"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: Aλέξη μαζί σου, αρκεί να πληρώσεις εσύ τους λογαριασμούς μας για το ρεύμα

Του ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

 Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει τροπολογία να μην πληρώνουν οι καταναλωτές τη ρήτρα αναπροσαρμογής την οποία ο ίδιος κρίνει ως παράνομη

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι προσφεύγουν κατά της ρήτρας και το ΙΝΚΑ ετοιμάζει μαζικές προσφυγές, καλώντας τους καταναλωτές να δηλώσουν συμμετοχή.

Όμως, η στάση του Αλέξη Τσίπρα δημιουργεί συνθήκες «δεν πληρώνω» και εκτός του γεγονότος ότι καταστρέφει όλες τις εταιρείες ενέργειας, που θα μπορούσε να πει  κανείς ότι ποσώς μας απασχολεί -μας απασχολεί, για την οικονομία, την ανάπτυξη, την αγορά και τις θέσεις εργασίας- στο τέλος το λογαριασμό τον πληρώνουν όσοι πείστηκαν και συμμετείχαν σε μια πολιτική πρωτοβουλία.

Ίσως και όσοι συμμετέχουν στις προσφυγές πληρώνουν για τα νομικά έξοδα με ότι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα των δικηγόρων που τις υποβάλλουν.

Προφανώς οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου έχουν γίνει δυσβάσταχτοι για όλους μας.

Πολλοί από εμάς αρχίζουμε να μην πληρώνουμε υποχρεώσεις μας γιατί πάντα το εισόδημά μας ήταν οριακό.

Μια παρένθεση:

Η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι το αμορτισέρ στις αυξήσεις και μειώσεις της χονδρικής τιμής του ρεύματος. Αν οι εταιρείες αγοράζουν φθηνά πουλάνε φθηνά στον καταναλωτή. Αν οι εταιρείες αγοράζουν ακριβά πουλάνε ακριβά στον καταναλωτή. Εξαιρούνται οι καταναλωτές που έχουν συμβόλαια με σταθερή τιμή. Πληρώνουν ψηλότερη τιμή στην κιλοβατώρα μόνιμα αλλά έχουν το πορτοφόλι τους πιο γεμάτο σε ακραίες καταστάσεις στον τομέα της ενέργειας. Ούτε όλες οι εταιρείες έχουν την ίδια ρήτρα αναπροσαρμογής. Κάποιες έχουν αγοράσει ή έχουν συμβόλαια κλεισμένα με χαμηλότερες τιμές.

Άλλωστε, το ηλεκτρικό ρεύμα είναι στο Χρηματιστήριο, όπως και το φυσικό αέριο. Έχουν δικές τους, διακριτές αγορές.

Η ρήτρα αναπροσαρμογής αποτελεί ευρωπαϊκό Δίκαιο και έχει υιοθετηθεί στη χώρα μας από το 2013.

Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας:

Η τροπολογία του Αλέξη Τσίπρα υπερψηφίζεται στη Βουλή.

Με βάση τις δηλώσεις του το περιεχόμενό της θα προβλέπει αναστολή καταβολής του ποσού που αφορούν τη ρήτρα αναπροσαρμογής έως ότου κριθεί η νομιμότητα της ρήτρας από τα Δικαστήρια της χώρας.

Η μάχη δίνεται στα Δικαστήρια αλλά χάνεται.

Και γιατί χάνεται;

Μα αν ήταν παράνομη θα είχε καταπέσει ήδη.

Μα αν ήταν παράνομη γιατί όλοι όσοι προσφεύγουν σήμερα στη Δικαιοσύνη δεν το είχαν κάνει τόσο καιρό;

Όταν χαθεί,  μαζικά οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά όσα δεν είχαν πληρώσει τόσους μήνες.

Πού θα τα βρουν;

Αν μας τα δώσει ο Αλέξης, οκ. Όλοι μαζί του, αν μας τα δώσει!

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι πως η τροπολογία δεν θα υπερψηφιστεί και την καταθέτει για...

 

 να δείξει ότι κάνει κάτι.

Όμως πριμοδοτεί όσους έχουν ήδη έχουν κάνει αυτό!  Δεν πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής με βάση συμβουλές δικηγόρων τους να προσφύγουν. Και οι πάροχοι τους κόβουν το ρεύμα.

Και αυτή η στάση δεν ωφελεί τους κατατρεγμένους και φτωχούς συμπολίτες, οι οποίοι είναι λογικό να αναζητούν σανίδα σωστηρίας σε οτιδήποτε ακούγεται.

Μπορεί να συμβάλλει με ιδέες και προτάσεις υλοποιήσιμες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όχι με ιδέες που παραπέμπουν στην προ δεκαετίας δράση του, όσο και αν απέφερε τότε πολιτικά οφέλη. Το τώρα και το αύριο δεν είναι τότε!



Δεν υπάρχουν σχόλια: