"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: H Harley-Davidson είναι μόνο ένα από τα θύματα του εμπορικού πολέμου

Editorial του Bloomberg View 



Σε ομιλία του σε κοινή συνεδρίαση του αμερικανικού Κογκρέσου λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξήρε την Harley-Davidson, την ιστορική κατασκευάστρια μοτοσικλετών, ως μια σπουδαία αμερικανική εταιρεία -το είδος που ο ίδιος θέλει να δει να πετυχαίνει.  


Λιγότερο από δύο χρόνια αργότερα, απειλεί να τιμωρήσει την επιχείρηση επειδή καταβάλει κάθε προσπάθεια για να επιβιώσει από τις πολιτικές του.



Αυτή η παράλογη στροφή δεν είναι ατυχής. Είναι η λογική συνέπεια της εντελώς παράλογης προσέγγισης του Trump στο εμπόριο.



Τα λάθη ξεκίνησαν με τους δασμούς που επέβαλε ο Πρόεδρος στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Αυτοί βασίστηκαν σε μια φαινομενικά εσφαλμένη αιτιολόγηση: ότι οι υπερβολικές εισαγωγές αυτών των μετάλλων απειλούσαν την εθνική ασφάλεια. Οι δασμοί "τραυμάτισαν" την Harley-Davidson και πολλές άλλες αντίστοιχες αμερικανικές επιχειρήσεις, με δύο τρόπους: αύξησαν την τιμή των εισαγόμενων εισροών και προκάλεσαν την αντίδραση των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ οι οποίοι προχώρησαν σε αντίποινα.



Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε δασμούς στα προϊόντα που κατασκευάζει η Harley στις ΗΠΑ, καθιστώντας τα μη ανταγωνιστικά στις αγορές της ΕΕ. Η εταιρεία ανακοίνωσε συνεπώς πως θα μεταφέρει στο εξωτερικό το μέρος της παραγωγής της που προορίζεται για την Ευρώπη. Ο αμήχανος Τραμπ κατηγορεί την εταιρεία για δειλία και απειλεί ότι η Harley "θα φορολογηθεί όπως ποτέ άλλοτε".



Η μετατόπιση της παραγωγής στο εξωτερικό για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας ήταν μια εδραιωμένη τάση για την Harley και πολλές άλλες εταιρείες των ΗΠΑ πριν τους δασμούς του Τραμπ. Αλλά ο εμπορικός πόλεμος που ο Πρόεδρος πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει σίγουρα δεν θα βοηθήσει να κρατήσουν τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι της Harley. Η κυβέρνηση εξετάζει στη συνέχεια την επιβολή δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων. Αν προχωρήσει σε αυτό, αναμένατε περαιτέρω αντίποινα - και έναν επιδεινούμενο, επιζήμιο κύκλο συρρίκνωσης του εμπορίου, χαμένη αμερικανική ανταγωνιστικότητα, διαταραγμένες αλυσίδες προμηθειών και κατεστραμμένα επενδυτικά σχέδια. Οι εργαζόμενοι και καταναλωτές των ΗΠΑ δεν θα γλιτώσουν από αυτό.



Το αδιέξοδο της Harley-Davidson ήταν...

 αρκετά άβολη εξέλιξη για έναν Πρόεδρο που ήθελε να συσχετιστεί με την εταιρεία και τους πελάτες της -αλλά να θυμάστε ότι είναι μια μόνο εταιρεία. Η εσφαλμένη προσέγγιση του Trump στο εμπόριο θα φέρει πολλούς άλλους Αμερικανούς παραγωγούς, διάσημους και μη, στην ίδια ακριβώς δυσχερή θέση. Όσο περισσότερο ο πρόεδρος κλιμακώνει αυτή τη μάχη, τόσο περισσότερη ζημιά θα προκαλέσει.


Ο Πρόεδρος πρέπει να σταματήσει τις ανοησίες του εμπορικού πολέμου προτού προχωρήσει πολύ -κατά προτίμηση προτού περιέλθει στη θέση να επιβάλει κυρώσεις στις ίδιες εταιρείες που προτίθεται να υπερασπιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: