"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΑΝΕΛέητο ΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Η Κόρη του Τουρισμού



Η κυρία Κουντουρά θεωρείται ευειδής, κατά γενική ομολογία. Ως πρώην μοντέλο έχει και την έξωθεν καλή μαρτυρία. Η κυρία Κουντουρά είναι πατριώτισσα. Αυτονόητο αφού είναι βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Οταν αισθάνεσαι ικανοποίηση από την εικόνα που σου στέλνει ο καθρέφτης σου, είτε λέγεσαι Κουντουρά είτε Κατρούγκαλος –για να μην με πείτε σεξιστή– κι όταν έχεις συμφιλιωθεί με τη συνείδησή σου αφού αγαπάς τη γλυκιά πατρίδα, είναι λογικό να αισθάνεσαι αισιόδοξος. Και να τυλίγεις τις λέξεις που ξεφεύγουν από το έρκος των οδόντων σου με το χαμόγελο εκείνο που έφτασε να θαμπώσει έως και τον συνομιλητή της Γιώργο Αυτιά προχθές στον ΣΚΑΪ. Σε γενικές γραμμές η κ. Κουντουρά, πριν ακόμη πει όσα είπε, είχε δηλώσει, με το χαμόγελό της, ότι είναι πολύ ευχαριστημένη που είναι υπουργός. Στην κατακλείδα ερμήνευσε και το χαμόγελο: είναι ευτυχής διότι η κυβέρνησή της κατάφερε να μην τρώνε πια οι άνθρωποι απ’ τα σκουπίδια.


Ελπίζω ότι σε προσεχή δημόσια εμφάνισή της δεν θα λησμονήσει να μας πει ότι η κυβέρνηση έχει καταργήσει τις αυτοκτονίες, όλοι οι άστεγοι έχουν το χαρτόκουτό τους και ό,τι άλλο απαιτεί η συντήρηση του χαμόγελού της. 


Η δήλωση περί σκουπιδιών θεωρήθηκε άτοπος, προκλητική, μάλλον βλακώδης από τους σχολιαστές του Διαδικτύου. 


Κακώς. Δεν εξετάζω αν είναι ψέμα, που είναι βαρβάτο ψέμα. Εκείνο που ενδιαφέρει είναι ότι δεν της ξέφυγε της κ. Κουντουρά. Εν τη χαριέσση αφελεία της συμπύκνωσε σε μία πρόταση ολόκληρο το κυβερνητικό πρόγραμμα. Η κοινωνική δικαιοσύνη θα επιτευχθεί όταν όλοι έχουν ένα πιάτο φαΐ, όταν η ισοπέδωση της ελληνικής κοινωνίας φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε να είσαι ευτυχής αν καταφέρνεις να επιβιώσεις. 


Η πατρίς ευγνωμονούσα: κάνουν ό,τι μπορούν για να μας προετοιμάσουν για τις συνθήκες γενικευμένης φτώχειας που έχουν προγραμματίσει για λογαριασμό μας.


Οταν έφτασε πια να το πει αυτό η Κόρη του Τουρισμού μας είχε ήδη εξαντλήσει μεγάλα αποθέματα λαφύρων. Τι μείωση της ανεργίας είδε, τι επενδύσεις, τι «ανάπτυξη»!  


Ανάπτυξη, πώς λέμε ο τριαντάχρονος ληστής ή ο εικοσιπεντάχρονος δολοφόνος. Κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα χωρίς στοιχεία ταυτότητας. Χωρίς να παραβλέπω το φωτοστέφανο της ευτυχίας που εμφανιζόταν γύρω από το χαμόγελό της όποτε αναφερόταν στη «βαριά βιομηχανία» μας, τον τουρισμό. «Εμείς» φέραμε 30 εκατ. τουρίστες, από «εμάς» εξαρτώνται 200 επαγγέλματα.  


Μα δεν χωράει αμφιβολία ότι...
 όσο δεν τρώνε πια απ’ τα σκουπίδια, άλλο τόσο και ο τουρισμός μας εξαρτάται από το υπουργείο του. Γι’ αυτό το λένε και υπουργείο Τουρισμού. Ζήσε τον μύθο σου κι ας είναι ό,τι να’ ναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: