"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΑίικο ΣΟΥΡΓΕΛΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Οι αγκαλιές του κυρίου 13-0

 

Του Ηλία Μαγκλίνη

Τα αποτελέσματα των πρώτων δημοσκοπήσεων πιάνουν τον σφυγμό ενός κόσμου ο οποίος παρακολουθεί, σε απολύτως ζωντανή μετάδοση, την καταβαράθρωση του κόμματος που τυπικά αυτή τη στιγμή είναι η αξιωματική αντιπολίτευση και το οποίο έγινε το 2015 κυβέρνηση με υποσχέσεις και δεσμεύσεις, που δεν θα μπορούσαν να είναι υλοποιήσιμες (αλλά ακόμη και αν υλοποιούνταν, θα ήταν καταστροφικές για τη χώρα).

Το ότι αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο 12,9% και βρίσκεται μόλις μία μονάδα πάνω από το ΠΑΣΟΚ, τα λέει όλα. Οπως και το ότι ο νέος του αρχηγός έρχεται τελευταίος σε προτίμηση στην κατηγορία του καταλληλότερου πρωθυπουργού, καθώς επίσης ότι είναι ο λιγότερο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός αυτή τη στιγμή. Τέλος, όντας αρχηγός σε ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο Στέφανος Κασσελάκης θεωρείται αριστερός μόλις από το 6,1%(!).

Το έθεσε με σαφήνεια προχθές η ομάδα της Εφης Αχτσιόγλου: στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί διαλυτική κατάσταση.  

Κι όσο και αν στελέχη του ζητούν επίμονα μια κίνηση, μια δήλωση από τον Αλέξη Τσίπρα, ο τελευταίος επιμένει να σιωπά.

Αν πάντως ο Αλ. Τσίπρας ήθελε κάτι σαν βιτρίνα, ή και σαν μαριονέτα, για να διαλύσει το κόμμα (ώστε να μην το χρεωθεί ο ίδιος) προκειμένου να απαλλαγεί από τα σκληροπυρηνικά αριστερά στοιχεία του και να λάβει εκ νέου τη σκυτάλη για να οδηγήσει το κόμμα στη νέα «κεντρώα» του εποχή, το σχέδιο ενέχει πολλά ρίσκα. 

Βασικότερο; 

Στο τέλος να μην υπάρχει κόμμα του οποίου να ηγηθεί.

Είναι όμως έτσι; 

Με τη σιωπή του, ο Αλ. Τσίπρας δεν επιβεβαιώνει και δεν διαψεύδει τίποτα. Η στάση αυτή, ωστόσο, για τους περισσότερους δεν σημαίνει παρά ένα πράγμα: ότι όλο αυτό είναι, ή ήταν, δικό του σχέδιο. Το αν θα πετύχει έως το τέλος, αυτό μένει να φανεί.

Εως αυτή τη στιγμή, πάντως, μοιάζει να δουλεύει για τους πολιτικούς του αντιπάλους: το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τόσο έδαφος που ο ΣΥΡΙΖΑ νιώθει την ανάσα του, το ΚΚΕ ανεβάζει και αυτό ποσοστά, ενώ η Νέα Δημοκρατία κυβερνά ανενόχλητη.

Εξαπατήθηκαν, λοιπόν, οι αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλέξη Τσίπρα και τους ανθρώπους του στο κόμμα; 

 Αυτή τη στιγμή, κάτι τέτοιο ψελλίζουν, έστω κι αν ακολουθούν μια φιλολογία συνωμοσιολογική, με «σκοτεινά κέντρα» που δουλεύουν για να διαλυθεί το κόμμα, παρασύροντας τον Αλ. Τσίπρα προς μια τέτοια κατεύθυνση (πιθανώς, αυτός είναι ένας έσχατος τρόπος ώστε να μην απογυμνωθεί ολοκληρωτικά πλέον ο τέως αρχηγός).

Ισως όμως θα έπρεπε να έχουν καταλάβει τι συμβαίνει στο παρασκήνιο όταν...

 

 είδαν τη νύχτα της εκλογικής νίκης του Στ. Κασσελάκη να τον αγκαλιάζει, γεμάτος ευφορία, ένας χαμογελαστός Νίκος Παππάς.  

Αυτό, από μόνο του, θα έπρεπε να έχει πονηρέψει πολλούς «συντρόφους»…



Δεν υπάρχουν σχόλια: