"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ - ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ: Έκθεση του ΟΗΕ επιβεβαιώνει χρήση τουρκικών drones «καμικάζι» στη Λιβύη – Εμείς έχουμε το radar «ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ» της ΕΑΒ και το κοιτάμε…

Ταξίαρχος εν αποστρατεία Πολεμικής Αεροπορίας, πρώην Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας

 Έκθεση ομάδας ειδικών για την Λιβύη υποβλήθηκε στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με τίτλο (Final report of the Panel of Experts on Libya established pursuant to Security Council resolution 1973 (2011), 8 March 2021).
Σύμφωνα με την ανωτέρω έκθεση, δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ δέχτηκαν επιθέσεις από τις δυνάμεις (GNA) ελεγχόμενες από τον Σάρατζ, εξ αποστάσεως από drones, όπως τα τουρκικά θανατηφόρα αυτόνομα όπλα STM Kargu-2.

Τα mini drone STM Kargu-2, προγραμματίστηκαν για να επιτεθούν σε στόχους χωρίς να απαιτείται σύνδεση δεδομένων μεταξύ του χειριστή και του drone.

Στην ουσία πρόκειται για ένα mini drone με φορτίο εκρηκτικών, με βασικές δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), τα οποία κατευθύνονται στον στόχο με πληροφορίες της κάμερας και παραμέτρων αναγνώρισης που έχουν προγραμματισθεί στο drone.

Μιλάμε για επιχειρήσεις «fire and forget», δηλαδή στείλτο και ξεχασέ το.


 Δυνατότητες του STM Kargu-2

Το drone με τα εκρηκτικά που διαθέτει μπορεί να κατευθυνθεί με τεχνικές ΑΙ και να επιτεθεί σε ομάδα στρατιωτών αλλά και άλλων στόχων.

Καλή η ενημέρωση και οι βαρύγδουπες δηλώσεις για συμμετοχή σε μελλοντικά προγράμματα, που είναι κατά κύριο λόγο ερευνητικά και χωρίς να οδηγούν κατ ανάγκη σε προϊόντα. Μήπως οι αρμόδιοι εδώ στη χώρα μας θα πρέπει να ασχοληθούν πιο σοβαρά και με διαδικασίες επείγουσες με την αντιμετώπιση της υπαρκτής απειλής που λέγεται mini drones;

 

Την ίδια στιγμή στην ΕΑΒ εδώ και τρία χρόνια έχει αναπτυχθεί ένα καινοτόμο radar (ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ) ελληνικής κατασκευής και σχεδίασης που αποδεδειγμένα αποκαλύπτει mini drones σε πολύ μικρά ύψη.


Μήπως θα πρέπει...

 

 να αξιοποιηθεί άμεσα το radar «ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ» της ΕΑΒ και σε συνδυασμό με άλλα συστήματα, να αποκτηθεί μια ολοκληρωμένη λύση στις απειλές drone;

Δεν υπάρχουν σχόλια: