"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: Oι δύο πόλεμοι που έγιναν ένας και το ένα Ιράκ που γίνεται τρία!


Γράφει ο ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΣ

Η μπουλντόζα εκτόπισε ένα μέρος του διαχωριστικού αναχώματος και άνοιξε νέο δρόμο κάτω από τις ιαχές και τους πυροβολισμούς των μαυροντυμένων Τζιχαδιστων που ,κραδαίνοντας καλασνικωφ ,τραγουδούσαν εμβατήρια. Η Ένωση των οδικών δικτύων Συρίας και Ιράκ ώστε να ενωθούν και φυσικά δια ευρείας οδού οι δυνάμεις του μετώπου της Συρίας με αυτές του Ιράκ και να γίνουν το ενωμένο Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας (ISIS) ,έγινε πραγματικότητα στη βόρεια επαρχία του Ιράκ, την ιστορική Νινευή στις 17 Ιουνίου του 2014. Ο δρόμος για την πολιορκία της Βαγδάτης που απέχει 4 ώρες από τα σύνορα έχει ανοίξει.


Το Ισλαμικό Κράτος Ιράκ και Συρίας (ISIS) δεν άρχισε στη Συρία όπως πολλοί νομίζουν αλλά στο Ιράκ σαν αποτέλεσμα του πολέμου ΗΠΑ – Ιράκ το 2003.


Μετά τον πόλεμο αυτο, η διάλυση του Μπααθ, και οι μαζικές απολύσεις Σουνιτών αξιωματικών μαζί με την πατρίδα του Σανταμ, Τικριτ και την Φαλουζα που ήδη εβραζαν, έγιναν το φυτώριο της ανάπτυξης της Ιρακινής Αλ-Καϊντα, προγόνου του σημερινού ISIS.


Πριν από τον πόλεμο αυτό ο Σανταμ Χουσεϊν ξερίζωνε  συστηματικά κάθε γκρουπούσκουλο με τάση φονταμενταλισμού.


Μετά το τέλος του πολέμου αυτού, το ανώτατο στέλεχος της Αλ-Καϊντα, ο Αλ Ζαρκαουι ήρθε απο την Ιορδανια, έχοντας πριν διακριθεί στο Αφγανιστάν, και έγινε αρχηγός της Αλ-Καϊντα του Ιράκ με τον τίτλο : Εμίρης της Αλ-Καϊντα στη Χώρα των δυο ποταμών (Ιράκ). Οργάνωσε σειρά βιαιοτατων βομβισμων, επιθέσεων αυτοκτονίας, αποκεφαλισμων και κήρυξε ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον των Σιιτων του Ιράκ μέχρις ότου σκοτώθηκε από τους Αμερικανούς το 2006.


Τοτε δημιουργήθηκε το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ (ISI) που περιελάμβανε εκτός απο την Αλ-Καϊντα, ως συνεργαζόμενες δυνάμεις το Στρατιωτικό Συμβούλιο απαρτιζόμενο απο τους καθαίρεθεντες αξιωματικούς του στρατού του Σανταμ Χουσεϊν και την οργάνωση Νακσμπαντι (Naqshbandi) της οποίας ηγείται ένας πρώην υπαρχηγός του Σανταμ ,ο Ιζζατ Αλ -Ντουρι.


Οι τρεις αυτες δυνάμεις, δηλαδή το παλιό Μπααθ,οι πρώην αξιωματικοί του Ιρακινού Στρατού και η Αλ-Καϊντα του Ιράκ ως ISI,όταν άρχισε ο εμφύλιος πόλεμος της Συριας το 2011 ενώθηκαν ιδεολογικά με τους ακραίους και βιαιότατους φονταμενταλιστές της Συριας που δεν ήθελε ούτε η Αλ-Καϊντα Συρίας και δημιουργήθηκε το ISIS με αρχηγό τον Αμπού Μπακρ Αλ – Βαγκντατί το οποιο πλέον από φέτος δρα επιχειρησιακά και συντονισμένα και στις δυο Χώρες. Αυτό έκανε την επίθεση αστραπή φθάνοντας μέχρι σχεδόν την Βαγδάτη σε λιγότερο από δυο εβδομάδες. Ο εξαιρετικά μικρός αριθμός μαχητών του μπροστά στον όποιο κατέρρευσε ο μεγάλος και Αμερικανικά εκπαιδευμένος Στρατός του Ιράκ φανερώνει ότι πολλοί ανομολόγητοι παράγοντες συνετέλεσαν σε αυτό.


Εκτιμάται ότι η δράση των ομάδων αυτών τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία έγινε δυνατή με χρηματοδότηση των Αραβικών Κρατών του Περσικού Κόλπου και την ευμενή ανοχή των ΗΠΑ που ενθάρρυναν την δημιουργία του Συριακού Αλυτρωτισμού. 

Ο Αλυτρωτισμός αυτός τροφοδοτήθηκε επαγγελματικά με οπλισμό, εκπαίδευση και κυρίως με το συνήθως αγνοούμενο από τους σχολιαστές ,την Διοικητική Μέριμνα ,τα περίφημα Logistics. Η οδός ητο μια ,δια της Τουρκίας, η χρηματοδότηση ήταν αραβική ,μέχρι ακόμη και αγοράς Ουκρανικού εργοστασίου οπλισμού από Σαουδάραβα Πρίγκιπα, αλλά η οργάνωση ήταν και είναι Δυτική.


Η καλά ενορχηστρωμένη και ορμητική έφοδος του ISIS μοιάζει με την επίθεση Τετ του Βιετνάμ. Τωρα ομως δεν υπάρχει το απογοητευμένο Αμερικανικό κοινό που  ζήτησε παύση του πολέμου. Οι Σιιτες θα υπερασπιστούν τα εδάφη τους και τα Ιερά τους πληρώνοντας οσο φόρο αίματος χρειαστεί.


Αν απέναντι στο ISIS αντιπαρατεθούν 4 Μεραρχίες του Ιρανικού Τακτικού Στρατού θα σαρώσουν τους Τζιχαδιστες μέχρι τη Συρία. Όμως το Ιράν δεν έχει λόγο να αποκτήσει Σουνιτικά εδάφη του Ιράκ.


Η έλλειψη στήριξης προς το παρόν Ιρακινό Κράτος ξενίζει. Η ανηλεής κριτική που ασκούν οι ΗΠΑ στον Αλ Μαλικι είναι περίεργη. Τώρα είναι η ώρα να στηριχθεί από τις ΗΠΑ που τον επέλεξαν το 2006 και όχι να του προτείνουν σύμπραξη με τους Σουνίτες ,πράγμα τουλάχιστον αφελές με τις παρούσες συνθήκες ,ούτε να του προτείνουν συνεργασία με το Κουρδιστάν το οποίο έχει δηλώσει την επιθυμία του για ανεξαρτησία ήδη δια του Πρωθουργού του Μπαρζανι.


Εφ’ όσον οι ΗΠΑ συνεννοούνται με τον πρώην εχθρό τους το Σιιτικό Ιράν τι τους φταίει ο δικός τους Σιιτης κ. Αλ Μαλικι τον οποίον τώρα αφήνουν χωρίς ουσιαστική  στρατιωτική βοήθεια και πολιτικά  καθαιρούν;


Προφανώς υπάρχει ευρύτερη συνεννόηση με το Σιιτικό κατεστημένο Ιράκ και Ιράν της οποίας ο κ. Μαλικι δεν είναι μέρος.


Τα πράγματα όπως εξελίσσονται επιτρέπουν τη σταδιακή διαμόρφωση μιας νέας Γεωπολιτικης πραγματικότητος
Ένα Κράτος Σουνιτικό στο Βορειοδυτικό Ιρακ, ένα Κράτος Κουρδικό στο Βορειοανατολικό Ιρακ και ένα Κράτος Σιιτικό το υπόλοιπο Ιράκ

Το Σιιτικό κράτος θα διαθέτει τα 3/4 του πετρελαίου του Ιράκ και το Κουρδικό Κράτος το υπόλοιπο. Η Βαγδατη προβλέπεται ως ανεξάρτητη Πόλη-Κράτος στα σύνορα μεταξύ του Σουνιτικου και του Σιιτικου.


Σχετικός με τα ανώτερο είναι και ο γνωστός χάρτης που παρουσιάζουμε,του Αμερικανού Συνταγματάρχη Ralph Peters της Αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Πολέμου που δημοσιεύθηκε στο επίσημο έντυπο των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ το 2006.


Παρ’ολο που ένα εγκεφαλικό κατασκεύασμα όπως ο χάρτης αυτός δεν υπαγορεύει κατ’αναγκη την πραγματικότητα, τα μέχρι τώρα γεγονότα και συμβαίνοντα δείχνουν ότι η τάση και η κατεύθυνση ακολουθούν τον χάρτη.


Τα σημεία αξία παρατήρησης είναι:


·Το τριχοτομημενο Ιράκ (έγινε)

•Το μεγάλο Κουρδικό Κράτος που έχει και τα κουρδικά εδάφη της Τουρκίας (γίνεται)

•Το μεγάλο Ιράν εις βάρος του Δυτικού Αφγανιστάν (προετοιμάζεται)

•Το συρρικνωμένο Πακιστάν και το νέο Κράτος Μπαλουχιστάν (πρώτα στάδια)

Τα δυο ανωτέρω προγραμματίζονται με την αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν το 2016.

•Η δημιουργία Ισλαμικου Κράτους τύπου Βατικανού με την δημιουργία ανεξάρτητου κράτους πέριξ της Μεκκας και της Μεδίνας.

•Η διάσπαση της Σαουδικής Αραβίας με το Σιιτικό κομμάτι περί τον Περσικό κόλπο ως μέρους το Σιιτικου Ιράκ.


Στην μεγάλη αυτή κρίση της Μέσης Ανατολής οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν την μέθοδο Κίσσινγκερ για την διαχείριση των κρίσεων: “Πρώτα δημιουργείς μια κρίση και μετά την διαχειρίζεσαι.”


Χωρίς κατ’αναγκη να συμφωνεί μαζί του, πρέπει κανείς να θαυμάσει την πολιτική Ομπάμα. 

Χωρίς να ξοδέψει τη ζωή ενός στρατιώτη του ή ένα δολάριο κατάφερε να ξαναφτιάξει τον χάρτη του Ισλάμ σε Αφρική και Ασία, να βάλει σε άμυνα τη Ρωσία και να αναγκάσει την Ευρώπη να ευθυγραμμισθεί πλήρως μαζί του.

Την τεράστια αναταραχή που δημιουργήθηκε ένας μόνο μπορεί να ρυθμίσει όταν θέλει: Οι  ΗΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: