"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


NoυΔο-γαλαζαίικο ΨΩΝΑΡΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: Τα σημάδια κονιορτοποίησης και η Άννα

 Του Κώστα Στούπα

Το 28% που έλαβε το κυβερνητικό κόμμα στις τελευταίες ευρωεκλογές δεν φαίνεται να αποτελεί εξαίρεση,  που οφείλεται στη χαλαρή ψήφο,  εξαιτίας μιας αναμέτρησης την οποία οι εκλογείς θεωρούν άνευ σημασίας. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις υποστηρίζουν πως τα ποσοστά κάτω του 30% για τη Νέα Δημοκρατία αποτελούν τη νέα πραγματικότητα.

Το γεγονός πως η Νέα Δημοκρατία και με κάτω του 30% επιτυγχάνει διπλάσιο ποσοστό από το δεύτερο κόμμα καταδεικνύει μια συνολικότερη αποστροφή της κοινής γνώμης από το πολιτικό σύστημα.

Στην τελευταία έρευνα της MRB, στην πρόθεση ψήφου για βουλευτικές εκλογές  η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ άθροιζαν όλοι μαζί ένα ποσοστό περί το 48%. Έναν χρόνο νωρίτερα τα τρία μεγαλύτερα κόμματα άθροιζαν περί το 65%.

Στην εκτίμηση ψήφου τα τρία μεγαλύτερα κόμματα αθροίζουν περί το 56%. Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές έλαβαν 70,23% (40,56% + 17,83% + 11,84%). Οι μεταβολές είναι τεράστιες για να αποδοθούν στο στατιστικό λάθος ή κάποια κυκλοθυμική  και ως εκ τούτου πρόσκαιρη αντίδραση της κοινής γνώμης.

Οι υπόλοιπες μετρήσεις επιβεβαιώνουν την γενικότερη εικόνα.

Ο πρόσφατος ανασχηματισμός της Κυβέρνησης δεν φαίνεται να κατάφερε αλλάξει την εντύπωση της κοινής γνώμης για τη κυβέρνηση. Το 27,8% τον κρίνει θετικά, με το 61,4% να εκδηλώνει αρνητική άποψη.

Τούτο, είναι κοντά στο ποσοστό που έλαβε η ΝΔ στις ευρωεκλογές και δείχνει πως μόνο οι εναπομείναντες "πιστοί" πείστηκαν.

Ενδιαφέρον έχει και η μέτρηση πως μεταξύ των ψηφοφόρων που επέλεξαν την ΝΔ στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, το ποσοστό θετικών αξιολογήσεων του ανασχηματισμού φτάνει στο 82,9%, ενώ στους Ψηφοφόρους της ΝΔ στις Βουλευτικές Εκλογές του Ιουνίου 2023 το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 65,5%.

Ο χρόνος λοιπόν που οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής βγήκαν να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση του Κυριακού  Μητσοτάκη δεν ήταν τυχαίος. 

Φαίνεται πως λειτούργησαν ως εκφραστές μιας  εσωκομματικής δυσαρέσκειας η οποία  διογκώνεται.

Οι εσωκομματικές "βαρονίες" της δεξιάς μετά τις ευρωεκλογές διαισθάνονται πως ο χρόνος έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα. Η κυβέρνηση έχει άλλα τρία χρόνια στην εξουσία και μετά κατά τα φαινόμενα δύσκολα θα μπορέσει να διεκδικήσει μια νέα τετραετία.

 

Αυτό σημαίνει πως τα χρονικά περιθώρια νομής των προνομίων της εξουσίας στενεύουν για να τα απολαμβάνουν οι μεταγραφέντες από τη διεύρυνση στο Κέντρο και την Κεντροαριστερά που εξασφάλισαν κρίσιμο μέρος της προηγούμενης πολιτικής κυριαρχίας και των εκλογικών νικών.

Το γεγονός πως μια δεξιά στροφή μπορεί να απομακρύνει τη Νέα Δημοκρατία από την τροχιά της εξουσίας δεν φαίνεται να απασχολεί κανένα προς το παρόν.

Η αδυναμία των κομμάτων της αντιπολίτευσης να προβάλλουν έστω και αθροιστικά την προοπτική πως μπορούν να βρεθούν σε τροχιά εξουσίας, ενισχύει τις φυγόκεντρες δυνάμεις στη Νέα Δημοκρατία.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, το εγχείρημα κατάληψης της εξουσίας μέσω των πιπεράτων κουτσομπολιών, των "πρωϊνάδικων"  και των κοινωνικών δικτύων φαίνεται πως απέτυχε, με αποτέλεσμα οι φωνές αμφισβήτησης του κ. Κασσελάκη να πληθαίνουν.

Στο ΠΑΣΟΚ, η αμφισβήτηση της ηγεσίας του κ. Ανδρουλάκη δεν φαίνεται να επιτυγχάνει κάποια δυναμική ικανή να αλλάξει την κατάσταση των νοσταλγών της ευημερίας με δανεικά.

Ο μόνος που φαίνεται να κερδίζει σταθερά τον τελευταίο χρόνιο είναι ο Κανένας.

Όποτε συμβαίνει αυτό πάντα βρίσκεται κάποιος που στο τέλος καταφέρνει να το ενσαρκώσει και όπως λένε στην πιάτσα να μαζέψει το "χαρτί" από την αγορά.

Μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα της κας Άννας Διαμαντοπούλου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και της Κεντροαριστεράς, θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει άρδην την εικόνα διάλυσης της Κεντροαριστεράς.

Η κα Διαμαντοπούλου είναι πρόσωπο που…

 

 θα μπορούσε να πλήξει τη Νέα Δημοκρατία στα δύο ισχυρά της σημεία: Την κυριαρχία στο Κέντρο και το προφίλ της ικανότητας διακυβέρνησης.

Κατά τα λοιπά, οι πολίτες θεωρούν ότι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι: πληθωρισμός και ακρίβεια με 62,4%, υγεία και περίθαλψη με 43,1% και ανεργία με 29,2%.

Η υψηλή θέση που κατέχει η ανεργία βέβαια, σε μια περίοδο που οι εργοδότες ψάχνουν απεγνωσμένα για εργατικά χέρια και δεν βρίσκουν, αποτυπώνει μερικές από  τις πλάνες της κοινής γνώμης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: