"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΞΕΦΤΙΛΑΡΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Αριστερή κυβέρνηση μειοψηφίας!

Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

Οι επόμενες εκλογές που θα γίνουν κοντά στα μέσα του 2023 έχουν τα εξής ενδεχόμενα, με πιθανότητες υποκειμενικές, δικής μου εκτίμησης βάσει του προσωπικού πολιτικού μου αισθητηρίου:


(α) Με 60% πιθανότητες θα προχωρήσουμε σε δεύτερες επαναληπτικές εκλογές, όπως έγινε ακριβώς τον Μάιο του 2012, επειδή λόγω του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής που θα βασιστούν, δεν θα καταφέρει κανένα κόμμα να τελεσφορήσει τη διερευνητική εντολή που θα λάβει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Να θυμίσω ότι οι μεθεπόμενες εκλογές θα γίνουν με σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, που ευνοεί τον σχηματισμό κυβέρνησης από το πρώτο κόμμα.

(β) Με 35% πιθανότητες θα σχηματιστεί κυβέρνηση από το πρώτο κόμμα και κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης. Βάσει των σημερινών δημοσκοπήσεων, η Ν.Δ. θα είναι πρώτο κόμμα και σε αυτήν την περίπτωση θα συνεργαστεί με το ΚΙΝ.ΑΛ. ή την Ελληνική Λύση (αποκλείω συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ).

(γ) Με 5% πιθανότητες -και αυτός είναι ο λόγος που γράφτηκε το σημερινό άρθρο- η Αριστερά θα συνασπιστεί σε τετρακομματική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ., ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 και θα σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, κάτι πρωτόγνωρο για την περίοδο της Μεταπολίτευσης στην Ελλάδα.

Παρόλο που είναι ιδιαίτερα χαμηλής πιθανότητας ενδεχόμενο, αξίζει να το αναλύσουμε. 

Ο Τσίπρας ήδη έχει προαναγγείλει ότι «δεν χρειάζεται να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός σε επόμενη κυβέρνηση που θα συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα επιθυμούσε ιδιαίτερα μια κυβέρνηση συνεργασίας με άλλα αριστερά κόμματα. Για τον ίδιο τον Τσίπρα θα αποτελέσει πολιτική ταφόπλακα αν δεν συμμετέχει το κόμμα του σε επόμενη κυβέρνηση, και θα παραιτηθεί αμέσως έπειτα από τέτοια συνθλιπτική ήττα από τον Μητσοτάκη. Οπότε η κυβέρνηση μειοψηφίας αποτελεί σωσίβιο για τον ίδιο και είναι σίγουρο ότι σκιωδώς θα την επιδιώξει.

Εκτός από το κεντρικό σύνθημα που θα ενώσει τα τέσσερα κόμματα της Αριστεράς κατά της «Δεξιάς του Μητσοτάκη», υπάρχει και ένας άλλος πολύ σημαντικός λόγος για την πολιτική τους ύπαρξη: με τον συνασπισμό τους θα καταφέρουν...

 

 να αλλάξουν και πάλι το εκλογικό σύστημα σε απλή αναλογική, και πιθανώς αυτό να αποτελέσει και μόνιμη κατάσταση στη δημοκρατία μας, που θα πυροδοτήσει αλλαγή στις πολιτικές συνήθειές μας, με κυβερνήσεις συνεργασίας να εναλλάσσονται εσαεί.

Προσωπικά απεύχομαι το τρίτο ενδεχόμενο της αριστερής κυβέρνησης μειοψηφίας, γιατί θα προκαλέσει πολιτική και οικονομική αστάθεια, και φυσικά θα δώσει την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει την αρνητική πολιτική του στη χώρα μας, ενδίδοντας και σε άλλες καταστροφικές συμφωνίες, όμοιες με αυτήν των Πρεσπών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: