"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΡΙΖΑίικα ΞΕΦΤΙΛΙΚΙΑ: Ξέφρενη άνοδος των spreads με Τσίπρα πρωθυπουργό της Δραχμής και του Διαμελισμού;



Eφιάλτης στο δρόμο με τα spreads του 10ετούς ομολόγου το οποίο εκτοξεύθηκε ήδη στο +3,66 από το +3,59 που ήταν έως μερικά 24ωρα πριν. Οι απειλές του Ερντογάν και το διεφθαρμένο εγχώριο πολιτικό προσωπικό τορπιλίζουν την έξοδο στις αγορές. Οι αγορές αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι έχουν απέναντί τους ένα ξοφλημένο κράτος και ετοιμάζονται να το αντιμετωπίσουν όπως του αξίζει.


Και τώρα πλέον δεν θα υπάρχει η Μέρκελ να βάλη πλάτη καθώς και η ίδια κινδυνεύει να καταρρεύσει παρέα με την Deutsche Bank που κλυδωνίζεται.  


Οπως δεν υπήρχαν πουθενά η Μέρκελ και ο Τραμπ την νύχτα που η τουρκική ακταιωρός εμβόλιζε το σκάφος του Λιμενικού στα Ιμια.


Οπως σημειώναμε και σε προηγούμενη ανάρτησή μας ο Τσίπρας μέσα στην έπαρσή και την άγνοια κινδύνου λόγω ημιμάθειας και επειδή την έχει ψωνίσει ανοίγει πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. Πολλα επικίνδυνα μέτωπα εντός και εκτός της χώρας. Αυτό δεν είναι καθόλου έξυπνο όπως θα έλεγε και ο Μακιαβέλι. Αυτή τη στιγμή έχει απέναντι του τον Σαμαρά, τον Σημίτη, τον Βενιζέλο, τον Γεωργιάδη, τον Λοβέρδο, τον Αβραμόπουλο, την Κωνσταντοπούλου και τον Λαφαζάνη.


Το τι συμβαίνει στην εσωτερική πολιτική σκηνή το γνωρίζουν φυσικά οι Τούρκοι, οι Αλβανοί και οι Σκοπιανοί. Όπως όλα δείχνουν ο Ερντογάν ετοιμάζεται να χτυπήσει, συνυπολογίζοντας τα μέτωπα που έχει ανοίξει ο φιλόδοξος Έλληνας πρωθυπουργός. Το ερώτημα έχει να κάνει με το πόσο σοφό είναι από τη μεριά του Τσίπρα το να ανοίγει τόσα μέτωπα ταυτόχρονα.


Καμμιά τακτική του πολέμου δεν συνηγορεί υπέρ του. Ο Τσίπρας κατάφερε να διεμβολίσει την εθνική ομοψυχία και αναρωτιέται κανείς πόσους νεκρούς θα μπορούσε να αντέξει. Εάν για παράδειγμα η τουρκική ακταιωρός είχε ανοίξει πυρ κατά του σκάφους του λιμενικού πόσες επιλογές θα είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με το φως της ημέρας;


Πρέπει ο Ελληνας πρωθυπουργός να φροντίσει να μην χρηστεί ως Εφιάλτης από την Ιστορία. Να αποφύγει να είναι εκείνος που θα οδηγήσει μια διαμελισμένη Ελλάδα στη δραχμή και στην εθνική τραγωδία.

Οπου νάναι οι αγορές θα συνειδητοποιήσουν την στημένη άρον άρον από την Μέρκελ και την Ρότσιλντ έξοδο στις αγορές ενός χρεοκοπημένου κράτους που χρωστάει 350 δις ευρώ και στο οποίο οι πολίτες του χρωστάνε 200 δις ευρώ, το κράτος χρωστάει άλλα τόσα στους πολίτες οι οποίοι έχουν στο μεταξύ και 120 δις κόκκινα δάνεια.


Μιλάμε δηλαδή για...
 ένα χρέος που αγγίζει το 1 τρις ευρώ με φόντο ένα πελατειακό αμεταρρύθμιστο κράτος που διογκώνει τον δημόσιο τομέα, ασελγεί επί της Δικαιοσύνης και εξακολουθεί να διατηρεί αλλαξοκωλιές με τους εγχώριους ολιγάρχες


Αυτό το χρέος του 1 τρις ευρώ βγαίνει στις αγορές για να δημουργήσει νέο χρέος. Εάν συνεχίουμε να παραμυθιάζουμε τις αγορές με την ανοχή της Μέρκελ που τρέμει την πτώση της Deutsche Bank του Ολάντ που τρέμει τα τρις ευρώ γαλλικό χρέος είμαστε ξοφλημένοι και υπό διαμελισμό. Πολύ σύντομα θα βρεθούμε στην δραχμή μέσα από έναν εθνικό ακρωτηριασμό.


Στο μεταξύ ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας επιμένει στην ανάγκη ύπαρξης προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται και ότι έχει επιλεγεί η «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια.


Ο Γ.Στουρνάρας επαναλαμβάνει ότι «η ύπαρξη ενός τέτοιου πλαισίου προληπτικής πιστωτικής γραμμής θα ήταν επωφελές για την ελληνική οικονομία συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού», αλλά και για την εξασφάλισης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, εμμένοντας στη θέση του, παρά τις έντονες αντιδράσεις από κυβερνητικά στελέχη όταν πρωτοδιατύπωσε την άποψη αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: