"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΑίικο ΣΟΥΡΓΕΛΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Ποιος (τους) φταίει;

 

Toυ ΓΙΑΝΝΗ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ

Πριν από το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τη θεωρία ότι η χώρα ζούσε κάτω από ένα «αμαρτωλό τρίγωνο» διαπλοκής μεταξύ ΜΜΕ, τραπεζών και κυβέρνησης
– όσο φυσικά δεν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ…

Η βασική ιδέα δεν ήταν καν δική του. Είχε εισαχθεί από τη Λατινική Αμερική όπου διάφοροι τοπικοί ΣΥΡΙΖΑ είχαν επινοήσει αυτή τη λαμπρή θεωρητική κατασκευή.

Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση και το «αμαρτωλό τρίγωνο» εξαφανίστηκε. Τα ΜΜΕ κλήθηκαν ευθέως να υποταχθούν ή (έστω) να συνταχθούν με την κυβέρνηση ώστε να υπηρετήσουν την «αλήθεια» και όχι τη διαπλοκή.

Οσα δεν πείστηκαν να μετανοήσουν, απειλήθηκαν να εξαφανιστούν μαζί με το «αμαρτωλό τρίγωνο».

Σε αντίθεση με τις τράπεζες που μετανόησαν γρήγορα και δεν είχαν πολλές αντιρρήσεις να βοηθήσουν την τότε κυβέρνηση στην υπηρεσία της «αλήθειας» – ιδίως μετά την «ανακεφαλαιοποίηση» του 2015 με τα γνωστά αποτελέσματα.

Το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στην αντιπολίτευση. Δεν είναι σαφές ποιος φταίει. Σίγουρα ο Μητσοτάκης που είναι «τυμβωρύχος» (στο Μάτι) και «πατριδοκάπηλος» (στις Πρέσπες). Ενδεχομένως και άλλοι, όπως το «αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο».

Οχι πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν κάνω λάθος, πρέπει να είναι οι πρώτες εκλογές παγκοσμίως για το αποτέλεσμα των οποίων δεν φέρει καμία ευθύνη εκείνος που τις έχασε!

Από το 2019 έχουμε μια ενίσχυση της κυριαρχίας της ΝΔ στην κυβέρνηση και μια σταδιακή αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση. Το καταγράφουν όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις, αλλά και όποιος δημοσιογράφος κάνει στοιχειωδώς σοβαρά τη δουλειά του.

Είναι καταφανές ότι ο Μητσοτάκης μονοπωλεί το προσκήνιο και ο ΣΥΡΙΖΑ (για διάφορους λόγους) «δεν τραβάει».

Ποιος φταίει;  

Οχι πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ που «δεν τραβάει».

Φταίει ένα νέο «αμαρτωλό τρίγωνο», το οποίο (αυτή τη φορά) συγκροτούν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, τα ΜΜΕ (φυσικά…) και η κυβέρνηση. Φτου κι απ’ την αρχή!

Υποθέτω πως δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό τους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν τραβάει» επειδή εκπροσωπεί ένα βαριά μειοψηφικό ρεύμα της ελληνικής κοινωνίας.

Ούτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν τραβάει» επειδή σε όλα τα ζητήματα της πολιτικής ατζέντας, από τις Πρέσπες και τα πανεπιστήμια έως τον Κουφοντίνα, τον κορωνοϊό και τις φρεγάτες, δεν συντάχθηκε ούτε μία φορά με την κοινωνική πλειοψηφία.

Ούτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν τραβάει» επειδή τα πρόσωπα που κυρίως τον εκπροσωπούν στον δημόσιο διάλογο, από τον Φίλη και τον Ηλιόπουλο έως τον Πολάκη και τον Τζανακόπουλο, χαίρουν μηδαμινής αποδοχής και αναγνώρισης έξω από έναν στενό κύκλο ΣΥΡΙΖΑ.

Τίποτα από όλα αυτά δεν φταίει που «δεν τραβάει» ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Φταίνε τα μίντια και οι δημοσκοπήσεις.

Ακόμη και για το περίφημο «αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» αδυνατούν να κατανοήσουν ότι είναι ένα βαθύ ρεύμα της ελληνικής κοινωνίας που διατυπώνεται με πολλούς τρόπους και κάθε ευκαιρία σε διαφορετικά επίπεδα.

Νομίζουν ότι είναι απλώς ζήτημα προσανατολισμού των «κομματικών ηγεσιών» και πανηγυρίζουν όταν σε κάποιο ζήτημα «απομονώνεται η κυβέρνηση» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τόσο τους κόβει, δυστυχώς.

Σε κάθε πρόβλημα που σκοντάφτουν ψάχνουν απλώς έναν τρόπο να απαλλάξουν τον εαυτό τους και να φορτώσουν κάπου αλλού την ευθύνη ή την εξήγηση του προβλήματος.

Αλλά...

 

 όταν πολιτεύεσαι αγνοώντας την πραγματικότητα αποκλείεται ποτέ να την αλλάξεις.

Κι αν δεν αλλάξει η πραγματικότητα, δεν θα φταίνε ούτε τα μίντια ούτε οι δημοσκοπήσεις για τις επόμενες εκλογές.

Αρση ασυλίας

Με ευρύτατη πλειοψηφία η Βουλή ψήφισε (άλλη μια) άρση της βουλευτικής ασυλίας του Πολάκη σε μήνυση του Στουρνάρα.

Παρά τα παρακάλια του Πολάκη. Ο οποίος μίλησε για «κερκόπορτα της ποινικοποίησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου» και φαλκίδευση «της ελευθερίας του λόγου του βουλευτή».

Βέβαια η μήνυση ήταν για συκοφαντική δυσφήμηση και εξύβριση του Στουρνάρα. Καμία σχέση με κοινοβουλευτικούς ελέγχους και ελευθερίες.

Διότι ο Πολάκης δεν διώκεται για τις ιδέες του (αν έχει…) ή για τις απόψεις του (αν ενδιαφέρουν…). Ούτε προφανώς συντελείται «απόπειρα πολιτικής δολοφονίας» όπως ανακάλυψε η «Αυγή» (14/10).

Ο Πολάκης διώκεται επειδή βρίζει, συκοφαντεί και απειλεί. Και αυτά σε κάθε έννομη δημοκρατία τιμωρούνται.




Δεν υπάρχουν σχόλια: