"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


KYΠΡΙΑΚΟ - ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Η ελληνοκυπριακή πλευρά να βγει μπροστά από τα γεγονότα



Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η Αγκυρα θα προχωρήσει, όπως ανακοίνωσε, σε έρευνες για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ, νότια του νησιού. Απλά και μόνο, ωστόσο, η οδηγία προς ναυτιλλομένους (navtex), που εξέδωσε για να δεσμεύσει τις περιοχές αυτές, συνιστά ιταμή πρόκληση. Αποτελεί, άλλωστε, έμπρακτη αμφισβήτηση της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην παρακείμενη θάλασσα.

 
Και παίρνει ακόμη σοβαρότερη διάσταση, καθώς προτού εφαρμοστεί, αναπτύσσονται στρατιωτικές κινήσεις. Δύο φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού παρακολουθούν ήδη το πλοίο-γεωτρύπανο που πραγματοποιεί γεώτρηση στο κοίτασμα «Ονασαγόρα», ενώ στην περιοχή βρίσκεται και το γνωστό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός».


Η Αγκυρα δηλώνει, τώρα, αποφασισμένη να φτάσει στα άκρα, προκειμένου να εμποδίσει τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Αποφάσισε, μάλιστα, να κινηθεί και να προκαλέσει ένταση την ώρα που κορυφώνονταν τα παζάρια για τη συμμετοχή της στη συμμαχία του ελεύθερου κόσμου ενάντια στους τζιχαντιστές. Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας Αθήνας, Λευκωσίας και Καΐρου, για ενεργειακή συνεργασία. Λίγο πιο ύστερα από την κοινοποίηση της απόφασης του Αμερικανού αντιπροέδρου να εμπλακεί ενεργά στην αναζήτηση λύσης του Κυπριακού. Αλλά και μόλις μια βδομάδα πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση του Κύπριου προέδρου με τον κατοχικό ηγέτη για το νέο γύρο των ενδοκυπριακών συνομιλιών.


Αποκαλυπτικό είναι και το γεγονός ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, στη σχετική ανακοίνωσή του, μιλά για «μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής διοίκησης, που δεν λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για το δίκαιο διαμοιρασμό». Ξεπερνώντας, μάλιστα, κάθε όριο προκλητικότητας, ισχυρίζεται πως στόχος της Τουρκίας είναι «μια δίκαιη λύση του Κυπριακού στη βάση της ιδρυτικής βούλησης των δύο λαών, της πολιτικής ισότητας και της κοινής ιδιοκτησίας του νησιού». Και καταλήγει με το θρασύτατο εμπαιγμό ότι «η εγγυήτρια δύναμη Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει, όπως και μέχρι σήμερα, την εποικοδομητική της στάση για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός».


Πίσω από το απύθμενο θράσος της Τουρκίας κρύβεται η άμεση επιδίωξή της να προτάξει τα θέματα που αφορούν τον κυπριακό ενεργειακό πλούτο. Καθώς μάλιστα είχε υπόψη της τη δήλωση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για άμεση διακοπή των ενδοκυπριακών συνομιλιών σε περίπτωση παραβίασης της κυπριακής ΑΟΖ, δεν αποκλείεται να απέβλεπε και σ' αυτό. Με τη σιγουριά ότι οι Ελληνοκύπριοι θα αναγκαστούν αύριο να επανέλθουν στις συνομιλίες και θα της δώσουν τη δυνατότητα για νέες προκαταρκτικές απαιτήσεις. Ιδίως, μάλιστα, για μια δέσμευση που να αφορά τον ίσο διαμερισμό του ενεργειακού πλούτου που κρύβεται στις κυπριακές θάλασσες.


Δεν αρκεί, λοιπόν, η απόφαση αναστολής των συναντήσεων του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ελληνοκύπριου συνομιλητή με την κατοχική ηγεσία. Ούτε και η ετοιμότητα αντίδρασης σε κάθε περαιτέρω τουρκική ενέργεια. Είναι πλέον επιτακτικά αναγκαίο ένα ευρύτερο σχέδιο δράσης:  
Αφ' ενός για την περίπτωση υλοποίησης της τουρκικής εξαγγελίας για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, οπότε προέχει το αίτημα αρωγής από την Ε.Ε., η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά και η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τη λήψη προσωρινών μέτρων προστασίας των δικαιωμάτων της. Αλλά και για την περίπτωση που η Τουρκία δεν σχεδιάζει να βγει για έρευνες και πρόκειται να περιοριστεί στη σχετική αγγελία, προκειμένου να μπλοκάρει τις ενδοκυπριακές συνομιλίες και να ανατρέψει την ατζέντα τους.


Σε κάθε περίπτωση, η τουρκική προκλητικότητα στρώνει το έδαφος στην ελληνοκυπριακή πλευρά για πιο δραστικές κινήσεις:  

Για μια συνετή, αλλά και αποφασιστική αντίδραση, που θα της επιτρέψει να βγει μπροστά από τα γεγονότα, αντί να σέρνεται από αυτά. Με άμεσο στόχο τη διεθνοποίηση του Κυπριακού στην πραγματική διάστασή του:


Αυτή της εισβολής και της κατοχής, του εποικισμού και της εθνοκάθαρσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: