"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΑίικο ΣΟΥΡΓΕΛΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: Tρελό miscasting

 

Του ΗΛΙΑ ΜΑΓΚΛΙΝΗ

Κυκλοφόρησαν πολλές φωτογραφίες από την ταραχώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ , όπως και βίντεο, στα οποία ακούμε την οχλαγωγία που επικρατούσε στο βάθος της αίθουσας όσο μιλούσε ο Στέφανος Κασσελάκης, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που κάποια στιγμή τού ζητήθηκε να μιλήσει πιο δυνατά.

Ακούστηκε επίσης πολλές φορές η λέξη «Αίσχος!» από το κοινό ενόσω μιλούσε ο νέος αρχηγός. Γράφτηκε ότι ήταν ο Νίκος Φίλης, που εξέφρασε με αυτόν τον τρόπο την έντονη αποδοκιμασία του.

Πράγματι, μεταξύ των φωτογραφιών που κυκλοφόρησαν, υπάρχει και μία στην οποία ο Νίκος Φίλης φαίνεται καθαρά να κραυγάζει εξοργισμένος. Η έκφρασή του είναι άγρια, το στόμα του ορθάνοιχτο, η αγανάκτησή του ανάγλυφη.

Ετσι, από τη μία, είχαμε τον Στέφανο Κασσελάκη να υποδύεται ένα ρόλο: η γλώσσα του σώματος, οι χειρονομίες, ο τόνος της φωνής του, η νευρικότητα και η αμηχανία πάνω στο βήμα έδιναν την αίσθηση πως ο άνθρωπος αυτός είναι ηθοποιός. Κάποιος που υποδυόταν τον αρχηγό ενός κόμματος, κάποιος που υποδυόταν τον πολιτικό, κάποιος που υποδυόταν τον θυμωμένο.

Αν όλο αυτό ήταν τηλεοπτική σειρά, όπως πολύ συχνά έχει ειπωθεί, θα έλεγες ότι ο ηθοποιός που ερμηνεύει τον νέο αρχηγό αυτού του κόμματος είναι αποτέλεσμα ενός miscasting. Miscasting στο σινεμά ή στην τηλεόραση είναι όταν στη διανομή των ρόλων κάτι έχει πάει πολύ στραβά.

Από την άλλη, ο αγανακτισμένος Νίκος Φίλης, όπως αποτυπώνεται στη φωτογραφία που προαναφέρθηκε, μοιάζει πολύ πιο γνήσιος, πιο αληθινός. Αυτό τον καθιστά και πιο συμπαθή από τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Με μέτρο, όμως: πολλοί θυμόμαστε το δραματικό 2015, όταν σε μια εξοργιστική επίδειξη αλαζονείας της εξουσίας, ο κ. Φίλης νουθετούσε τους τρομαγμένους πολίτες που αγωνιούσαν για το κλείσιμο των τραπεζών, και ενόψει ενός εκβιαστικού δημοψηφίσματος, να μην «τρώνε κάθε μέρα μακαρόνια».

Είναι αυτό που δήλωσε πρόσφατα στο Politico ο Κώστας Ελευθερίου, επίκουρος καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ότι
«ο Κασσελάκης δεν είναι η αιτία της τρέχουσας κρίσης, είναι ένα σύμπτωμα μιας μακροχρόνιας κρίσης στην οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2015, όταν ήρθε στην εξουσία και μεταμορφώθηκε».

Οπως έχουμε γράψει πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες, και έχει γραφεί γενικότερα, η τωρινή νόσος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κάτι καινούργιο. Ή, για να το πούμε τώρα αλλιώς...

 

 το αρχικό casting στον ΣΥΡΙΖΑ ταίριαξε σε μια συγκεκριμένη χρονική και πολιτική συγκυρία.  

Με το που έληξε αυτή η συγκυρία, πλέον μιλάμε για καθολικό miscasting, όχι μόνο για τον Στέφανο Κασσελάκη…



Δεν υπάρχουν σχόλια: