Η ανακοινωμένη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, στα δυτικά της ηπειρωτικής Ελλάδας μάλιστα με προσδιορισμένο ως νότιο άκρο το Ταίναρο (το μεσαίο από τα νότια ακρωτήρια της Πελοποννήσου) πέρα από καθαυτή την εξέλιξη, αποτελεί ένα ακόμη δείγμα της μετακίνησης της κυβέρνησης από τη γραμμή της αναμονής στην ενεργοποίηση όλων των δυνατοτήτων που δίνει το Διεθνές Δίκαιο, σε συνέχεια, μάλιστα, των συμφωνιών για ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο.
Η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει ως το Ταίναρο, αν και ο κ. Μητσοτάκης επιφυλάχθηκε για επέκταση και στην υπόλοιπη επικράτεια, αποτελεί ένδειξη της βούλησης της Αθήνας σε αρχική φάση να μην προχωρήσει δυτικότερα προς περιοχές που θεωρούνται ως ευρισκόμενες στο Αιγαίο πέλαγος, κάτι που– όπως είναι γνωστό – η Τουρκική Εθνοσυνέλευση έχει περιγράψει ως «αιτία πολέμου» (Casus Belli) ήδη από το 1996. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση επιλέγει συνειδητά την τμηματική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, αφήνοντας προς το παρόν περιθώρια για διαπραγματεύσεις, εφόσον, βεβαίως, αυτές προχωρήσουν.
Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι όπου η απόσταση μεταξύ των ακτών είναι μικρότερη των 24 μιλίων, τότε εφαρμόζεται αναγκαστικά η αρχή της μέσης γραμμής, δηλαδή του μέσου της απόστασης ανάμεσα στις ελληνικές και άλλες αντικείμενες ακτές. Αυτή η αναφορά «φωτογραφίζει» την Αλβανία, η οποία επικαλούμενη την ουσιαστική παύση της λειτουργίας του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας, δεν προχωρά σε καμία οριοθέτηση με την Ελλάδα, ήδη από το 2009. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναλαμβάνει την ειδική αυτή αποστολή αν και υπό τις παρούσες, αντικειμενικές συνθήκες, η επιτυχία της παραμένει εξαιρετικά αμφίβολη. Ωστόσο εκτιμάται ότι στο βόρειο άκρο της περιοχής που ανακοινώθηκε περιλαμβάνεται και η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα Διαπόντια νησιά, βόρεια της Κέρκυρας.
Η ανακοίνωση της τμηματικής επέκτασης ευλόγως φέρνει στην επιφάνεια και την διχογνωμία που υπάρχει για την αναγκαιότητά της. Η ίδια η ΝΔ αποτελεί ένα κόμμα βαθιά διχασμένο ως προς την ανάγκη η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης να γίνει τμηματικά και όχι σε ολόκληρη την επικράτεια, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε έμμεση επιβεβαίωση της τουρκικής θεωρίας ότι το Αιγαίο αποτελεί μια θάλασσα ειδικών συνθηκών. Η κυβέρνηση θα διασκεδάσει αυτές τις εντυπώσεις, καθώς στο νόμο θα περιλαμβάνεται σαφής αναφορά στο δικαίωμα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης και στο Αιγαίο από τα 6 στα 12 ν.μ.
Ωστόσο ο συμβολισμός της κίνησης του κ. Μητσοτάκη είναι...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου