Οι εξελίξεις στη Λιβύη αναμένονται ραγδαίες. Σύρτη και αλ-Τζούφρα βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης Σάρατζ. Η μεν πρώτη δίνει πρόσβαση στις σημαντικότερες πετρελαιοπηγές της χώρας, ενώ από το λιμάνι της εξάγεται περίπου το 70% των υδρογονανθράκων προς τις διεθνείς αγορές. Η δεύτερη περιοχή διαθέτει ένα κομβικό στρατιωτικό αεροδρόμιο για τον έλεγχο των λιμένων, των γραμμών τροφοδοσίας μεταξύ και άλλων αεροδρομίων, ενώ σύμφωνα με τους Τούρκους, αν η κυβέρνηση Σάρατζ το επανακαταλάβει, η πλάστιγγα θα γείρει υπέρ της.
Στη Λιβύη χιλιάδες μισθοφόρων έχουν στρατολογηθεί από τις εξωτερικές δυνάμεις σε υποστήριξη των εγχώριων συμμάχων τους, ενώ το εμπάργκο όπλων ισχύει μόνο κατ’ όνομα. Ο διεθνής παράγοντας, είτε μέσω του ΟΗΕ, είτε/και με δηλώσεις μεμονωμένων κρατών, ανησυχεί ιδιαίτερα για τη διαφαινόμενη τελική αναμέτρηση σε Σύρτη και αλ-Τζούφρα, ιδίως από τη στιγμή που η Αίγυπτος έχει προειδοποιήσει για άμεση στρατιωτική εμπλοκή.
Για την Αγκυρα, ο βαθμός εμπλοκής της στη Λιβύη απαγορεύει την αποτυχία. Για την ώρα, η κυβέρνηση της Τρίπολης μοιάζει σταθεροποιημένη (άρα και το τουρκολιβυκό σύμφωνο), αλλά οι επιλογές δεν είναι απαραιτήτως οι καλύτερες. Εκτός εάν γίνει και πετύχει η ανακατάληψη Σύρτης και αλ-Τζούφρα, το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις να εκκινήσουν υπό τις παρούσες συνθήκες σημαίνει παγίωση μίας αρνητικής κατάστασης για τα συμφέροντά της, παρά τις επιτυχίες των τελευταίων μηνών. Από την άλλη, αν συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο (παραβιάζοντας το εμπάργκο όπλων αλλά και τα συμφωνηθέντα στο Βερολίνο), ρισκάρει την αφύπνιση μέρους του διεθνούς παράγοντα, ενώ θα κινητοποιήσει περαιτέρω περιφερειακούς δρώντες, όπως η Αίγυπτος και η Γαλλία, μπροστά στο ενδεχόμενο εδραίωσής της στη Λιβύη.
Ως προς το Κάιρο, είναι ενδιαφέρον ότι η Αγκυρα δείχνει να μην ανησυχεί και θεωρεί σχεδόν απίθανο το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης εκ μέρους του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου