"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - BBC: Γιατί το «χαλιφάτο» της ISIS είναι επικίνδυνο

Με τη ανακήρυξη ενός «χαλιφάτου» από τους ισλαμιστές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία» (ISIS) -  ενός ισλαμικού κράτους που θα κυβερνάται από έναν και μοναδικό πολιτικό και θρησκευτικό ηγέτη - ο διεθνής τζιχάντ (ο ιερός πόλεμος των φανατικών ισλαμιστών» μπαίνει σε μια νέα, ακόμη πιο επικίνδυνη, εποχή.

«Αυτό έχει τεράστιες θεολογικές, ιδεολογικές και πολιτικές συνέπειες τόσο για τη διεθνή κοινότητα, όσο και για τις αντίζηλες ομάδες τζιχαντιστών, όπως είναι η αλ- Κάϊντα», γράφει το BBC.

Στην ισλαμική ιστορία, το χαλιφάτο θεωρείται ένα δίκαιο κράτος που διευκολύνει την πρακτική της πίστης. Ο χαλίφης ήταν επίσης ο πολιτικός ηγέτης μιας αυτοκρατορίας, και θεωρείται ως ο διάδοχος του προφήτη Μωάμεθ.

Ιστορικώς, ο χαλίφης θεωρήθηκε ως ο ηγέτης των μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο, από τους οποίους απαιτούσε πίστη και αφοσίωση. Ηταν ένα πολιτικό μοντέλο, που διαλύθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, και αντικαταστάθηκε από το σύγχρονο έθνος-κράτος.

Αλλά το χαλιφάτο με επικεφαλής τον ηγέτη της ISIS Αμπου Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι είναι πολύ διαφορετικό από τους προγόνους του. Η ανακήρυξή του θα απορριφθεί από όλους σχεδόν τους μουσουλμάνους, οι οποίοι δεν θέλουν να εκπροσωπούνται από μια οργάνωση τζιχαντιστών με τόσο ακραία ιδεολογία.

Στη νέα έδρα του χαλιφάτου, στην πόλη Ράκα της Συρίας, όπως και στις υπόλοιπες περιοχές που ελέγχονται από την ISIS. τα εδάφη που εκτείνονται από το Χαλέπι μέχρι τα περίχωρα της Βαγδάτης, θα διέπονται από μια μεσαιωνική ερμηνεία της Σαρία, σύμφωνα με την οποία το κάπνισμα τιμωρείται με μαστίγωμα, οι κλέφτες ακρωτηριάζονται, και οι αντίπαλοι εκτελούνται με συνοπτικές διαδικασίες.

Για τους μουσουλμάνους που δεν είναι σουνίτες, η ίδρυση του χαλιφάτου είναι μια εξαιρετικά ανησυχητική είδηση. Οπως και για τις γύρω χώρες, την Ιορδανία και την Σαουδική Αραβία. Και αυτό κυρίως επειδή θα ενισχύσει τους τζιχαντιστές τύπου ISIS που υπάρχουν ήδη σε αυτές τις χώρες.

«Η ίδρυσή του μπορεί να έχει επικίνδυνες επιπτώσεις και σε διεθνές επίπεδο, με άλλους τρόπους. Η πιθανότητα μιας μεγάλης επίθεσης εναντίον δυτικών στόχων δεν είναι παρατραβηγμένη», τονίζει το BBC.

«Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο παράγοντας αλ-Κάιντα. Η αντιπαλότητα μεταξύ του Μπαγκντάντι και του επικεφαλής της αλ-Κάιντα Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι έχει εκτεταμένες συνέπειες. Δημιουργεί τον κίνδυνο ενός ολέθριου ανταγωνισμού καθώς η μία οργάνωση μπορεί να επιχειρήσει να επισκιάσει την άλλη, με μια όσο το δυνατόν πιο θεαματική, και πολύνεκρη, επίθεση κατά της Δύσης», καταλήγει η ανάλυση του BBC.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: