"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΣΟΥΡΓΕΛΑΡΑΔΙΚΟ: Το ''καψόνι'' των Βρυξελλών στον εθνικό μας τσαρλατάνο

Πριν από περίπου δεκαπέντε ημέρες στη σύνοδο κορυφής ο πρωθυπουργός κ. Αλ.Τσίπρας συζήτησε με τη γερμανίδα καγκελάριο κυρία Ανγκελα Μέρκελ το θέμα αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου που δέχονται πρόσφυγες.

 
Κατά τα φαινόμενα έκρινε ότι εξασφάλισε τη συγκατάθεσή της και έσπευσε να ανακοινώσει την αναβολή της αύξησής τους, η οποία επρόκειτο να εφαρμοσθεί από 1ης Ιουλίου.

 
Επιστρέφοντας στην Αθήνα εξέδωσε μάλιστα σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

 
Προχθες συνεδρίασε στις Βρυξέλλες το  Eurogroup προκειμένου να επιβεβαιώσει την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος και να εγκρίνει την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ.

 
Ωστόσο, παρά τους διθυράμβους για την ελληνική προσπάθεια και το τέλος των μνημονίων, το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ανέβαλε την απόφαση εκταμίευσης της δόσης επειδή το γερμανικό κοινοβούλιο δεν έδωσε το πράσινο φως καθώς, όπως δηλώθηκε, το μέτρα αναστολής της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ δεν αντικαταστάθηκε από ισοδύναμου αποτελέσματος μέτρο.

 
Μιλάμε για μόλις 28 εκατ. ευρώ!

 
Η άρνηση μοιάζει προφανώς με καψόνι και αντικατοπτρίζει τις διαθέσεις εταίρων και δανειστών για τη συνέχεια.

 
Το μήνυμα είναι σαφές και αυστηρό προς την ελληνική κυβέρνηση: Οι υποχρεώσεις παραμένουν υποχρεώσεις και δεν αίρονται μονομερώς, χωρίς προηγούμενη συμφωνία με τους επόπτες και τους επιτηρητές, όπως φαίνεται ότι συνέβη με την αναστολή του ΦΠΑ.

 
Το δυστύχημα είναι ότι τώρα οι ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών αναζητούν αυτό το μικρό ποσό για να πάρουν το μεγάλο ''μαξιλάρι'' των 15 δισ. που υποτίθεται ότι θα ασφαλίσει την ελληνική οικονομία και θα ανοίξει το δρόμο προς τις αγορές.

 
Εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα συμβεί αν η κυβέρνηση αθετήσει άλλες σημαντικότερες υποχρεώσεις απ' αυτή της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά.

 
Σε κάθε περίπτωση φανερώνεται ότι...
 
 η επόμενη περίοδος ''οικονομικής απελευθέρωσης''  της χώρας και εξόδου στις αγορές μόνο περίπατος δεν θα είναι.

 
Το ''καψόνι'' των Βρυξελλών δείχνει ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να τελεί υπό αυστηρό έλεγχο και παρακολούθηση.

 
Κάθε απόκλιση από τα συμφωνηθέντα θα έχει συνέπειες και βεβαίως θα αποτιμάται αναλόγως από τις αγορές, οι οποίες ως γνωστόν δεν φημίζονται για την επιείκεια τους..
 
 
Editorial από το ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: