"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: To Χόλιγουντ ανοίγει υποκατάστημα στην ευρωπαϊκή όχθη του Βοσπόρου!!!


Στην Ελλάδα οι τουρκικές τηλεοπτικές παραγωγές έχουν ταυτιστεί τα τελευταία χρόνια με τις δακρύβρεχτες σαπουνόπερες που κατά κόρον προβάλλονται από τους εγχώριους τηλεοπτικούς σταθμούς. Ομως τα χαμηλής αισθητικής σίριαλ αποτελούν απλώς τον δούρειο ίππο σε μια εκστρατεία προσέλκυσης επενδυτών και τουριστών από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Φαίνεται λοιπόν ότι το Χόλιγουντ δεν άντεξε στην τουρκική πολιορκία καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου η μεγαλύτερη βιομηχανία θεάματος στον κόσμο ανοίγει υποκατάστημα στην ευρωπαϊκή όχθη του Βοσπόρου.
Το ταξίδι του τούρκου υπουργού Οικονομίας Ζαφέρ Καγκλαγιάν στο Λος Αντζελες τον περασμένο Απρίλιο απέφερε καρπούς καθώς η Universal σχεδιάζει να εγκαταστήσει νέα στούντιο στην Κωνσταντινούπολη. Η αμερικανική εταιρεία περιμένει την ολοκλήρωση της μελέτης βιωσιμότητας της σχεδιαζόμενης επένδυσης προκειμένου να οριστικοποιήσει το ενδιαφέρον της. «Πρόκειται για ένα έργο που θα φέρει το Χόλιγουντ στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Θα είναι σαν να δημιουργείται ένα νέο θεματικό πάρκο ανάλογου μεγέθους με τα αμερικανικά στούντιο της Universal» δήλωσε με έκδηλη ικανοποίηση ο τούρκος υπουργός μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Entertainment Development Partners (θυγατρική της Universal Studios). Διευκρίνισε μάλιστα ότι η αμερικανική επένδυση «Το Χόλιγουντ στην Τουρκία» θα συγχρηματοδοτηθεί από το τουρκικό Δημόσιο και θα ξεπεράσει τα 2,3 εκατ. ευρώ. Οι σχετικές εργασίες για την κατασκευή στούντιο στην Κωνσταντινούπολη αναμένεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο. Οι ΗΠΑ είναι η τελευταία από τις χώρες που δείχνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ενδιαφέρον για την τουρκική βιομηχανία θεάματος.
 Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας, την περασμένη χρονιά πουλήθηκαν στο εξωτερικό 13.000 ώρες τηλεοπτικών προγραμμάτων που απέφεραν στους παραγωγούς τους περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ. Σίριαλ όπως το «Εζέλ» έχουν φανατικούς τηλεθεατές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε αραβόφωνες χώρες όπου το τηλεοπτικό κοινό αναζητά ξένες σειρές που είναι πιο κοντά στον μουσουλμανικό κόσμο. Βέβαια μπορεί οι «Τάιμς» να αναζητούν τον Μπραντ Πιτ της Τουρκίας ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του «Φατμαγκιούλ», όμως τα συγκεκριμένα τηλεοπτικά προϊόντα είναι πιο κοντά στην αισθητική των αμερικανικών σίριαλ που προβάλλονταν τις προηγούμενες δεκαετίες.
Η χριστιανική κληρονομιά στη μεγάλη οθόνη

Ασφαλώς η κινηματογραφική παραγωγή της Τουρκίας δεν περιορίζεται σε κακέκτυπα της σειράς «Τόλμη και γοητεία». Ταινίες μυθοπλασίας με αναφορές στις μειονότητες της γειτονικής χώρας αλλά και ντοκιμαντέρ με θεματολογία από την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των λαών που έζησαν τους προηγούμενους αιώνες στη μικρασιατική χερσόνησο προβάλλονται με μεγάλη επιτυχία σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ. Το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες ότι αρχίζει η κινηματογράφηση 11 μνημείων που εντάσσονται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO μεταξύ των οποίων οι χριστιανικές εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης και τα λαξευμένα στην πέτρα κτίσματα και μοναστήρια της Καππαδοκίας. «Αν προωθήσουμε αυτές τις περιοχές μέσα από ταινίες τότε τα επόμενα χρόνια μπορούμε να περιμένουμε μέχρι και 50 εκατ. τουρίστες» δήλωσε ο πρόεδρος της Πλατφόρμας Προώθησης του Τουρισμού Φικρέτ Γιλντίζ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: