"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: O Παρίας εξάγει κρίση

Η γειτονική χώρα είναι ελάχιστα βήματα πριν από την ολική ανάφλεξη. Οι Κούρδοι της Τουρκίας στα πρόθυρα της εξέγερσης. Ο καταλύτης των εξελίξεων ήταν η πολιορκία της συριακής πόλης Κομπάνι από τους δολοφόνους του Ισλαμικού Κράτους. Η Κομπάνι είναι η τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη στη συριοτουρκική μεθόριο. Οι Κούρδοι υπερασπιστές της, παρότι υστερούν πολύ σε εξοπλισμό σε σύγκριση με τους τζιχαντιστές, υπερτερούν σε ψυχικό σθένος και αποφασιστικότητα.
 
Ο φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν προειδοποίησε την Τουρκία ότι, αν «αφεθεί» να πέσει αυτή η πόλη στα νύχια των μανιακών του Ισλαμικού Κράτους, τότε αυτό θα σημάνει το τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ του ΡΚΚ και της Αγκυρας.
 
Αυτό σημαίνει ότι οι Κούρδοι γνωρίζουν καλά πως η δολοφονική μηχανή του Ισλαμικού Κράτους θα αλέσει την πόλη Κομπάνι, αν οι Τούρκοι δεν κάνουν τίποτα για να το αποτρέψουν.  

Η πικρή αλήθεια είναι ότι η Τουρκία δεν θα... ενοχλούνταν ιδιαίτερα, αν οι ισλαμιστές δεν άφηναν ούτε έναν Κούρδο ζωντανό σε αυτή τη σημαντική πόλη. Κι επειδή οι Κούρδοι δεν διστάζουν να θυσιάσουν και τη ζωή τους για το έθνος τους, ήδη έχουν αρχίσει να εκδηλώνουν με δυναμικό τρόπο τη διαμαρτυρία τους για την τουρκική... αδράνεια στην προέλαση του Ισλαμικού Κράτους.
 
Και πώς αντιδρά η «σύμμαχός» μας στο ΝΑΤΟ;  

Οπως πάντα: 
Εξάγοντας την κρίση τους προς την πλευρά της Ελλάδας και της Κύπρου

(...) Ο νέος Αττίλας στην ΑΟΖ της Μεγαλονήσου τορπιλίζει εμφανώς και τις συνομιλίες για το Κυπριακό, ενώ έχει σημασία το γεγονός ότι η νέα πρόκληση εκδηλώνεται σε μια συγκυρία κατά την οποία η προέλαση των τζιχαντιστών δημιουργεί συνθήκες αβεβαιότητας στην Τουρκία.
 
Φυσικά, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, τα παλιά «κόλπα» ενδέχεται να αποδειχτούν ξεπερασμένα για τους Τούρκους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: