"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΣΜΟΣ - Ιndependent: Επτά πράγματα που δεν φανταζόσασταν ότι ήταν σκωτσέζικα Από το «χάγκις» στην έγχρωμη φωτογραφία

Η πρώτη έγχρωμη (όχι επιχρωματισμένη) φωτογραφία στην Ιστορία: απεικονίζει μια κορδέλα. Την τράβηξε το 1861 ο Σκωτσέζος Τζέιμς Κλερκ Μάξγουελ.
Η Σκωτία είναι διάσημη, μεταξύ άλλων, για το χάγκις [το πιάτο με το κρέας αρνιού αναμεμειγμένο με ξύγκι και  πληγούρι βρώμης], τη γκάιντα, το ουίσκι και τις παραδοσιακές ανδρικές καρό φούστες. Ωστόσο, υπάρχουν κι επτά ακόμη πράγματα τα οποία έχουν σκωτσέζικη καταγωγή και οι περισσότεροι το αγνοούν. Η βρετανική εφημερίδα Independent τα υπενθύμισε σε πρόσφατο δημοσίευμά της.

1. Η Τράπεζα της Αγγλίας

Κι όμως, ο πρώτος άνθρωπος που έριξε την ιδέα και έκανε τις πρώτες κινήσεις για την ίδρυση της Τράπεζας της Αγγλίας, δεν ήταν Άγγλος, αλλά ένας Σκωτσέζος, ο χρηματιστής σερ Γουίλιαμ Πάτερσον το 1694.

2. Το πιάτο Chicken Tikka Masala

Μπορεί το όνομα να παραπέμπει στην Ινδία, αλλά το πιάτο (λέγεται πως) δεν είναι παραδοσιακό της ινδικής κουζίνας. Την ιδέα για τη συνταγή με το κοτόπουλο τίκα μασάλα συνέλαβε επί σκωτσέζικου εδάφους τη δεκαετία του 1970 ο Αλί Αχμεντ Ασλάμ, ινδικής καταγωγής σεφ του εστιατόριου Σις Μαχάλ της Γλασκόβης.

3.Χριστουγεννιάτικα δέντρα

Ασφαλώς τα Χριστούγεννα γύρω από το στολισμένο δέντρο δεν είναι σκωτσέζικη επινόηση, είναι κυρίως κεντροευρωπαΐκή. Αλλά χιλιάδες φυσικά δέντρα που διακινούνται στην περίοδο των χριστουγεννιάτικων εορτών προέρχονται από δάση της Σκωτίας. Η συντριπτική πλειοψηφεία των χριστουγεννιάτικων δέντρων που πωλούνται στις ΗΠΑ είναι πεύκα από τα περίφημα «χάιλαντς».

4. Η υπνοθεραπεία

Ο όρος ύπνωση ή υπνοθεραπεία προήλθε από τη σύντμηση του όρου «νευρο-υπνωτισμός» τον οποίο εισήγαγε ο Σκωτσέζος χειρουργός Τζέιμς Μπρέιντ το 1843, ο οποίος ανακάλυψε μία μορφή θεραπείας που λαμβάνει χώρα ενώ ο ασθενής βρίσκεται σε ύπνωση.


5. Το φαξ και το ρολόι τοίχου

Η πρώτη, υποτυπώδης αλλά λειτουργική, μηχανή φαξ κατασκευάστηκε από τον Αλεξάντερ Μπέιν το 1843. Ο Σκωτσέζος εφευρέτης ευθύνεται επίσης για την κατασκευή και του πρώτου ηλεκτρικού ρολογιού τοίχου, το 1841.

6. Η εσωτερική τουαλέτα

Ο προΐστορικός αρχαιολογικός χώρος του Σκάρα Μπρε (Scara Brae), ένας μεγάλος πετρόκτιστος νεολιθικός οικισμός που ανάγεται στο 3.200-2.200 π.Χ., περιλάμβανε ένα περίπλοκο σύστημα αποχέτευσης, συμπεριλαμβανομένης και μιας απλής - πλην καινοφανούς -, εσωτερικής τουαλέτας σε κάθε κατοικία.

7. Η έγχρωμη φωτογραφία

Ο φυσικός και εφευρέτης Τζέιμς Κλαρκ Μάξγουελ τράβηξε το 1861 την πρώτη έγχρωμη φωτογραφία: απεικόνιζε μια χρωματιστή κορδέλα. Ο Μάξγουελ θεωρήθηκε από πολλούς μεταγενέστερους συναδέλφους του, ανάμεσά τους και από τον Αλβέρτο Αϊνστάιν, ως ο επιστήμονας του 19ου αιώνα με τη μεγαλύτερη επιρροή στον 20ο αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: