"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΝΕΟΤΑΞΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΠΟΛΙΤΙΚΩΣ ΟΡΘΑ ΛΑΘΡΟΜΑΧΜΟΥΤΑΡΟΠΛΗΚΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Η Ευρώπη έστω και καθυστερημένα , σταδιακά ΞΥΠΝΑΕΙ (?) και σκληραίνει στο μεταναστευτικό

 


Toυ ΓΙΑΝΝΗ ΣΙΔΕΡΗ

Τέσσερις χιλιάδες μετανάστες απήλασε σχεδόν αυθημερόν στο Μαρόκο η Ισπανική κυβέρνηση, από τις οχτώ χιλιάδες που εισέβαλαν στη Θέουτα, στην αφρικανική επικράτεια της Ισπανίας.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς και η αρμόδια Επίτροπος για την Μετανάστευση Ιλβα Γιόχανσον, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους την ισπανική κυβέρνηση.

Ναι είναι πάγκοινη παραδοχή ότι η μετανάστευση είναι συνυφασμένη με τον άνθρωπο από την αρχή του χρόνου. Μεταναστεύει από πάντα και θα μεταναστεύει για πάντα, προκειμένου να βρει επαρκέστερες, σε σχέση με τον τόπο του, συνθήκες ζωής. Μεταναστεύει είτε ειρηνικά είτε δια επιδρομών και κατακτήσεων.

Αυτό δημιούργησε και την ανάγκη των συνόρων. Οι αρχέγονοι οικισμοί αρχικά, οι πόλεις - κράτη αργότερα, τα εθνικά κράτη σε πρόσφατο στάδιο, οριοθετούσαν σύνορα και οχυρώνονταν για να προστατέψουν τους πόρους τους ή - και – τις ζωές τους.

Αυτή η αέναη τάση του ανθρώπου, η επιθυμία για μετανάστευση δεν θα σταματήσει. Αλλά αυτό δεν αποτελεί επιχείρημα να το επικαλούνται όσοι θεωρούν ότι πρέπει να καταργηθούν τα σύνορα και να εισρεύσουν στην Ευρώπη όσα εκατομμύρια επιθυμούν.

Μα η μετανάστευση είναι σαν το νερό λένε. Όσο και να κλείσεις τις πόρτες από κάπου θα εισρεύσει. 

Σωστόν! Άλλο όμως να εισρεύσει λίγο νερό από τις χαραμάδες, που είναι διαχειρίσιμο, και άλλο να ανοίξεις τη μπουκαπόρτα του πλοίου και να εισρεύσει τσουνάμι, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Σαφώς οι άνθρωποι δεν ξεκινούν από καλό τους. Δεν αφήνει κανείς εύκολα πατρογονικές εστίες για να μπει σε μια επικίνδυνη περιπέτεια με αβέβαιο τέλος. Τους διώχνουν οι πόλεμοι και η φτώχεια. Όχι σπάνια οι πόλεμοι που τροφοδότησε ή διεξήγαγε η Δύση. Όμως αυτοί που ξεσπιτώθηκαν από πολέμους, είναι η μειοψηφία εμπρός στα πλήθη όσων εισέρευσαν και εισρέουν.

Προσελκυστικό στοιχείο ήταν τα επιδόματα. Σε ανθρώπους και τόπους που το μεροδούλι είναι δύσκολο και αβέβαιο, τα εύκολα επιδόματα ήταν ισχυρό κίνητρο. Παράλληλα στην οθόνη των κινητών τους, που όλοι έχουν, έβλεπαν εικόνες από την αφθονία της Δύση, και ήπλιζαν ότι θα γίνουν μέτοχοι της αφθονίας αυτής.

Μαζί τους συνοδοιπόροι και τα τυχοδιωκτικά στοιχεία, οι παράνομοι που ήθελαν να διαφύγουν από τους τόπους τους, αλλά και όσοι θεώρησαν ότι οι χώρες της αφθονίας αποτελούσαν εύκολη λεία για διαγούμισμα.

Πάνω σε αυτή την υπαρκτή τάση μετανάστευσης οργανώθηκαν κυκλώματα διακινητών, ου μην και εμπορίας ανθρώπινων υπάρξεων, με τζίρο πολλών δισ. ευρώ.

Όμως οι πόροι της Δύσης και οι δυνατότητες υποδοχής δεν είναι απεριόριστοι.  

Πολύ περισσότερο που οι αφιχθέντες, όντας φορείς άλλων πολιτισμικών και θρησκευτικών παραστάσεων, αδυνατούν ή αρνούνται να ενσωματωθούν στα νέα τους περιβάλλοντα και να αποδεχθούν τις οικείες αξίες. Αντιθέτως δημιουργούν τις δικές τους ιδιαίτερες κοινωνίες, αναπαράγοντας τις παραδοσιακές τους δομές, τα ήθη, τις αντιλήψεις και την θρησκευτικότητα.

Όταν δε η θρησκευτικότητα είναι μπολιασμένη με τη θρησκοληψία και επιβάλλει σιδηρούς νόμους στην κοινωνική συγκρότηση και την ατομική συμπεριφορά, τότε...

 

 δημιουργούνται γκέτο, ανεξάρτητα και ανεξέλεγκτα από τον έλεγχο των αρχών του φιλοξενούντος κράτους.  

Γίνονται υπονομευτικά της κοινωνικής ειρήνης και συνύπαρξης.

Η κατάσταση γίνεται πλέον δυσανεκτική και οι ηγεσίες σκληραίνουν την στάση τους, καθώς βλέπουν τις κοινωνίες να δυσανασχετούν. 

Την ίδια στιγμή αυξάνονται και οι αντιμαχίες μεταξύ των γηγενών – των πολλών που είναι αρνητικοί στη μετανάστευση και των ολίγων κηρύκων ενός κόσμου που δεν θα έχει σύνορα (και θα ζούμε όλοι εν ευτυχία , ονειρικά αδελφωμένοι).

Πέραν της ακαριαίας αντίδρασης της ισπανικής κυβέρνησης, ενδεικτικά: Τον Ιανουάριο η Δανή Πρωθυπουργός Φρέντερικσεν εξέφρασε τη φιλοδοξία να μην υπάρξει πλέον καμία αίτηση ασύλου, ενώ στις αρχές Μαρτίου αφήρεσε το δικαίωμα παραμονής σε Σύρους μετανάστες, καθώς έκρινε ότι η περιοχή από όπου προήλθαν είναι πλέον ασφαλής. Τους παρείχε, είπε, προστασία για όσο χρόνο την χρειάζονταν.

Στην ανεκτική Σουηδία η κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων αυστηροποίησε το νόμο για το δικαίωμα μόνιμης παραμονής, θέτοντας μεταξύ άλλων ως κριτήρια τη γνώση της γλώσσας και το επαρκές εισόδημα. Πρόκειται για τη χώρα των 10 εκ. που έχει χορηγήσει σε μια δεκαετία περισσότερες από 400 χιλιάδες άδειες, μόνο για επανένωση οικογενειών!

Παρόμοια αυστηροποίηση γίνεται και στην Ελλάδα. Οι αντιδράσεις που ηγέρθησαν αφορούσαν κυρίως την «ποιότητα» των ερωτήσεων και το ύψος ή την σταθερότητα του εισοδήματος που αποδεικνύουν επάρκεια ενσωμάτωσης, παρά την πρόθεση αυστηροποίησης.

Η Γερμανία από τον Ιανουάριο άρχισε να επιστρέφει μετανάστες που θεωρούνται ότι συνδέονται με ισλαμικά δίκτυα, η Αυστρία, χώρα υποδοχής μεταναστών παραδοσιακά, απορρίπτει το σύμφωνο κατανομής προσφύγων, καθώς η λαϊκή δυσαρέσκεια τροφοδότησε την ακροδεξιά.

Στη χώρα μας επίσης οι ροές μειώθηκαν κατά 80% το 2020 και κατά 72% επί πλέον από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη κατά την συνάντησή του με τον εκτελεστικό διευθυντή της FRONTEX Φαμπρίτσε Λετζέρι

Οσο για την πολύπαθη από τον εξτρεμιστικό Ισλαμισμό Γαλλία, βλέπει απόστρατους να προειδοποιούν για κίνδυνο εμφυλίου, και εν ενεργεία αξιωματικούς να τους συμπαραστέκονται! Εκεί βέβαια γενεσιουργός αιτία δεν είναι μόνο το πρόσφατο μεταναστευτικό κύμα, αλλά και οι μειονότητες των πρώην αποικών που έχουν πολιτογραφηθεί από τον γαλλικό κράτος αλλά δεν έχουν ενσωματωθεί στη γαλλική κοινωνία.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται να σκληραίνει η ευρωπαϊκή στάση, των κρατών τουλάχιστον, λόγω των αδιεξόδων που δημιούργησε η ανεξέλεγκτη μετανάστευση.




Δεν υπάρχουν σχόλια: