"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Οι μύθοι του Μπράιζα για το αέριο


Πολύ ενδιαφέρουσες οι συμβουλές του Αμερικανού «γκουρού» της διπλωματίας και ειδικού επί των ενεργειακών υποθέσεων, Μάθιου Μπράιζα, για τον τρόπο που θα έπρεπε η Ε.Ε. να αντιμετωπίσει τη Ρωσία και να διαχειριστεί το όλο ζήτημα της πιθανής κρίσης τον προσεχή χειμώνα, σε περίπτωση διακοπής της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
 
Ο κ. Μπράιζα, σε άρθρο του στους «Financial Times», υποστήριξε ότι στην πραγματικότητα η Ε.Ε. δεν έχει ανάγκη από το ρωσικό φυσικό αέριο και ότι η εξάρτησή της από τη Μόσχα είναι φενάκη.

Το πρώτο βήμα που πρέπει λοιπόν να γίνει, κατά τον ίδιο, είναι να διασφαλιστεί ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη θα είναι τους επόμενους μήνες γεμάτες

Στη συνέχεια, η Ε.Ε. θα πρέπει να στραφεί, αναζητώντας ευκαιρίες, στην παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), προκειμένου να προμηθευθεί τις επιπλέον ποσότητες που μπορεί να χρειαστεί. Οπως επισημαίνει άλλωστε, οι υπάρχουσες υποδομές δεν έχουν αξιοποιηθεί στο βαθμό που θα έπρεπε.

Το τρίτο και τελευταίο βήμα προϋποθέτει τη δημιουργία, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενός κοινού ταμείου 20 δισ. ευρώ, το οποίο θα λειτουργήσει υποστηρικτικά ως «πηγή χρηματοδότησης» για όποια χώρα προχωρήσει σε αγορές ποσοτήτων φυσικού αερίου από τρίτους. 

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τον κ. Μπράιζα, «η Ε.Ε. θα μπορούσε να περάσει το χειμώνα δίχως να εισαγάγει ούτε ένα κυβικό εκατοστό ρωσικού φυσικού αερίου».

Δεν πέρασε όμως ούτε μία ημέρα, και μία έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομίας και Ενέργειας της Κολονίας ήρθε να καταρρίψει το μύθο που επιχειρεί να καλλιεργήσει ο κ. Μπράιζα, αποδεικνύοντας πως έτσι όπως έχει η κατάσταση, δυστυχώς, δεν είναι και πολλά αυτά που μπορούν να γίνουν.  

Από πού, στο κάτω κάτω της γραφής, η Ε.Ε. να «φέρει» αέριο στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ, που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει μαζικά τις εξαγωγές, από την Αυστραλία, που βρίσκεται στην άλλη άκρη του κόσμου, ή τη Μοζαμβίκη;

Οι υπογράφοντες λοιπόν την εν λόγω έκθεση σημειώνουν ότι η πρώτη χώρα που θα «νιώσει» τις συνέπειες, εάν η Μόσχα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου, θα είναι η Φινλανδία, η οποία εξαρτάται απόλυτα από τη Ρωσία. Επειτα από διάστημα τριών μηνών σειρά θα πάρουν η Πολωνία και η Τουρκία και αμέσως μετά η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία. Η επόμενη χώρα που θα «πέσει» στο «ντόμινο» αυτό, σε διάστημα έξι μηνών, θα είναι η Ελλάδα. Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία. Οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. δεν αναφέρονται, διότι είτε διαθέτουν αποθήκες που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε φυσικό αέριο είτε διαθέτουν σταθμούς αποθήκευσης LNG.
 
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch, απαιτούνται τουλάχιστον δέκα χρόνια προτού η Ευρώπη φθάσει στο σημείο να πει ότι μπορεί πλέον να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο.  
 
Μήπως λοιπόν η Αθήνα θα έπρεπε να υιοθετήσει μία πιο συνετή στάση έναντι της Ρωσίας;  
 
Και μήπως ο υπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, να πάψουν να υπόσχονται φύκια για μεταξωτές κορδέλες; 
 
Ο χειμώνας δεν απέχει πολύ

Δεν υπάρχουν σχόλια: