"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΡΙΖΟΠΛΗΚΤΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Ποιος ψηφίζει τον καντινιέρη?


Κι όμως, έχουμε εκλογές. Αλλά αυτός ο ενοχλητικός θόρυβος που προκαλείται από το Μέγαρο Μαξίμου, την Καγκελαρία, το Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων, τον Λευκό Οίκο και εκείνον τον όλο και πιο διαχυτικό Γιούνκερ μας απέσπασε την προσοχή. Ασχολούμαστε με δάνεια, χρεοκοπίες, αφραγκίες, φόρους, πανωφόρους, χαράτσια, μαχαίρια στις συντάξεις. Και χάνουμε τα μεγάλα: Χθες οι δρόμοι και τα πάρκα γέμισαν χαρούμενες φωνές των παιδιών των δημοτικών σχολείων, μια ώρα νωρίτερα, με τους γονείς να πρέπει να δείξουν κατανόηση, καθώς όλα γίνονταν για ιερό σκοπό.
 
Λοιπόν ναι. Χθες είχαμε μια μεγάλη άσκηση δημοκρατίας. Από τα δημοτικά σχολεία ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου για την εκλογή διευθυντών των δημοτικών, των γυμνασίων, των λυκείων, των σχολικών συμβούλων Λεπτομέρειες θα αποφύγω να σας δώσω, γιατί πρόκειται για περίπλοκο εκλογικό σύστημα, με ενστάσεις, παραενστάσεις, αποκλεισμό υποψηφίων, πλαφόν ψήφων κ.λπ. Ομως πλέον θα ξέρετε όταν αντικρίζετε τον διευθυντή του δημοτικού ή του γυμνασίου ότι μπορεί να μη γεμίζει το μάτι, αλλά έχει λαϊκό έρεισμα. Είναι πραγματικά πολύ ελπιδοφόρο το γεγονός ότι είχαμε τις εκλογές χθες. Είναι το βροντερό μήνυμα ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα της χώρας, έχουν αντιμετωπιστεί εις βάθος οι παθογένειες του εκπαιδευτικού συστήματος, βρέθηκαν άφθονοι πόροι για να λειτουργούν τα σχολεία, να θερμαίνονται τον χειμώνα, να καθαρίζονται, να υπάρχουν βιβλία. Οπότε υπάρχει πια η άνεση για προεκλογικές καμπάνιες σε κάθε δημοτικό και λύκειο, εκλογές, καταμέτρηση και επανακαταμέτρηση των ψήφων. Σε ένα τόσο αντικειμενικό και διαφανές σύστημα που ο διευθυντής θα ελέγχει και θα αξιολογεί τους... ψηφοφόρους του. Και αλίμονο στον δάσκαλο και τον καθηγητή που δεν τον ψήφισε...
 
Οσο για τους σχολικούς φύλακες, δεν θα εκλεγούν, ούτε οι καθαρίστριες, καθώς οι θέσεις μάλλον είναι κατ' απονομή, ενώ για τους περιφερειακούς διευθυντές, επειδή και η δημοκρατία έχει τα κακά της και μπορεί σε μια στραβή να παρεισφρήσει κάποιος αντικαθεστωτικός, διορίστηκαν απευθείας και καθαρίσαμε.
 
Ομως η άσκηση δημοκρατίας έμεινε στη μέση:  


Για την εκλογή καντινιέρηδων δεν μίλησε κανείς.  

Ποιος θα τους διορίζει; 

Θα μείνουν χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση; 

Εκτός φυσικά εάν πρόκειται για παράβλεψη. Που θα διορθωθεί με κατεπείγουσα τροπολογία...

Δεν υπάρχουν σχόλια: