"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΑΙΔΕΙΑ και ΚΟΙΝΩΝΙΑ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Tο πρώτο ναρκωτικό!



(...) Ανήκω σε μια γενιά που μεγάλωσε μέσα στην Κατοχή, στον Εμφύλιο, στη μετεμφυλιακή Ελλάδα, με πατεράδες, αδέλφια, θείους, συγγενείς και γείτονες που με συνοπτικές διαδικασίες εκτελέστηκαν στις μάντρες των νεκροταφείων.

 

Πολλοί από μας νιώθαν ευτυχείς, αν οι γονείς τους πήγαιναν εξορία, γιατί τουλάχιστον γλίτωναν την εκτέλεση


Μεγάλωσα σε μια επαρχιακή πρωτεύουσα νομού με 80-90 συμμαθητές, αρρένων δα το Γυμνάσιο, στην ίδια τάξη. Με συνεχείς αστυνομεύσεις κάθε κίνησης, με έλεγχο των βιβλίων που αγοράζαμε, με υποχρέωση με ποινή αποβολής σε περίπτωση άρνησης να παρακολουθείς το κατηχητικό. Προσωπικά πήρα απολυτήριο Γυμνασίου με κοσμία διαγωγή, γιατί η τρόικα της εποχής (θεολόγος, γυμναστής, χωροφύλακας) με συνέλαβε να παρακολουθώ θεατρική παράσταση του Καρούσου και της Παπαθανασίου που έπαιζαν «Εμπορο της Βενετίας» του Σαίξπηρ. Με εξόριστους γονείς, με ανέργους, με φευγάτους στα βουνά και στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού, παιδιά ξυπόλυτα, με πάνινες τσάντες από ντρίλι, περίσσευμα από το σακάκι του πατέρα, με δανεικά βιβλία (αφού τότε τα σχολικά βιβλία τα αγοράζαμε!). 


Ε, δεν καταλήξαμε, δεν καταφύγαμε στα ναρκωτικά. Ούτε ένας συμμαθητής μου, ανάμεσα σε εκαντοντάδες, κύλησε εκεί. Και πειρασμοί υπήρχαν και προσφορές. Ηταν δακτυλοδειχτούμενοι και κοινωνικά απομονωμένοι δύο-τρεις παρίες χασισοπότες. Αλλά είχαμε δασκάλους με αρχές, εγγράμματους και κοινωνικά ευαισθητοποιημένους. Μας μύησαν στις αξίες του πολιτισμού και μας έμαθαν να αγωνιζόμαστε για ιδέες και αξίες.



Τι συνέβη τώρα, με δωρεάν εκπαίδευση, τάξεις των 20-25 μαθητών, σινεμά, βίντεο, τηλεόραση, Διαδίκτυο, βιβλία, περιοδικά, αλογόκριτες εφημερίδες (αγοράζαμε εμείς τότε το «Βήμα» τυλιγμένο στη «Βραδυνή»), ανοιχτούς ορίζοντες επικοινωνίας με τις παγκόσμιες ιδέες και εκατομμύρια τουρίστες, με 60% νεολαιίστικη αγγλομάθεια, τι συνέβη και τα παιδιά μας κυλάνε στα ναρκωτικά;  


Ακούω ήδη χθες πως με τα θέματα της Α' Λυκείου πάνε μετεξεταστέοι το 40 τοις εκατό. 


Αρα το πρώτο ναρκωτικό είναι η σημερινή ελληνική εκπαίδευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: