"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Οθωμανικά εγκαίνια γέφυρας στην Κωνσταντινούπολη κατα την χθεσινή 660η επέτειο της άλωσης...

Γεμάτη με εξαιρετικά συγκεκριμένες αναφορές στην Ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν η χθεσινή ομιλία του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την τελετή έναρξης των εργασιών για την κατασκευή της τρίτης γέφυρας στην Κωνσταντινούπολη που θα ενώνει τις δύο ακτές του Βοσπόρου και η οποία θα κοστίσει περισσότερο από 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι εικόνες από τα εγκαίνια της νέας γέφυρας στην Κωνσταντινούπολη δείχνουν την πορεία της κυβέρνησης Ερντογάν, σύμφωνα με τους επικριτές του, μακριά από την κεμαλική παράδοση

Κατά την ομιλία του ο Ερντογάν ανέφερε ότι η γέφυρα που θα κατασκευαστεί και η οποία θα φέρει το όνομα του σουλτάνου Γιαβούζ Σελίμ, καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο χτίζεται μια ισχυρή Τουρκία.

Οπως συμπλήρωσε: «Για τους επτά λόφους της Ισταμπούλ, έχουμε στα σχέδια επτά μεγάλα έργα. Ενα από αυτά είναι αυτή η γέφυρα, το τρίτο περιδέραιο πάνω από τον Βόσπορο».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός μάλιστα, που η θητεία του λήγει το 2015, οπότε και αναμένεται να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος της χώρας, κάλεσε τις τουρκικές, ιταλικές και κορεατικές κατασκευαστικές που έχουν αναλάβει το έργο να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα και να τελειώσουν το έργο σε δύο χρόνια.
 
Το έργο
Η γέφυρα που θα συνδέει την περιοχή Ποϊραζκιόι της ανατολικής ακτής με το Γκαρίπτσε της δυτικής ακτής, θα έχει μήκος 1.875 μέτρων, πλάτος 59 μέτρων και ύψος 320 μέτρων, ενώ θα έχει δύο επίπεδα. Σε καθεμία από τις δύο κατευθύνσεις θα υπάρχουν 4 λωρίδες κυκλοφορίας, ενώ θα περνούν και δύο γραμμές σιδηροδρόμου.

Το γεγονός ότι η τελετή πραγματοποιήθηκε ανήμερα της 560ής επετείου από την Αλωση της Κωνσταντινούπολης, το γεγονός ότι η γέφυρα θα λάβει το όνομα του Σελίμ Α' που ήταν ο σουλτάνος που επέκτεινε την Οθωμανική Αυτοκρατορία προς Ανατολάς, αλλά και το γεγονός ότι η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, με τις γυναίκες να φορούν μαντίλες και παρουσία ιμάμη που προσευχήθηκε, καταδεικνύουν σαφέστατα, σύμφωνα με τους επικριτές του Ερντογάν, τη στροφή της Τουρκίας μακριά από την κεμαλική παράδοση.

Εκτός από την τρίτη γέφυρα του Βοσπόρου, στα σκαριά βρίσκονται κατασκευαστικά έργα συνολικού κόστους 61 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Κωνσταντινούπολη.
 
Μεταξύ αυτών, είναι η κατασκευή και τρίτου αερολιμένα κοντά στη Πόλη, σιδηροδρομική γραμμή υπερταχείας που θα την ενώνει με την Αγκυρα, τούνελ για τρένα και αυτοκίνητα κάτω από τον Βόσπορο και η κατασκευή διώρυγας.

ΣΕΛΙΜ Α' Ο σουλτάνος που κατέκτησε την Ανατολή...
Το γεγονός ότι η γέφυρα θα πάρει το όνομα του Σουλτάνου Γιαβούζ Σελίμ (1512-1520) δεν είναι καθόλου τυχαίο καθώς η εποχή του Σελίμ ήταν αυτή που η Οθωμανική Αυτοκρατορία επεκτάθηκε προς την Ανατολή και πήρε τεράστια κομμάτια γης υπό τον έλεγχό της.

Ο Σελίμ ήταν αυτός που ανέλαβε να καταπνίξει στο αίμα την εξέγερση των κιζιλμπασίδων, στην Ανατολία, ενώ κατέκτησε εδάφη του περσικού κράτους υπό τον Σάχη Ισμαήλ, διέλυσε το Σουλτανάτο των Μαμελούκων εισβάλλοντας από τη βόρεια Συρία, κατέκτησε ολόκληρη την Αίγυπτο και την περιοχή Χιτζάζ, όπου βρίσκονται η Μέκα και η Μεδίνα.

Η κατάκτηση του Χαλεπιού και του Καΐρου από τον Σελίμ οδήγησε σε οικονομική άνθηση καθώς τα κέρδη της Πύλης από το ανατολικό εμπόριο που πλέον έλεγχε ανέβηκαν σε τεράστια ύψη. Οι αναφορές του Ερντογάν στον Σελίμ την ώρα που μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία και η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε αναταραχή, είχαν μάλλον στόχο να αναδείξουν τον ρόλο που θέλει να παίξει η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: