"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Aποχαιρετά την αναθεώρηση του Συντάγματος

Φωτογραφία: Reuters Απέτυχε η βουλευτική επιτροπή που προσπαθούσε να συντάξει προσχέδιο νέου Συντάγματος της Τουρκίας. 

Η συνταγματική αναθεώρηση, που έχει εξαγγείλει εδώ και χρόνια ο πρωθυπουργός της χώρας Τ. Ερντογάν, εκτιμάται ότι δεν θα γίνει πριν τις εκλογές του 2015.

Η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή αναμένεται να διαλυθεί, αφού «δεν έχει μπορέσει να συμφωνήσει στο παραμικρό άρθρο εδώ και τέσσερις μήνες», όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αχμέτ Ιγιγιαμά, βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
 
Ο ίδιος εκτίμησε ότι είναι δύσκολο «να καταρτιστεί νέο Σύνταγμα πριν από τις εκλογές» του 2015.
 
Την περασμένη Δευτέρα, ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής Τζεμίλ Τσιτσέκ αποκάλυψε τα σχέδιά του να καταργήσει την κοινοβουλευτική επιτροπή, στην οποία είχε ανατεθεί το δύσκολο εγχείρημα των αλλαγών στο τουρκικό Σύνταγμα, κληροδότημα του στρατιωτικού καθεστώτος του 1980.
 
Από το 2011, τα τέσσερα πολιτικά κόμματα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση συζητούν σχέδια νέα αναθεώρησης του Συντάγματος, το οποίο είχαν καταρτίσει οι στρατηγοί μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Σεπτεμβρίου του 1980 κι έχει αναθεωρηθεί πολλές φορές έκτοτε.
 
Η επιτροπή αναμενόταν να παρουσιάσει νέο σχέδιο Συντάγματος πριν από τις τοπικές και τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία τον Μάρτιο και τον Αύγουστο του 2014. Ωστόσο, οι έντονες διαφωνίες κυρίως σε ζητήματα όπως η αναγνώριση των δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας και η μετατροπή της Τουρκίας σε Προεδρική Δημοκρατία οδήγησαν σε αδιέξοδο.  
 
Οι αντίπαλοι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον κατηγορούν ότι επιδιώκει να μεταπηδήσει στην προεδρία το 2014, όταν για πρώτη φορά ο πρόεδρος της Τουρκίας θα εκλεγεί από το λαό με άμεση ψηφοφορία.
 
Ο τούρκος πρωθυπουργός έχει ταχθεί υπέρ της ενίσχυσης των εξουσιών του προέδρου της χώρας. Ο απερχόμενος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ διαθέτει μόνο συμβολικές εξουσίες.
 
Ο Τ. Ερντογάν, ο οποίος εξελέγη πρωθυπουργός το 2003 και κέρδισε με άνεση τις εκλογές του 2007 και του 2011, δεν μπορεί θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για το αξίωμα στις εκλογές του 2015, λόγω εσωτερικού κανονισμού του AKP, που απαγορεύει πάνω από τρεις θητείες.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: