"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΚΗΦΗΝΟΡΟΥΣΦΕΤΑΡΟΠΛΗΚΤΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Συστατικές επιστολές: Ένας θεσμός που λείπει

Αρεοπαγίτη ε.τ

Η χώρα μας είναι μια από τις ελάχιστες χώρες  παγκοσμίως που δεν έχει θεσπισθεί για την κατάληψη οποιασδήποτε θέσης στο Δημόσιο Τομέα ο θεσμός των συστατικών επιστολών. Αντί όμως αυτών  χρησιμοποιείται ως αξιόπιστη σύσταση για τις απευθείας προσλήψεις το πολιτικό μέσον, κοινώς ρουσφέτι, προφορικό ή γραπτό, με τη μορφή "τακτοποίησέ τον, είναι δικός μου άνθρωπος". 

 

Κατά τους ελέγχους που έκανα ως ΓΕΔΔ εντοπίσαμε πολλά τέτοια σημειώματα μερικά από τα οποία σταλμένα  με τη χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από πολιτικά γραφεία, τα οποία  συμπεριέλαβα στις εκθέσεις μου.

Φυσικά δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας γιατί αυτό όχι μόνο είναι παγκοίνως γνωστό, αλλά κοινωνικά αποδεκτό, γιατί κατά κανόνα πριν καν κάποιος εξέλθει στην αγορά εργασίας με κατεύθυνση τον Δημόσιο Τομέα, ψάχνει αυτός και οι οικείοι του να βρουν το  μέσον για να τρουπώσει, ή όπως έλεγε ο Εμμανουήλ Ροΐδης να βυθίσει το κοχλιάριό του στη σούπα του κρατικού προϋπολογισμού 

Η κατάσταση αυτή  στο πελατειακό κράτος που ζούμε  δεν πρόκειται να αλλάξει χωρίς αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών, που δεν πρόκειται να συμβεί, γιατί  πάρα πολλοί ασχέτως αν την καταδικάζουν, με αυτή βολεύονται.

Οι παραπάνω παρατηρήσεις μου θα ήταν περιττές αν δεν εξακολουθούσε  να συμβαίνει η ίδια κατάσταση με διάφορες προσλήψεις, διασπαθίσεις δημόσιου χρήματος, κατάχρηση ευεργετικών διατάξεων, αναθέσεις έργων, προνομιακές παροχές, καταλήψεις  θέσεων και άλλα μικροσκάνδαλα, που βλέπουν για λίγο το φως της δημοσιότητας και  από την έλλειψη κυρώσεων και κοινωνικής απαξίας  ξεχνιόνται τάχιστα. Πολλά από τα περιστατικά αυτά είναι αποτελέσματα του πελατειακού κράτους που με λάθος επιλογές ή με ιδιάζουσα προνομιακή μεταχείριση κάποιων  επιτράπηκαν οι συμπεριφορές αυτές. 

Το ερώτημα λοιπόν είναι ποιοι παράγοντες του δημόσιου βίου εκούσια ή ακούσια επέλεξαν ή συνέστησαν τα συγκεκριμένα παραβατικά άτομα, τους παρείχαν ανοχή και προστασία και πώς θα μπορούσε η πρακτική αυτή κάποτε να σταματήσει.  

Αποδείχθηκε από την πράξη ότι ούτε  η δημόσια διοίκηση  με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ούτε η δικαιοσύνη μπορούν αποτελεσματικά να ελέγξουν τα φαινόμενα αυτά.

Νομίζω, ότι για τη σωστή επιλογή των προσώπων όχι μόνον από άποψη ικανοτήτων, αλλά κυρίως ήθους ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο θα ήταν οι αξιόπιστες συστατικές επιστολές κυρίως για την κατάληψη των μη πολιτικών δημοσίων θέσεων ευθύνης, γιατί κατά κάποιο τρόπο  παρέχεται μια εγγύηση για συγκεκριμένο πρόσωπο.  

Φυσικά υπάρχει ο αντίλογος ότι στη χώρα μας οι συστατικές επιστολές θα παρέχονται αφειδώς και χωρίς έλεγχο, αλλά...

 

 τουλάχιστον θα υπάρχει ένας οιονεί εγγυητής για το συγκεκριμένο  πρόσωπο, που εφόσον υπάρχει η πιθανότητα δημοσιοποιήσεως  του ονόματός του θα είναι πιο προσεκτικός για τους χαρακτηρισμούς και την πηγή γνώσεως...

Επιτέλους θα πρέπει να εισαχθεί στη χώρα μας κυρίως στον Δημόσιο Τομέα ο θεσμός των συστατικών επιστολών με πολλαπλές χρήσεις και όχι μόνο για  προσλήψεις, διότι εάν λειτουργήσει σωστά ο θεσμός και με αίσθημα ευθύνης εκ μέρους αυτών που τις χορηγούν, πιστεύω ότι θα επιτύχομε καλύτερη επιλογή προσώπων  με μακροχρόνια θετικά αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: