"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΡΙΖΑίικα ΞΕΦΤΙΛΙΚΙΑ: Τελικώς υπάρχουν θαλάσσια σύνορα σύντροφε Αλέξη!


Οι προκλήσεις της Αγκυρας έχουν ξεπεράσει πλέον κάθε όριο. Χθες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έφθασε στο σημείο να εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε ότι τα Υμια είναι «δικά τους» και πως ο γενικός γραμματέας του υπουργείου είχε ενημερώσει τον Ελληνα ομόλογό του ότι στην περιοχή περιπολούν παρανόμως ελληνικά πλοία!

 
Είχε προηγηθεί, λίγες ώρες νωρίτερα, το απίστευτο επεισόδιο όπου τουρκική ακταιωρός χτύπησε σκάφος του Λιμενικού Σώματος που έπλεε εντός των εθνικών χωρικών μας υδάτων.

 
Η τουρκική προκλητικότητα μπορεί να προέρχεται από το γεγονός ότι ο Ερντογάν αισθάνεται πιεσμένος επειδή δεν εξελίσσονται όπως θα ήθελε οι επιθέσεις κατά των Κούρδων στο νότιο τμήμα της χώρας του, όμως τα λάθη που έχουν γίνει από την ελληνική πλευρά είναι πολύ μεγάλα.

 
Ακόμα δεν έχουν καταλάβει οι πολίτες γιατί η κυβέρνηση προσκάλεσε στην Αθήνα τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος μάλιστα, αντί να αναφερθεί στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, προέβη σε μια τεράστια πρόκληση μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο, δηλώνοντας ότι απαιτείται αναθεώρηση της Συνθήκης της Λοζάνης.

 
Συνολικά, στα εθνικά μας θέματα, η Ελλάδα δείχνει να ακολουθεί τις εξελίξεις. Η Αγκυρα έχει κλιμακώσει την προκλητικότητά της χωρίς ουσιαστική ελληνική απάντηση που να εκτονώνει την κατάσταση.  


Επίσης, στο Σκοπιανό, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δώσει το όνομα «Μακεδονία», χωρίς η άλλη πλευρά να συζητά καν την αλλαγή του Συντάγματός της, το οποίο περιλαμβάνει τις αλυτρωτικές διαθέσεις της και ενώ ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μ. Νίμιτς, μιλά για «Μακεδόνες».

 
Ειδικά με την Τουρκία, αυτό που χρειάζεται τώρα είναι επαγρύπνηση, ψυχραιμία και ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, ώστε να μην παίξουμε το παιχνίδι του Ερντογάν και πέσουμε «θύμα» των σκοπιμοτήτων του, όπως έγινε τον περασμένο Νοέμβριο με την παγίδα που μας έστησε.

 
Ελπίζουμε, πάντως, ότι τουλάχιστον τώρα ο κ. Τσίπρας θα κατάλαβε ότι ήταν λάθος να λέει πως δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, όπως ισχυριζόταν το 2015. 


Οπως και ότι...

 είναι άλλο πράγμα οι δημόσιες σχέσεις και άλλο η διπλωματία, που χρειάζεται μεγαλύτερη υπευθυνότητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: