"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟΙ - ΣΥΡΙΖΟΜΠΑΤΗΡΙΣΤΑΝ: Το μήνυμα της Αριστερής νέας «αγοράς του αιώνα»



Ο πρωθυπουργός ολοκληρώνει σήμερα την επίσημη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας στις αποσκευές του ένα «συμβόλαιο» για αγορά εξοπλιστικού προγράμματος μέσω αναβάθμισης των F-16 ή και προμήθειας νέων μαχητικών αεροσκαφών.


Το αποκάλυψε, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου, ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, ως γνήσιος μπίζνεσμαν, έβαλε στο τραπέζι των διμερών συζητήσεων τη νέα «αγορά του αιώνα».


Από την άλλη πλευρά, όμως, πέρα από τα ευχολόγια και τα θερμά λόγια του προέδρου Τραμπ για τις προσπάθειες της Ελλάδας, δεν υπήρξαν απτά δείγματα και για αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας σε διμερές επίπεδο. Για τον λόγο αυτό άλλωστε δεν υπήρξε και ελληνική επιχειρηματική αποστολή που να συνοδεύει τον πρωθυπουργό, προκειμένου να κλείσει συμφωνίες, όπως για παράδειγμα έπραξε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ελλάδα.


Η προαναγγελία ενός θηριώδους προγράμματος δαπάνης για εξοπλισμούς στέλνει λάθος μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας, όπου τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν άλλη λιτότητα, αλλά και στους Ευρωπαίους εταίρους που, μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχουν υπό επιτροπεία τη χώρα μας για την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.


Ο πρόεδρος Τραμπ μίλησε για ελάφρυνση του χρέους, ωστόσο οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία έκθεση στο ελληνικό χρέος, ούτε τα δάνεια που έχουν δώσει μέσω του ΔΝΤ κινδυνεύουν με κούρεμα.


Η Ελλάδα σε μια περίοδο μεγάλης κρίσης δέχεται να προχωρήσει σε μια υψηλή δαπάνη για την ανανέωση του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών της. Αλήθεια, όμως, πώς θα πείσει τους Ευρωπαίους δανειστές ότι χρειάζεται ουσιαστική βοήθεια στο ζήτημα του χρέους και δημοσιονομική χαλάρωση, όταν προχωρά σε μια τόσο πολυδάπανη αγορά; 


Και, αλήθεια, πιστεύει κανείς ότι...
 μπαίνουμε σε μια κούρσα εξοπλιστικών προγραμμάτων με την Αγκυρα, όταν η οικονομία μας βρίσκεται σε ύφεση και στην πρέσα των δανειστών και όταν η Τουρκία τα τελευταία δέκα χρόνια σημειώνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης;


Το ταξίδι του κ. Τσίπρα χαρακτηρίστηκε από μία «χρυσή» συμφωνία για την αμερικανική πολεμική βιομηχανία και αυτό στέλνει λάθος μήνυμα, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: