"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΚΗΦΗΝΟ-ΑΓΡΑΜΜΑΤΟ-ΞΕΦΤΙΛΑΡΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Αξιολογώντας τους άλλους

Ε-Ξ-Α-Ι-Ρ-Ε-Τ-Ι-Κ-Ο

Του ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Μέρος της δουλειάς τους είναι να αξιολογούν

Αξιολογούν τους μαθητές τους με τη βαθμολογία. Αξιολογούν και τη συμπεριφορά τους. 

Ως εργαζόμενοι αξιολογούν και τις συνθήκες εργασίας τους. Αν το υπουργείο δεν έχει παραδώσει εγκαίρως τα βιβλία, το καταδικάζουν. Αξιολογούν και το βιβλίο που θα παραλάβουν. Αν δεν λειτουργεί η θέρμανση και είναι αναγκασμένοι να κάνουν μάθημα μες στην παγωμένη αίθουσα, την αξιολογούν. Αν το τζάμι είναι σπασμένο και μπάζει, επίσης. Υποθέτω ότι αξιολογούν και το ωράριό τους, αν θεωρούν ότι δεν είναι λειτουργικό. 

Ως δημότες αξιολογούν τις υπηρεσίες του δήμου τους. Την κατάσταση των πεζοδρομίων, τις λακκούβες στο οδόστρωμα, την καθαριότητα.  

Ως πολίτες αξιολογούν την κυβέρνηση. Αξιολογούν κάθε της πράξη, από την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, τα μέτρα για τον κορωνοϊό, έως την απόφαση για το αν θα γίνει η παρέλαση την 28η Οκτωβρίου.  

Ως καταναλωτές αξιολογούν τα προϊόντα που αγοράζουν. Αν το καινούργιο αυτοκίνητο δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές της διαφήμισης, με το δίκιο τους θέλουν να αποζημιωθούν. 

Αν, ο μη γένοιτο, χρειασθεί να μπουν σε νοσοκομείο, το αξιολογούν.  

Ποιος είπε ότι οι εκπαιδευτικοί διαφωνούν με την αξιολόγηση; 

Νοήμονες άνθρωποι είναι, ενεργοί πολίτες είναι, και ξέρουν ότι η κοινωνική ζωή είναι μια αέναη αξιολόγηση. Ακόμη και αν ως ανήλικος δεν έχεις αστική ευθύνη, αξιολογείσαι. Οι εκπαιδευτικοί είναι διαπρύσιοι υποστηρικτές της αξιολόγησης. Διαφωνούν μόνο με τη δική τους.

Ζητώ συγγνώμη. Αναφέρθηκα στους εκπαιδευτικούς και νομίζω ότι αδικώ τους επιλέκτους ανάμεσά τους. Οσους οι υπόλοιποι αξιολόγησαν και έκριναν ότι είναι οι καταλληλότεροι να τους εκπροσωπούν.  

Πρόκειται για το αρκτικόλεξο ΟΛΜΕ. Αυτό διαφωνεί με την απόφαση του υπουργείου που ορίζει ότι, εκτός από τη θέρμανση, θα πρέπει να αξιολογείται και η εκπαιδευτική διαδικασία. Και καλεί τους εκπαιδευτικούς να το συνδράμουν. 

Οι συνδικαλιστές τους διαφωνούν. Και ως συνήθως, όταν διαφωνούν, κηρύσσουν απεργία. 

Νόμιμο δικαίωμα, μόνο που το δικαστήριο το έκρινε παράνομο. Κακό πράγμα, «χουντικό» όπως αν δεν κάνω λάθος το αποκάλεσε ο κ. Σκουρλέτης. Δεν μπορεί ένα δημοκρατικό συνδικάτο να σκύψει το κεφάλι σε έναν «χουντικό»νόμο, που μάλιστα το καλεί να τον εφαρμόσει ένα δικαστήριο της «χούντας του Μητσοτάκη»

Και η αντίσταση καλπάζει.  

Η ΟΛΜΕ καλεί τους υπηκόους της να μην απεργήσουν μεν, να αρνηθούν την αξιολόγηση δε.  

Πώς θα γίνει αυτό;  

Με...

 

 μια απλή δήλωση στον διευθυντή του σχολείου. Σαν εκείνο τον ψυχασθενή αντιεμβολιαστή στη Θεσσαλονίκη που εγγράφως δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει νόμους και δικαστικές αποφάσεις.  

Οι συνδικαλιστές των εκπαιδευτικών δεν διαφωνούν με την αξιολόγηση. Διαφωνούν με την αξιολόγηση του έργου τους.  

Τους καταλαβαίνω και τους συμπονώ. Είναι ερωτευμένοι με το έργο τους. Και ο έρωτας δεν χωράει αξιολόγηση. Τι στην ευχή!


Δεν υπάρχουν σχόλια: