"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΜΑΤΣ - ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Οσο μας πληγώνεις, τόσο μας...



Ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί στο ρωσικό χορτάρι στον μεγάλο τελικό του Μουντιάλ ανάμεσα στην Κροατία και τη Γαλλία, αλλά η νικήτρια έχει αναδειχθεί ήδη


Είναι βέβαια η Ευρώπη, κι ας μην πανηγυρίσει κανείς γι’ αυτήν έξαλλα στους δρόμους το βράδυ της Κυριακής.


Αν έλεγες στον οποιονδήποτε πέρυσι ότι στους ημιτελικούς του Μουντιάλ του 2018 θα έφταναν τέσσερις ευρωπαϊκές ομάδες και όχι κάποια από τις Βραζιλία και Αργεντινή, μπορεί και να το πίστευε. Αν του έλεγες όμως ότι θα έφταναν τέσσερις ευρωπαϊκές ομάδες χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνονται η Ισπανία, η Γερμανία και η Πορτογαλία του Ρονάλντο και κάτοχος του πανευρωπαϊκού, η Ιταλία (που είχε να αποκλειστεί από το 1958 και διοργανώνει από τα πιο ακριβά πρωταθλήματα του κόσμου) ή έστω μια παραδοσιακή δύναμη όπως η Ολλανδία, απλώς θα γέλαγε.


Για τους ειδήμονες του ποδοσφαίρου, το παραπάνω δείχνει κατ’ αρχήν την υπεροχή των ευρωπαϊκών συλλόγων έναντι των υπολοίπων. Το επίπεδο των πρωταθλημάτων στη Γηραιά Ηπειρο δεν το πλησιάζουν αυτά της Λατινικής Αμερικής, παρά το ταλέντο στα πόδια. Επιτρέψτε μας όμως, από τη θέση του πιο αποστασιοποιημένου (εντάξει, του πιο άσχετου) θεατή, να επιλέγουμε μια πιο ρομαντική διάσταση: 



Δεν μπορείς να μη θαυμάσεις το «εύρος» της μικρής Ευρώπης. Τον πλούτο που κρύβει σε κάθε γωνιά της, ανεξαρτήτως οικονομικής ισχύος. Δεν μπορείς να μη θαυμάσεις το πολύχρωμο μωσαϊκό που καταλαμβάνει τώρα τις κερκίδες, ένα απίστευτο χαλί από λαούς και πολιτισμούς και μουσικές και έθιμα και φυσικά πόνους και πληγές. Και τι δεν θυμηθήκαμε προκειμένου να πάρουμε μια θέση στον τελικό, μίση χαμένα στα βάθη του παρελθόντος, την τάδε θέση ενός λαού στον πόλεμο, τη δείνα στάση του σε κάποια άλλη σχισμή της Ιστορίας. Μέχρι και ότι οι Κροάτες δεν επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους διαβάσαμε, ως αιτιολογία για τη στήριξη στη Γαλλία. Αυτά συμβαίνουν όταν δεν έχεις κάτι στην πράξη να χωρίσεις.


Θα γελάμε πάντα με τους Αμερικανούς που δηλώνουν ότι πήγαν διακοπές «στην Ευρώπη», σαν ο Βορράς με τον Νότο της να έχουν οποιαδήποτε σχέση, τα σύνορα να μην είναι διακριτά επειδή είναι προσπελάσιμα, αλλά ο πιο αποστασιοποιημένος –OK, ο πιο άσχετος με την μπάλα– τηλεθεατής  ίσως αναλογιστεί το μέγεθος του στοιχήματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ισως και να συγκινηθεί λίγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: