Μαρξ: «I’ll give you one banana, if you give me one banana». Δηλαδή για να πάρεις κάτι πρέπει να δώσεις κάτι ίσης αξίας, το οποίο 
 
Δεν είναι η γεωπολιτική μας θέση, αφού από αυτή έχουν κι άλλοι και μάλιστα καλύτερη. Δεν είναι η κοινή μας πίστη στον κομμουνισμό αφού -και sorry που το αποκαλύπτω, Παναγιώτη Λαφαζάνη- η Ρωσία έχει αλλάξει πολίτευμα. Και δεν είναι ο Αρτέμης ο Σώρρας με τα 600 δισ. που θα έδινε για να πορευόμαστε, ο οποίος αποδείχθηκε ότι μας δούλευε. Τέλος, δεν είναι η Επιτροπή για την Αλήθεια του Χρέους με τους γραφικούς που έφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι οποίοι αφού λαδώσουν λίγο ακόμα το αντεράκι τους στα ταπεινά ταβερνάκια που τους πηγαίνει, μπορούν να συνεχίσουν στην επόμενη χώρα της αρεσκείας τους για να λύσουν κι εκείνης το πρόβλημα.

Επίσης, η κυβέρνηση θα κατάλαβε ότι δεν θα ηγηθεί της νέας Ευρώπης των λαών που θα διαγράψουν τα χρέη. Είναι εύκολο να το λες όταν χρωστάς αλλά όχι όταν σου χρωστάνε. Δυστυχώς χρωστάμε. Για παράδειγμα χρωστάμε στην Ισπανία, με τον υφυπουργό Οικονομικών Ινίγκο Φερνάντες ντε Μέσα να λέει ότι μας έχουν πιστώσει 26 δισ., όσα δηλαδή η Ισπανία πληρώνει για επιδόματα ανεργίας σε έναν χρόνο.

Αν στη Γερμανία λένε ότι βγάλανε κέρδος από την κρίση με την Ελλάδα, στην Ισπανία είναι δύσκολο να πεις ότι κονομήσανε.

Το συμπέρασμα είναι ότι: 
H κεραμιδότσαρκα για την κυβέρνηση τελείωσε. Αν θέλουν να ξαναγεμίσει το πιάτο, μερικά χαριτωμένα «μιάου» προς την κατεύθυνση του Eurogroup θα βοηθήσουν την κατάσταση.


O Ερίκ Τουσέν
Να έχεις την αγωνία σου, να έχεις και τον επικεφαλής της Επιτροπής για την Αλήθεια του Χρέους, τον Βέλγο Ερίκ Τουσέν, να δηλώνει στο ΑΠΕ ότι «το 80% του χρέους είναι χρέος πολύ πρόσφατο, που προέρχεται από την περίοδο 2010-2012 μέχρι σήμερα». Δηλαδή με τον υπολογισμό του Τουσέν το 2009 χρωστάγαμε 63 δισ. Τώρα αν το χρέος ήταν 240 δισ. ευρώ, δεν είναι λάθος του Τουσέν αλλά του χρέους.
 
Τυροκαυτερή και παϊδάκια
Αυτόν τον Ερίκ Τουσέν που έφερε η Ζωή τον κόβω ότι του τάζεις μια τυροκαυτερή και μισό κιλό παϊδάκια και σου βγάζει όχι μόνο ότι ξόφλησες αλλά και ότι σου χρωστάνε. Η επιτροπή έχει συνεδριάσει δύο φορές σε έναν μήνα και επειδή δεν έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν, μπορούν να συνεδριάζουν μέχρι να ξοφλήσουμε το χρέος. Ο λόγος που συνεδριάζουν, εκτός του προφανούς, είναι, όπως είπε ο ίδιος, «για να δώσουμε επιχειρήματα στις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης». Μόνο που δεν βλέπω τον Τσακαλώτο και τον Δραγασάκη να ρωτάνε τον Τουσέν για επιχειρήματα. Πιθανότατα για καλό, αφού μοιάζει με άνθρωπο που μπορεί να καταφέρει να μας διώξουνε και από τη δραχμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: