"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Δεδομένη αλλά ανεπιθύμητη η αυτονομία του ιρακινού Κουρδιστάν

Τουρκία και Ισραήλ δεν θέλουν ανεξάρτητο κουρδικό κράτος στο Ιράκ Η Τουρκία και το Ισραήλ θεωρούν δεδομένη την αυτονομία του ιρακινού Κουρδιστάν, ωστόσο η μεν Άγκυρα αντιτίθεται στη δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους και επιθυμεί το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στο Ιράκ, το δε Τελ Αβίβ, δια του υπουργού Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν, τονίζει ότι δεν βοηθά τους Κούρδους να ιδρύσουν δικό τους κράτος.

Οι Κούρδοι του Ιράκ έχουν επωφεληθεί από την προέλαση των ισλαμιστών σουνιτών μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) για να καταλάβουν εδάφη που εγκατέλειψαν οι κυβερνητικές δυνάμεις της χώρας. Η Τουρκία διατηρεί καλές σχέσεις με της ημιαυτόνομη κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν, όμως δεν θα στηρίξει τυχόν ενέργειές της για ανεξαρτητοποίηση της περιοχής από τη Βαγδάτη, όπως δήλωσε ένας Τούρκος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτό, που μίλησε στο πρακτορείο υπό την προϋπόθεση να τηρηθεί η ανωνυμία του, η Άγκυρα στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ενότητα του Ιράκ. "Δεν είμαστε υπέρ κάποιας ανεξαρτητοποίησης που θα ζημίωνε αυτήν την ενότητα. Δεν συζητάμε κάτι τέτοιο", τόνισε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα όλων των Ιρακινών.

Τις τελευταίες εβδομάδες κυκλοφορούσαν πολλές φήμες σύμφωνα με τις οποίες λόγω των σχετικά κακών σχέσεών της με τη σιιτική κυβέρνηση του Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι η Άγκυρα μπορεί να δεχόταν να στηρίξει την ανεξαρτητοποίηση του Κουρδιστάν.

Το Σάββατο δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Financial Times κάποιες δηλώσεις του Χουσεΐν Τσελίκ, ενός εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος AK της Τουρκίας που ερμηνεύτηκαν από ορισμένους ως ένδειξη "ανοχής" της Άγκυρας απέναντι σε μια ενδεχόμενη ίδρυση κουρδικού κράτους στην περίπτωση διάσπασης του Ιράκ. "Αν το Ιράκ διχοτομηθεί και είναι αναπόφευκτο, αυτοί είναι αδελφοί μας (...). Δυστυχώς η κατάσταση στο Ιράκ δεν είναι καλή και φαίνεται ότι θα διασπαστεί", φέρεται να είπε ο Τσελίκ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ χαρακτήρισε σήμερα "τετελεσμένο γεγονός" την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η χώρα του δεν προβαίνει σε καμία ενέργεια ώστε να βοηθήσει τους Κούρδους να συγκροτήσουν ανεξάρτητο κράτος.

Το σχόλιο του Λίμπερμαν φαίνεται ότι έχει ως στόχο να αποτρέψει μια πιθανή αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ οι οποίες θέλουν επίσης να κρατήσουν ενωμένο το Ιράκ, μετά και τις δηλώσεις που έκανε την Κυριακή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, κάνοντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα να στηρίξει την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν.


"Το μέλλον του Ιράκ εξαρτάται από τους ανθρώπους που ζουν εκεί και το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται να εμπλακεί για να προωθήσει τη μία ή την άλλη λύση, ούτε να δώσει συμβουλές", είπε ο Λίμπερμαν από το Βερολίνο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του. Πρόσθεσε όμως ότι "η πραγματικότητα, όπως φαίνεται, είναι ότι υπάρχει ήδη ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος, ντε φάκτο".

Οι Κούρδοι, που αριθμούν σήμερα περίπου 30 εκατομμύρια και ζουν διασκορπισμένοι στο Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν και την Τουρκία, έχουν διατηρήσει διακριτικές στρατιωτικές και επιχειρηματικές σχέσεις με το Ισραήλ από τη δεκαετία του '60.

Δεν υπάρχουν σχόλια: