"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΑΝΕΛέητο ΣΟΥΡΓΕΛΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Μια καμένη πολιτική



Ο Πάνος Καμμένος, αφού μάλωσε έναν πυρόπληκτο που τόλμησε να διατυπώσει παράπονα για τον κρατικό μηχανισμό, δήλωσε ότι για την τραγωδία ευθύνεται κυρίως η αυθαίρετη δόμηση στο Μάτι. Αλλά και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν ότι οι συνθήκες ήταν υπεράνω ανθρωπίνων και επιχειρησιακών δυνατοτήτων. Άλλωστε το Μάτι ήταν μία πολιτεία αυθαιρέτων. 


Είναι προφανές ότι δεν διαβάζουν φιλοκυβερνητικό Τύπο. Το πρωτοσέλιδο είναι 13 μηνών.  


Η απόδοση ευθυνών για την καταστροφή στους ίδιους τους πληγέντες ενέχει ένα στοιχείο χυδαίου κυνισμού.  


Όμως, ούτως ή άλλως, η κυβέρνηση δεν δικαιούται να επικαλείται την ύπαρξη των αυθαιρέτων. 


Πρώτον, αφού τα «κληρονόμησε» και δεν τα κατεδάφισε, σημαίνει ότι τα αποδέχθηκε. 


Δεύτερον, νομιμοποιεί και η ίδια αυθαίρετα. Βλέπετε και τα αυθαίρετα αντιμετωπίζονται κατά περίσταση. Στις καταστροφές, ανήκουν πάντα σε καταπατητές. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, ανήκουν σε ανθρώπους του μόχθου που έβαλαν το κεφάλι τους κάτω από ένα κεραμίδι. 


Ούτε μπορεί να επικαλεστεί «τις παθογένειες σαράντα χρόνων» αν δεν μας δείξει τι έκανε για να τις εξαλείψει. 


 Η αυθαίρετη δόμηση είναι, λοιπόν, το βασικό πεδίο πάνω στο οποίο επικάθονται οι ευθύνες. Το λένε οι υπουργοί, το διαβάζεις σε άρθρα και αναρτήσεις πολιτικών φίλων της κυβέρνησης. Ευθύνες αποδίδονται ως και στον ιδιοκτήτη του οικοπέδου όπου μαρτύρησαν οι 26 (δεν έπρεπε να τοποθετήσει φράχτη, λένε, στον γκρεμό…), στους δημάρχους, στην κλιματική αλλαγή, στα μνημόνια και στη διαπλοκή που μας στέρησαν πόρους πυροπροστασίας. Μέχρις εκεί. Μετά αρχίζουν οι υπηρεσίες με πολιτικό προϊστάμενο.  


Ταυτοχρόνως ο ΣΚΑΙ κατηγορείται από την κυβέρνηση για επιχείρηση υπονόμευσης του ηθικού των Σωμάτων Ασφαλείας -χωρίς ωστόσο το Μαξίμου και η Κουμουνδούρου να μας λένε για ποιον ακριβώς λόγο ο ΣΚΑΙ θέλει να κάμψει το ηθικό των πυροσβεστών. Ενδεχομένως για να υπάρξει υστέρηση στην κατάσβεση των πυρκαγιών, κάτι που εξυπηρετεί τον πολιτικό προσανατολισμό και τα νούμερα τηλεθέασης του καναλιού -ας μη λησμονούμε ότι συνεργάτης του Δημήτρη Παπαδημούλη υποστήριξε ότι ο ΣΚΑΙ γνώριζε εκ των προτέρων πού θα εκδηλωθούν πύρινα μέτωπα. 


Υπάρχουν φυσικά και οι εμπρηστές που «έστησαν» την κυβέρνηση.  


Όλα και όλα, αν δεν υπάρχει fair play στις φωτιές, η κυβέρνηση σηκώνει τα χέρια. Δεν ξέρω αν είναι αυθόρμητο, ενστικτώδες ή προϊόν επικοινωνιακής στρατηγικής, αλλά έχουμε πάλι μπροστά μας μία κυβέρνηση που κουνάει αδιακρίτως το δάχτυλο και αναζητεί αγωνιωδώς τον απαραίτητο εχθρό. Τα υπόλοιπα έρχονται μόνα τους: η κριτική εντάσσεται σε επιχειρήσεις υπονόμευσης, η αναζήτηση ευθυνών χαρακτηρίζεται ασεβής, ενώ άπαντες καλούνται να αναγνωρίσουν τη γενναιοδωρία του πακέτου παροχών προς τους πυρόπληκτους.


 Είναι προφανές ότι στο Μαξίμου δεν έχουν καταλάβει...


 τι συμβαίνει εκεί έξω ή ακούν τον απίθανο τύπο που τους πρότεινε να κάνουν σε ζωντανή μετάδοση τη σύσκεψη στην Πυροσβεστική. 


Νομίζουν ακόμα ότι διατηρούν όχι μόνο το ηθικό πλεονέκτημα, αλλά και εκείνο το κομμάτι της κοινής γνώμης που εκτόνωνε την οργή του με το θυμωμένο κούνημα του δαχτύλου. 


Κούνια που τους κούναγε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: