"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΗΦΗΝΑΡΑΔΙΚΟ: Από το φαξ στην ηλεκτρονική υπογραφή



Ηταν ίσως μια από τις πιο αναχρονιστικές φράσεις που ακούστηκαν κατά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή. Ο Γιώργος Βαρεμένος λίγα λεπτά μετά την έναρξη της ψηφοφορίας ανακοίνωσε πως έφθασαν δύο τηλεομοιοτυπίες με τις ψήφους βουλευτών που απουσίαζαν.


Τα παλιά καλά γνωστά μας φαξ συνεχίζουν να αποτελούν κομμάτι της δημόσιας διοίκησης, πιασμένα χέρι χέρι με εκατοντάδες χιλιάδες τυπωμένα έγγραφα που μετακινούνται από γραφείο σε γραφείο και από όροφο σε όροφο, διαιωνίζοντας την αβάσταχτη, και διόλου ελαφρή, γραφειοκρατία του βαθέος κράτους. 


Ευτυχώς βέβαια, τουλάχιστον για τη Βουλή, το χαρτομάνι κάποια στιγμή θα πάψει να βασιλεύει. Από την περασμένη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου άρχισε και επισήμως να υλοποιείται σταδιακά η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων με χρήση ηλεκτρονικής υπογραφής.


Ετσι η Γ’ Σύνοδος της ΙΖ’ Βουλευτικής περιόδου μπήκε με το «δεξί» στην νέα εποχή, σηματοδοτώντας την κατάργηση της φυσικής διακίνησης των εγγράφων και τη διακίνησή τους ηλεκτρονικά, με εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή και εγκεκριμένη ηλεκτρονική χρονοσφραγίδα. Αυτά τα δύο, ηλεκτρονική υπογραφή και ηλεκτρονική χρονοσφραγίδα, θα καθιστούν το ηλεκτρονικό έγγραφο αυθεντικό και έγκυρο. Μάλιστα, η αρχή γίνεται με τις ερωτήσεις, τις αναφορές και τα αιτήματα κατάθεσης εγγράφων, που υπερβαίνουν τις 12.500 εγγραφές ετησίως. Κάποια στιγμή φανταζόμαστε πως θα έρθει και η ώρα που θα αντικατασταθεί η επιστολική ψήφος από την ηλεκτρονική ψηφοφορία (την οποία, παραδόξως, αναζητούν ακόμα στην Κεντροαριστερά).


Την ίδια στιγμή, μια άλλη πρόταση, που έρχεται από το ΤΕΕ, υπενθυμίζει πως ζούμε στον αιώνα της υψηλής τεχνολογίας. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γ. Στασινός, προτείνει τη δημιουργία του ενιαίου ψηφιακού χάρτη, που θα μπορούσε να είναι έτοιμος σε δύο χρόνια. Με απλά λόγια, προτείνει να μπορούν οι πολίτες και οι επενδυτές να έχουν όλες τις διοικητικές πράξεις που χρειάζονται με ένα «κλικ» στον υπολογιστή τους. Από την οικοδομική και ρυμοτομική γραμμή, τα όρια των δασικών εκτάσεων και των αρχαιολογικών χώρων μέχρι τις γραμμές των αιγιαλών και τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης.


Βέβαια, η ηλεκτρονική αλληλογραφία και η ψηφιοποίηση αρχείων είναι το 50% του εκσυγχρονισμού του Δημοσίου που θα ανακουφίσει πολίτες και επιχειρήσεις. Το άλλο μισό έχει να κάνει με...
 την πολυνομία, την πολυδιάσπαση των υπηρεσιών, την αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων και τις αχρείαστες εγκρίσεις. Οπως για παράδειγμα, ότι για να επισκεφθεί ένα σχολείο την Ακρόπολη χρειάζονται άδειες από τέσσερις διαφορετικούς υπαλλήλους και υπογραφή από την Περιφέρεια Αττικής («ΝΕΑ», 3/10/2017).

Δεν υπάρχουν σχόλια: