"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Μια, όχι και τόσο, παράξενη πρόταση



Όπως βλέπουμε, διεθνείς θεσμοί, οργανισμοί και κρατικοί δρώντες, δεν ενδιαφέρονται για το ποιος έχει δίκαιο αλλά και στην πλέον παράλογη απαίτηση ζητούν διάλογο.
 
Έτσι, καλούν την Ελλάδα να συνομιλήσει και να τα βρει με την Τουρκία. Έτσι γενικώς.
 
Θα γράψω ένα σχόλιο το οποίο με την πρώτη ματιά που θα του ρίξετε, θα μειδιάσετε ειρωνικά αλλά, ίσως, θα πρέπει να το σεφτείτε καλύτερα.
 
Να δημιουργηθεί μια επιτροπή από τους πλέον αρμόδιους επιστήμονες οι οποίοι θα συντάξουν μια μελέτη που θα αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι διάδοχος και οι Έλληνες απόγονοι της Βυζαντινής αυτοκρατορίας την οποία κατέλαβαν οι Τούρκοι. Και να εγείρει η Ελλάδα αξιώσεις στο σύνολο του μικρασιατικού χώρου στη βάση του διεθνούς δικαίου.
 
Επίσης, να μελετηθεί η δυνατότητα επαναφοράς της Συνθήκης των Σεβρών στη θέση της Λωζάννης.
 
Αντί να αμυνόμεθα, να περάσουμε στην επίθεση. Και αφού επικαιροποιήσουμε αυτά τα ζητήματα να ζητήσουμε την συζήτησή τους στο διάλογο που μας συνιστούν να αρχίσουμε με την Τουρκία.
 
Ο Τράμπ σίγουρα θα πει “γιατί όχι” διότι δεν θα καταλάβει τίποτε από όλα αυτά και θα του πουν πως η θέση της Ουάσιγκτον είναι να λυθούν οι διαφορές με διάλογο. Το ίδιο και η διεθνής κοινή γνώμη η οποία δεν πολυσκοτίζεται με λεπτομέρειες.
 
Κάπου θα έχει ακούσει για το Βυζάντιο και τους Έλληνες.
 
Αν θεωρήσετε μη σοβαρή την πρόταση, και δείτε τι θέματα εγείρει η Τουρκία θα διαπιστώσετε πως η δική μου πρόταση είναι ποιο σοβαρή από αυτά που ζητά η Τουρκία.
 
Να περάσουμε στην ιδεολογικοπολιτική επίθεση. Αλλά με λόγο πειστικό και προπαντός απαξιώνοντας την σύγχρονη παρουσία της Τουρκίας σε μέρη που έχει καταλάβει. Να αμφισβητήσουμε την παρουσία της στο μικρασιατικό χώρο.
 
Και κάτι τελευταίο για τους πιο δύσπιστους: 


Αν επισκεφτείτε τα μικρασιατικά παράλια οι Τούρκοι θα σας παρουσιάσουν ως δικό τους τον ελληνικό πολιτισμό που αναπτύχθηκε στις απέναντι ακτές.
 
Και εμείς δεν εγείρουμε υπαρκτές και νόμιμες αξιώσεις σε χώρο που έχουν καταλάβει.
Σκεφτείτε τα πριν αρχίσετε το ανάθεμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: