"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΗΠΑ: «Μαύρος προϋπολογισμός» 52 δισ. $ για τον Μεγάλο Αδελφό της υπερδύναμης


Η εφημερίδα Washington Post δημοσιοποίησε απόρρητα έγγραφα της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας, που αποκαλύπτουν την ύπαρξη ενός «μαύρου προϋπολογισμού» ύψους 52,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2013.

Παρόλο που μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου η Ουάσιγκτον έχει χτίσει έναν κατασκοπευτικό κολοσσό για τη συλλογή πληροφοριών, δεν διευκρινίζεται πουθενά με ποιον τρόπο δαπανώνται τα ποσά - μαμούθ αλλά ούτε και ποια είναι η απόδοση του συγκεκριμένου προϋπολογισμού σε σχέση με τους στόχους του αμερικανικού Κογκρέσου και του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Η αμερικανική εφημερίδα δημοσίευσε μια περίληψη 178σέλιδης έκθεσης που αναλύει «τις αποτυχίες, τις επιτυχίες και τις επιδιώξεις των 16 μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, όπου απασχολούνται 107.035 άτομα και περιγράφει επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, νέες τεχνολογίες και τη στρατολόγηση πρακτόρων και αποκαλύπτει έναν προϋπολογισμό διπλάσιο σε σύγκριση με το 2001».

Από την έκθεση αυτή προκύπτει ότι τη μερίδα του λέοντος στον «μαύρο προϋπολογισμό» έχει η CIΑ, η οποία έλαβε μόνο το 2013 14,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό 56% αυξημένο από εκείνο του 2004 και, μάλιστα, 50% υψηλότερο από τα κονδύλια που δόθηκαν στην NSA, που θεωρείται ως το «κατασκοπευτικό τέρας» των υπηρεσιών πληροφοριών.

Ως η νούμερο ένα απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας θεωρείται η τρομοκρατία, καθώς τα αντιτρομοκρατικά προγράμματα κοστίζουν το ένα τρίτο του προϋπολογισμού και απασχολούν το ένα τέταρτο των εργαζομένων στις μυστικές υπηρεσίες.

Ακόμη στην έκθεση αναφέρεται ότι πολύ πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο με την NSA με τις αποκαλύψεις του πρώην πράκτορά της Σνόουντεν οι μυστικές υπηρεσίες ανησυχούσαν για την «ανώμαλη συμπεριφορά» υψηλά ισταμένων σε απόρρητο υλικό και η NSA σχεδίαζε την απομάκρυνση μιας «πιθανής εσωτερικής διαρροής για τις απόρρητες συμφωνίες» επανεξετάζοντας τουλάχιστον 4.000 άτομα με πιστοποιητικά υψηλής ασφαλείας το 2013.

Η Washington Post αποκάλυψε ότι η CIA και η NSA ασχολούνται με «επιθετικές διαδικτυακές επιθέσεις», δηλαδή με τη διείσδυση σε ξένα δίκτυα υπολογιστών, ώστε να αποσπούν πληροφορίες και να σαμποτάρουν εχθρικά συστήματα. Ενα άλλο ενδιαφέρον σημείο είναι ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν τόσο τους εχθρούς όσο και τους συμμάχους τους, καθώς και ότι έχουν μεγάλα «κενά» στην πληροφόρησή τους για το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας και δεν γνωρίζουν σχεδόν τίποτα για τις προθέσεις του ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ουν.

ΕΛΙΓΜΟΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ Θα δίνουν στοιχεία για τις παρακολουθήσεις
Με τις πιέσεις που δέχονται οι μυστικές υπηρεσίες να εντείνονται μετά τις αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν, ο επικεφαλής των 16 υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, Τζέιμς Κλάπερ, δεσμεύτηκε να δημοσιεύει κάθε χρόνο έναν γενικό απολογισμό των δραστηριοτήτων των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Η δήλωση του Κλάπερ έρχεται λίγες εβδομάδες μετά τη δέσμευση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για «περισσότερη διαφάνεια». «Στο πλαίσιο αυτό ο διευθυντής των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών (NDI) αποφάσισε, με τη σύμφωνη γνώμη της κοινότητας των υπηρεσιών πληροφοριών, ότι θα δημοσιεύονται σε ετήσια βάση οι γενικές πληροφορίες» για ορισμένα στοιχεία των προγραμμάτων παρακολούθησης, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κλάπερ, που διευκρινίζει ποιες πληροφορίες θα δημοσιοποιούνται ετησίως.

Ο αριθμός των εντολών παρακολούθησης όπως και ο «αριθμός των στόχων τους οποίους αφορούν οι εντολές αυτές» θα δίνονται στη δημοσιότητα, ανακοίνωσε, αναφερόμενος στις εντολές που δίδονται στους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου, ώστε να παρέχουν στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών στοιχεία σχετικά με τις διαδικτυακές δραστηριότητες αλλοδαπών μη μόνιμων κατοίκων, στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Γενικά δεσμεύθηκε να γνωστοποιεί τον αριθμό των «αιτήσεων εθνικής ασφαλείας» που δίδονται κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ Facebook και Twitter έδειξαν τις κυβερνήσεις
Λεπτομερείς αναφορές με τα αιτήματα που έχουν δεχτεί από κυβερνήσεις χωρών σε όλο τον κόσμο και τα οποία αφορούν σε στοιχεία των χρηστών τους δημοσίευσαν για πρώτη φορά το Facebook και το Twitter.

Υπό το βάρος των πιέσεων που δέχθηκαν μετά τις αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν, οι δύο δημοφιλείς ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσαν αναλυτικά ποιες χώρες ζητούν τις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών τους.

Το Facebook δέχτηκε συνολικά 25.607 αιτήματα μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2013, ενώ το Twitter μόλις 1.113, μια διαφορά που είναι απόλυτα λογική, αφού το πρώτο διατηρεί πολύ περισσότερες προσωπικές πληροφορίες για τους χρήστες του.

Στην κορυφή της λίστας και για τα δύο κοινωνικά δίκτυα βρίσκονται με μεγάλη διαφορά οι Ηνωμένες Πολιτείες (με ποσοστό 45% των αιτημάτων στο Facebook και 78% εκείνων στο Twitter).

Από τη δεύτερη όμως θέση και μετά η κατάταξη διαφοροποιείται σε μεγάλο βαθμό.

Πιο συγκεκριμένα, η Ιαπωνία δείχνει να είναι αυτή που ενδιαφέρεται περισσότερο για το Twitter, με ποσοστό 7,49% και στη συνέχεια ακολουθούν η Βρετανία (2,24%), η Βραζιλία (1,89%), η Ιταλία (1,89%) και η Γαλλία (1,55%).
 
Οσον αφορά στο Facebook, η Ινδία ήταν αυτή που απέστειλε τα περισσότερα αιτήματα με ποσοστό 12,43%, ακολουθεί η Βρετανία με 7,57%, η Γερμανία με 7,22% και η Ιταλία με ποσοστό 6,53%

Δεν υπάρχουν σχόλια: