"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΑίικο ΣΟΥΡΓΕΛΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: Η εκκωφαντική σιωπή του Αλέξη Τσίπρα

 

Του Μανόλη Καψή

Δεν μίλησε όταν οι Κασσελακικοί (ο Πολάκης δηλαδή) κατηγόρησαν τους άλλους ότι υπονόμευαν τον Αλέξη Τσίπρα
(η Αχτσιόγλου δηλαδή) και σε αυτούς οφείλεται η ήττα στις εκλογές. Πιθανώς γιατί τον βόλευε.  

Δεν μίλησε όταν οι αριστεροί κατηγόρησαν τον Κασσελάκη ότι είναι φυτευτός από τη διαπλοκή.

Δεν μίλησε ούτε όταν τον κατηγόρησαν ότι αυτός "φύτεψε" τον Κασσελάκη (άρα αυτός είναι η διαπλοκή ή υπηρετεί τα συμφέροντας της διαπλοκής).  

Δεν μίλησε όταν οι παλαιοαριστεροί κατηγόρησαν τον Κασσελάκη για δεξιό και νούμερο, ούτε όταν ο Κασσελάκης ζήτησε τη διαγραφή τους γιατί είναι 5η φάλαγγα μέσα στο κόμμα και θέλουν να το διαλύσουν. 

Δεν μίλησε καν όταν η Ομπρέλα του Τσακαλώτου έφυγε από το κόμμα, επισημοποιώντας τη διάσπαση.  

Πότε θα μιλήσει δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας; 

Αφού διαλυθεί το κόμμα του;

Είναι ένα από τα "μυστήρια" της κρίσης και της αποσύνθεσης του ΣΥΡΙΖΑ που βλέπουμε live στις οθόνες μας. 

Γιατί δεν μιλάει ο Αλέξης Τσίπρας; Γιατί δεν παρεμβαίνει ώστε να αποσοβήσει τη διάλυση; Δεν θέλει, δεν μπορεί ή είναι άλλοι οι λόγοι;

Την τελευταία φορά που υπήρξαν διαρροές από το περιβάλλον του για τους λόγους που τηρεί τη στάση ουδετερότητας και απόλυτης σιωπής -ενώ οι Κασσελακικοί σφάζονται με τους αντι-κασσελακικούς και το κόμμα διασπάται και εξαφανίζεται- οι διαρροές έλεγαν, ότι ο πρώην πρωθυπουργός "εκφράζει σε όλους τους τόνους την αγωνία του για τα όσα συμβαίνουν στο κόμμα, ανησυχεί, αλλά το παιδί του ενηλικιώθηκε". Και πρέπει -λέει- μόνο του πλέον, να συνεχίσει τον δρόμο του. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει πλέον την κηδεμονία του...

Σύμφωνοι, αλλά μήπως υπάρχει και άλλος λόγος;

Οι κακεντρεχείς λένε ότι ένας από τους λόγους είναι ότι ίσως να το απολαμβάνει. Η κρίση δείχνει πόσο αυτός και η (φωτισμένη εννοείται...) ηγεσία του ήταν τα στοιχεία που εκτόξευσαν το κόμμα στην εξουσία και πόσο "ολίγοι πολιτικά" είναι οι επίγονοί του. Μετά από αυτόν το χάος. Η σύγκριση είναι καταλυτική. Προς όφελός του. Και αυτή η σύγκριση μπορεί να τον ωφελήσει στο μέλλον, όταν και αν θελήσει να επιστρέψει.

Αλλά μάλλον υπάρχει και άλλος λόγος. 

Ο ένας είναι ότι και να μιλήσει, μάλλον θα πει κοινοτοπίες περί ενότητας και αλληλεγγύης, για συντροφικότητα και άλλα μελό, που φυσικά δεν θα αποδώσουν. Θα θυμίζει την παρέμβαση του Γιάννη Δραγασάκη που κάλεσε τα στελέχη που σφάζονται και βρίζονται δημοσίως... να τηρήσουν το Καταστατικό και να εκφράζονται μόνο μέσα στα όργανα. Μια παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα για εκτόνωση των παθών και για συμβιβασμό ή για ενότητα, θα έχει τις ακριβώς ίδιες συνέπειες και αποτελεσματικότητα, με τις εκκλήσεις του κ. Δραγασάκη. Μηδέν δηλαδή.

Ο άλλος λόγος όμως είναι πιο προσωπικός, γι΄αυτό και εικάζω ότι δεν θα μιλήσει ούτε αυτή τη φορά. Τουλάχιστον όχι ακόμα. Και ο λόγος είναι ότι αν μιλήσει, θα βρεθεί και αυτός στη μέση της διαμάχης. Κατά το κοινώς λεγόμενο, "θα τον πάρουν και αυτόν τα σκάγια."

Είναι κοινό μυστικό ότι τα στελέχη που ήδη αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν στο άμεσο μέλλον, θεωρούν ότι για την παρούσα κρίση, ο μεγάλος υπεύθυνος είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Με δική του παρέμβαση άλλαξε το καταστατικό ώστε να μπορεί να εκλεγεί από τη βάση ο Πρόεδρος (για να αποκτήσει απόλυτη ελευθερία κινήσεων και απόλυτη εξουσία), με δική του πρωτοβουλία ήρθε από τις ΗΠΑ και έθεσε υποψηφιότητα για βουλευτής ο Στέφανος Κασσελάκης -ορισμένοι θεωρούν ότι με δική του παρότρυνση και υποστήριξη έβαλε και υποψηφιότητα για πρόεδρος- ενώ η παλαιά φρουρά θεωρεί ακόμα, ότι αυτός φταίει για την εγκατάλειψη των αριστερών αρχών και αξιών από το κόμμα (με τη συνεργασία με τον Καμμένο και την πρόσκληση σε συστράτευση διαφόρων "προσωπικοτήτων" της λαϊκής δεξιάς τύπου Ευάγγελου Αντώναρου).

Αυτός φταίει για το γεγονός ότι η περίφημη διεύρυνση έκανε το κόμμα να χάσει και την ιδεολογία του και τις αρχές του και την ψυχή του, να γίνει δηλαδή ένα συνονθύλευμα στελεχών με μοναδικό στόχο την κατάκτηση της εξουσίας και μοναδική συγκολλητική ουσία τον αντι-μητσοτακισμό.

Θα μου πείτε, τώρα τα είδαν όλα αυτά; Ξαφνικά; 

Ο "νέο-αυριανισμός" του Πολάκη που τόσο τους ενοχλεί, δεν ήταν συστατικό στοιχείο του ΣΥΡΙΖΑ και πριν την άφιξη Κασσελάκη;  

Αλλά ας το αφήσουμε αυτό, το θέμα μας είναι αν και πότε θα μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Και η απάντηση είναι ότι...

 

 δεν θα μιλήσει, γιατί σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας μιλήσει, θα γίνει και αυτός μέρος του προβλήματος. Ολοι θα στραφούν εναντίον του, ή τουλάχιστον θα στραφούν εναντίον του οι παλαιοί του σύντροφοι και θα βρεθεί να δέχεται σκληρή κριτική, χωρίς να μπορεί μάλιστα να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο.  

Εκτός αν πιάσει και αυτός στασίδι στις πρωινές εκπομπές για να απαντάει σε καθημερινή βάση στις βολές εναντίον του από τον Νίκο Φίλη και τον Πάνο Σκουρλέτη. Αβολη θέση για έναν πρώην πρωθυπουργό.

Γι΄αυτό καλύτερα η σιωπή, λένε οι φίλοι του. Και η αναμονή... 




Δεν υπάρχουν σχόλια: