"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Αγια-Σοφιά, η τρομοκρατημένη


Ανακινείται και πάλι από το καθεστώς Ερντογάν το προσφιλές θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. 

Αυτή τη φορά τη «φωτιά» έβαλε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, εγκαινιάζοντας ένα παρακείμενο μουσείο χαλιών, λέγοντας πως «βλέπω από εδώ την Αγία Σοφία λυπημένη και σκέφτομαι την άλλη Αγία Σοφία της Τραπεζούντας (σ.σ. έχει γίνει τζαμί) και της εύχομαι και στα δικά της».
 
Οι δηλώσεις του δεν ξάφνιασαν όσους παρακολουθούν τη δράση των ισλαμιστών τα τελευταία χρόνια, γι' αυτό Ελληνες διακεκριμένοι βυζαντινολόγοι προτείνουν να υπάρξει οργανωμένη αντίδραση στο πλαίσιο της UNESCO και μάλιστα στην 37η Σύνοδο της Γενικής Διάσκεψης που ολοκληρώνεται στο Παρίσι, με τη συμμετοχή των 195 κρατών-μελών. Μια ταχύτατη και σοβαρή αντίδραση από την Ελλάδα θα δώσει μια καλή απάντηση στην ισλαμική ρητορεία.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα διαθέτει πολλά ατού για να πετύχει μια κίνηση υπέρ της διατήρησης του μνημειακού χαρακτήρα ενός ναού που θεωρείται ο Παρθενώνας του βυζαντινού πολιτισμού, μας έλεγε χθες παλαιό στέλεχος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Εχουμε την Ιρίνα Μπόκοβα, γενική διευθύντρια της UNESCO, δεδηλωμένη φίλη της πατρίδας μας, έχουμε ως αντιπρόσωπό μας στο διεθνή αυτό οργανισμό την Κατερίνα Δασκαλάκη και ως πρόεδρο της ελληνικής επιτροπής την Αικατερίνη Τζιτζικώστα. «Και οι τρεις τους διαθέτουν το κύρος και την εμπειρία να προκαλέσουν ένα ψήφισμα με συμμαχίες και όποιες διεργασίες θεωρούν εκείνες σημαντικές. Στη συνέχεια, θα πρέπει να αναζητήσουμε και άλλους συμμάχους, μέχρι ίσως και το Βατικανό», επισημαίνει πρώην διευθύντρια μεγάλου ελληνικού μουσείου. «Σημαντικό είναι να ακουστεί και η γνώμη του Πατριαρχείου» τονίζει η ίδια.
 
Μουσείο από τον Ατατούρκ
Η Αγία Σοφία λειτουργεί ως μουσείο από τη δεκαετία του '30 και μάλιστα με απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ. Εχει τεράστια επισκεψιμότητα και αποτελεί πόλο έλξης για τον τουρισμό της Κωνσταντινούπολης. Δέχεται περί τα 3,5 με 4 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο και έχει τεράστια έσοδα, καθώς το εισιτήριο κοστίζει 25 τουρκικές λίρες. Εχει περιληφθεί από την UNESCO στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς μαζί με άλλα μνημεία του ιστορικού κέντρου της Κωνσταντινούπολης. Ανάμεσά τους είναι το γειτονικό Μπλε Τζαμί, το παλάτι Τοπ Καπί κ.ά. Στην Πόλη λειτουργούν αυτή τη στιγμή περί τα 3.000 τζαμιά, άρα είναι φανερό τι υποκρύπτεται στην πρόταση του Αρίντς. Ας σημειωθεί πως το Μπλε Τζαμί, που είναι ακριβώς απέναντι από την Αγια-Σοφιά, λειτουργεί πέντε φορές την ημέρα. Επομένως, δεν τους έλειψαν οι χώροι προσευχής.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος, που μαζί με τον βουλευτή Χαλατζίογλου λειτούργησαν στην περίπτωση αυτή ως «λαγοί» του κόμματος του Ερντογάν, ισχυρίζεται πως σύμφωνα με κάποιον τουρκικό νόμο δεν πρέπει να διατίθενται χώροι λατρείας για μουσεία. Σε αυτόν το νόμο παραλείπει, βεβαίως, να εντάξει τα θρησκευτικά μνημεία των μειονοτήτων. Κι όμως υπάρχουν πολλές ορθόδοξες εκκλησίες σε ολόκληρη τη Μικρά Ασία που λειτουργούν σήμερα ως μνημεία, μουσεία ή πολιτιστικά κέντρα.

Συμβαίνει όμως και το αντίθετο, π.χ. δύο άλλες εκκλησίες με το όνομα της Αγίας του Θεού Σοφίας, στην Τραπεζούντα και στη Νίκαια, έχουν ήδη μετατραπεί σε τζαμιά, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων. Στην Τραπεζούντα άρχισαν να καταστρέφουν και τα υπέροχα ψηφιδωτά δάπεδα του ναού και συνεχίζουν, αν και υπάρχει απόφαση δικαστηρίου (επί ασφαλιστικών μέτρων) που το απαγορεύει.
 
Εν τω μεταξύ, στην Ελλάδα εδώ και δύο δεκαετίες έχουμε αναστηλώσει πλήθος οθωμανικών και μουσουλμανικών μνημείων σε όλη τη χώρα, ενώ δρομολογήθηκε και η δημιουργία τεμένους στον Βοτανικό, που ήταν πάγιο αίτημα των Τούρκων αλλά και των μουσουλμάνων που ζουν στη χώρα μας. Παράλληλα, ανακαινίζεται το Φετιχιέ Τζαμί στην Πλάκα, το οποίο βρίσκεται τώρα σε φάση δημοπράτησης του έργου, όπως και το τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο. 
 
Ο Τούρκος πρωθυπουργός ωστόσο δεν έχει υποβάλει επισήμως κανένα αίτημα για την ανακαίνιση οποιουδήποτε οθωμανικού μνημείου στη χώρα μας. Ούτε έχει ζητήσει την παραχώρησή του για λατρευτική χρήση

Δεν υπάρχουν σχόλια: