"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΜΠΑΝΑΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ και INTERNET: Το μέλλον της ελευθερίας του Διαδικτύου



Μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια το Διαδίκτυο θα έχει αποκτήσει πέντε δισεκατομμύρια νέους χρήστες. Σύμφωνα με την οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Freedom House, η μεγαλύτερη αύξηση των χρηστών αυτών θα παρατηρηθεί στις κοινωνίες όπου σήμερα παρατηρείται η πιο ασφυκτική λογοκρισία του Internet. Χώρες όπου και μόνο αν διαβάσεις ένα αμφιλεγόμενο άρθρο στο Διαδίκτυο μπορεί να βρεθείς στη φυλακή. Και όχι μόνον εσύ, αλλά κι όλη η οικογένειά σου.


 

Ενα Internet χωρίς λογοκρισία είναι τεχνολογικά εφικτό. Ωστόσο τα στοιχεία αυτή τη στιγμή δεν είναι καθόλου ευχάριστα.  


Στη Ρωσία η κυβέρνηση έχει ήδη μπλοκάρει χιλιάδες αντικυβερνητικά sites, ενώ η κυβέρνηση του Βιετνάμ προχώρησε σε μία σοβαρή κίνηση λογοκρισίας και περιορισμού της ελευθερίας του λόγου στο Internet, με έναν νέο νόμο, τον λεγόμενο «Θέσπισμα 72», που καθιστά παράνομη τόσο τη διακίνηση αντικυβερνητικού περιεχομένου όσο και την απλή κριτική στην κυβέρνηση μέσω των κοινωνικών δικτύων όπως το Facebook και το Twitter. Και στο Πακιστάν, ιστοσελίδες όπως το Tumblr, η Wikipedia και το YouTube που ήταν άνετα προσβάσιμες πριν από δύο χρόνια, συνοδεύονται πλέον από την ύποπτη προειδοποίηση «σερφάρετε με ασφάλεια».


Υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί καταπίεσης της διαδικτυακής ελευθερίας:  


Ο ένας είναι η Deep Packet Inspection (DPI), μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται από τις Αρχές για την παρακολούθηση, το φιλτράρισμα και τη διαχείριση της κυκλοφορίας δεδομένων στο Διαδίκτυο. Ετσι, όταν παρατηρείται από κάποιον μια ύποπτη δραστηριότητα, με τον μηχανισμό αυτό του εμποδίζεται στο εφεξής η πρόσβαση στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες.


 

Σε άλλες περιπτώσεις, όπως στην Ουκρανία, ενοχλητικές για την εξουσία ιστοσελίδες τίθενται οφλάιν με συντονισμένες «επιθέσεις άρνησης εξυπηρέτησης» («Denial-of-service attack» ή «DoS attack») που τις καθιστούν ανίκανες να δεχτούν άλλες συνδέσεις και έτσι γίνονται «μυστηριωδώς» απρόσιτες στους χρήστες.


 

Φυσικά, το πρώτο βήμα απέναντι σε αυτές τις τακτικές είναι ο εντοπισμός των πηγών απ' όπου προέρχονται. Το επόμενο βήμα αφορά τα υφιστάμενα εργαλεία για να αντιμετωπισθεί η λογοκρισία. Ενα τέτοιο εργαλείο είναι το «TΟR» (αρκτικόλεξο του «The Onion Router»), ένα σύστημα που δίνει στους χρήστες του μία ασπίδα ανωνυμίας και χρησιμοποιείται από πολλούς αντιφρονούντες και οργανώσεις σε διάφορα σημεία του πλανήτη εδώ και περίπου μια δεκαετία. Παρ' όλα αυτά, στα κατά καιρούς ταξίδια μας στη Βόρεια Κορέα, στη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες που ταλανίζονται από την κυβερνητική λογοκρισία στο Internet παρατηρούμε πως υπάρχουν άνθρωποι που εξακολουθούν να αγνοούν και να μη χρησιμοποιούν χρήσιμα εργαλεία όπως το TOR.


 

Ενα ακόμη σημαντικό ζήτημα είναι η ανάπτυξη εμπιστοσύνης ή η καχυποψία. Παράδειγμα: 


Στο Ιράν υπάρχουν ονλάιν παζάρια που ισχυρίζονται πως παρέχουν υπηρεσίες ασφαλούς πρόσβασης στο Internet, αλλά οι φήμες λένε πως από πίσω τους κρύβεται η κυβέρνηση της Τεχεράνης.


 

Γεγονός είναι πως όποιο νέο εργαλείο και να εφευρεθεί, πάντα θα επικρέμαται η υποψία «εγώ τώρα συνδέομαι όντως σε έναν φιλικό διακομιστή ή σε έναν φιλοκυβερνητικό σέρβερ;». Γι' αυτό και οι λεγόμενες «τεχνικές συσκότισης» («obfuscation techniques») αποτελούν επίσης ένα βήμα προς τα μπροστά. Βοηθούν όσους δρουν σε ένα ανελεύθερο περιβάλλον κάνοντας, λόγου χάρη, μια ψηφιακή ιντερνετική σύνδεση από το Ιράν στη Νορβηγία, με πολιτικό περιεχόμενο, να μεταμορφωθεί σε ένα απλό τηλεφώνημα μέσω Skype προκειμένου να φανεί αθώα.


Οι πρόοδοι που έχουν συντελεστεί είναι μεγάλοι: 

Το Διαδίκτυο γίνεται ολοένα και πιο εύχρηστο και το ίδιο πράγμα συμβαίνει με τις τεχνολογίες παράκαμψης της λογοκρισίας. Οπερ σημαίνει πως οι ακτιβιστές του κινήματος ελευθερίας στο Διαδίκτυο θα αντιμετωπίζουν λιγότερες προκλήσεις συνδεσιμότητας στο Internet. 


Εμείς μπορούμε να συμμετάσχουμε σε αυτή την ανοικτή κοινότητα, είτε είμαστε νομοθέτες είτε εταιρείες είτε ιδιώτες απλοί χρήστες. Και τα χρήματα, οι ικανότητες κρυπτογράφησης και τα κυβερνητικά κονδύλια, όλα αυτά μπορούν όντως να κάνουν τη διαφορά. Με τις ευκαιρίες και την ενέργεια που υπάρχει εκεί έξω, είναι πιθανό να βάλουμε τέλος στη λογοκρισία στο Διαδίκτυο μέσα στην επόμενη δεκαετία. Δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή, αν επιθυμούμε η επόμενη γενιά χρηστών του Internet να είναι απαλλαγμένη από αυτόν τον βραχνά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: