"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟΙ - ΣΥΡΙΖΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Από τον Λευκό Οίκο στις λευκές σελίδες του ΣΥΡΙΖΑ



Από τη «σκοτεινή εποχή» (πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αυγή» λίγο πριν από την εκλογή Τραμπ) μέχρι τους χαρακτηρισμούς για «αυτοκρατορία του καλού» στο Λευκό Οίκο μεσολάβησαν μόλις λίγοι μήνες. 


Η στροφή όμως του πρωθυπουργού προς τις ΗΠΑ μένει να σφυγμομετρηθεί, ως προς τις επιπτώσεις που έχει στον κορμό του ΣΥΡΙΖΑ– αν και από το Μαξίμου υποστηρίζεται ότι οι όποιοι κραδασμοί θα απορροφηθούν από την πολιτική ρεαλισμού που ακολουθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός.


Για να επιτευχθεί όμως η realpolitik του κ. Τσίπρα χρειάστηκε να έρθουν τα πάνω κάτω τόσο σε όσα έλεγε ο ίδιος τον Μάρτιο του 2016 –όταν ευχόταν «να μην μας βρει και αυτό το κακό» με την εκλογή του υποψήφιου τότε Ντόναλντ Τραμπ– αλλά και στις παλιότερες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της αντιπολίτευσης. Ακόμα και στο θέμα του Obamacare, του προγράμματος υγείας που θέσπισε ο προκάτοχος του κ. Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο πρωθυπουργός γνώρισε μια ακόμη ανατροπή των «πιστεύω» του. Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο κατά την επίσκεψη του κ. Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, ο κ. Τσίπρας εκθείαζε το Obamacare, λέγοντας πως «ο Ομπάμα άλλαξε την εικόνα του κόσμου» και ότι «ενέταξε εκατομμύρια Αμερικανούς στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης». Για να ακούει αμίλητος, την περασμένη Τρίτη τον κ. Τραμπ να διακηρύττει επανειλημμένα ότι το «Obamcare είναι νεκρό»…


Εντός των τειχών, αυτά που πρέπει να ξεχαστούν είναι πολύ περισσότερα-και τραυματικά… 


Ιδού μια ανακοίνωση της Νομαρχιακής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ για το επίμαχο θέμα της βάσης της Σούδας: «Το σύνθημα της μεταπολίτευσης «Έξω οι βάσεις του θανάτου» ξαναέρχεται στην επικαιρότητα όσο ποτέ άλλοτε. Δηλώσεις έχουμε ακούσει αρκετές αλλά δικαιοσύνη δεν έχει αποδοθεί, στοιχεία υπάρχουν αλλά παραμένουν κρυφά για λόγους “Εθνικής Ασφάλειας”. Ο θάνατος από την μόλυνση και η περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων δεν επηρεάζει επιλεκτικά τους πολίτες ενός τόπου αλλά συλλογικά. Συλλογική λοιπόν πρέπει να είναι και η απάντηση.” Βέβαια πρόκειται για ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 15 Απριλίου του 2008 και όχι σημερινή, καθώς ήδη η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ πενταετή συμφωνία  της «βάσης του θανάτου» στη Σούδα…


Όσο πλησίαζε η εποχή που οι δημοσκοπήσεις έδειχναν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, οι αντιαμερικανικές και αντιΝΑΤΟΙΚΕΣ κορώνες ανέβαιναν, συνοδεύοντας τις διαβεβαιώσεις περί σκισίματος των μνημονίων.  «Μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα παλέψει για το οριστικό κλείσιμο των Νατοϊκών βάσεων και την απομάκρυνση –απεμπλοκή της χώρας μας από το ΝΑΤΟ» υπογραμμιζόταν σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στις 4 Σεπτεμβρίου 2014, με αφορμή τη σύρραξη στη ΣΥΡΙΖΑ.


Την ίδια μέρα στη Βουλή ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης έλεγε: «Δεν έχω καταλάβει ποια είναι η θέση η δική σας, γιατί αύριο λέτε ότι μπορεί να γίνετε και κυβέρνηση. Εσείς λέτε να μείνουμε στην Ατλαντική Συμμαχία ή να φύγουμε; Θα ήθελα μια όμως καθαρή, γενναία και ρητή απάντηση. Να μείνουμε ή να φύγουμε; Εάν πείτε να φύγουμε, προφανώς…». 


 «Να φύγουμε», απάντησε ο κ. Θόδωρος Δρίτσας. «Το λέει το συνέδριό μας με επίσημη απόφαση».


Υπάρχει βεβαίως και η ερώτηση του κ Νίκου Φίλη που ήταν έτοιμη να κατατεθεί στη Βουλή, με ερώτημα για τη δαπάνη για τα F-16, αλλά δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας, με άνωθεν εντολή…


Μένει να φανεί τα προσεχή 24ωρα κατά πόσο...
 η realpolitik του κ. Τσίπρα θα αντικαταστήσει τις δηλώσεις οργής του ΣΥΡΙΖΑ κατά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με λευκές σελίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: