"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣΟΥΡΓΕΛΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Γαριφαλάκια και σπόνδυλοι



Κ​​όκκινο είναι το αίμα. Κόκκινες οι αγαπημένες γραβάτες του Ντόναλντ Τραμπ. Κόκκινο και το γαριφαλάκι που φορούσε στο πέτο του ο Γιώργος Κατρούγκαλος στο προσκύνημά του στη Μακρόνησο.


Η πόζα του υπουργού λεβέντικα ακουμπισμένου στα ερείπια, όπως τη διακίνησε ο ίδιος στο Διαδίκτυο, ήταν το πιο φαντασμαγορικό από τα στιγμιότυπα του συριζαϊκού μνημοσύνου στο νησί.  


Μόλις δύο ημέρες μετά τη λιτανεία του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, η κομματική εξόρμηση ήταν ιδανική τροφή για έναν νέο γύρο κωλοτουμπολογίας: Ιδού, αυτοί που τη μια μέρα προσκυνούν την πιο στυγνή ενσάρκωση της αμερικανικής ισχύος, την επομένη τρέχουν να νοτίσουν με τα δάκρυά τους τα παλιά τραύματα. 


Ιδού, την ώρα που ο πολιτισμένος κόσμος στην εκατοστή επέτειο από την επικράτηση των μπολσεβίκων μετράει την κληρονομιά του κομμουνισμού με αίμα, η Ελλάδα κυβερνάται από ανθρώπους που τη μετρούν με γαρίφαλα


 Υπάρχει ένα κομμάτι της κοινής γνώμης που έχει ακόμη τη διάθεση να σκανδαλίζεται από τα χάσματα ανάμεσα στα συριζαϊκά σύμβολα και στα κυβερνητικά πράγματα. Που έχει, επιπλέον, τη ροπή να παρασύρεται στους αντίστοιχους ψευτοεμφυλίους. 


Πρόκειται για το κομμάτι εκείνο που είχε αποστραφεί τον ΣΥΡΙΖΑ ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2015, αν όχι νωρίτερα. Αυτή η αποστροφή δεν φαίνεται, όμως, να κλονίζει ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δημοσκοπήσεις διαψεύδουν όσους ήλπιζαν ότι, ζαλισμένο από τις αντιφάσεις του, το κόμμα θα κατρακυλούσε στο παλιό, αμελητέο του μέγεθος.


Καλλιεργώντας τις αντιφάσεις του, ο Τσίπρας έχει μετατραπεί σε ένα είδος πολιτικού σούπερ μάρκετ με πιστή πελατεία. Από τα ράφια του σούπερ μάρκετ ο πελάτης διαλέγει ό,τι τον βολεύει για να δικαιολογήσει –πρωτίστως στον εαυτό του– την κομματική του ταύτιση: 
Κομμουνισμό ή ατλαντισμό, κρατισμό ή ιδιωτικοποιήσεις, εμφυλιακό μίσος ή κανονικότητα.  


Απ’ όλα διαθέτει το κατάστημα. Και του γαρίφαλου το γάλα.


Οι κωλοτούμπες έγιναν πια ανώδυνες. Δεν υπάρχει σπονδυλική στήλη να καταπονήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: