"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΠΛΗΚΤΟ ΚΑΘΑΡΜΑΤΟΛΑΓΝΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Ο δικτάτωρ που έγινε διδάκτωρ

Του ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στην αφαίρεση από τον Βλαντιμίρ Πούτιν του τίτλου του επίτιμου διδάκτορος στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Κι ας χρειάστηκαν ένας πόλεμος, η συλλογή υπογραφών και η δραστηριοποίηση ενός πρώην αντιπρύτανη, του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου. Υπενθυμίζω μόνον ότι ο τίτλος τού είχε απονεμηθεί το 2018, όταν η Ρωσία είχε ήδη καταλάβει την Κριμαία και τη χώρα μας κυβερνούσαν οι Συριζανέλ. Oμως η ρωσοφιλία παρ’ ημίν, ως γνωστόν, δεν έχει να κάνει με την πολιτική τοποθέτηση των φορέων της. Ο Ρώσος ηγεμών είναι επίτιμος διδάκτωρ και του ΕΚΠΑ. Ο τίτλος τού είχε απονεμηθεί επί πρυτανείας Μπαμπινιώτη και ακόμη δεν αποφάσισαν να του τον αφαιρέσουν. Υποθέτω ότι ως πνευματικοί άνθρωποι αποφεύγουν τις βιαστικές αποφάσεις, προτιμούν να ζυγίσουν όλες τις παραμέτρους, κυρίως δε να βεβαιωθούν ότι μια τέτοια απόφαση δεν θα βλάψει το κύρος του εκπαιδευτικού ιδρύματος. Είναι απολύτως θεμιτό να βάζουν την εκπαίδευση πάνω από την οποιανδήποτε πολιτική σκοπιμότητα.

Επιμένω, όμως, ότι το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στην αφαίρεση του τίτλου. Προσωπικά θεωρώ ότι έχει μεγαλύτερη σημασία η απονομή, και ακόμη περισσότερη η αιτιολογία που τη συνόδευσε. Τον τίτλο τού τον είχε απονείμει το Τμήμα Αρχαιολογίας, Ιστορίας και Διαχείρισης πολιτισμικών αγαθών. Αρα κάποιοι καθηγητές αποφάσισαν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τα προσόντα για να αντιμετωπίζεται ως διδάκτωρ στους προαναφερθέντες τομείς. Δεν ξέρω αν ο ίδιος, όταν το πληροφορήθηκε, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, έστω την απορία του, επειδή το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου περιόρισε την επιστημονική του δραστηριότητα μόνο σε αυτούς τους τομείς. Αν είχε λίγο χιούμορ, όπως ο προκάτοχός του Ιωσήφ Στάλιν, μπορεί να το διασκέδαζε κιόλας. Μπορεί και να μετάνιωνε που στη Γιάλτα παραχώρησε την Ελλάδα στον Τσώρτσιλ και έχασε μια χώρα που πάντα επινοεί τρόπους για να αυτογελοιοποιείται.

Αλήθεια, τι περίμεναν οι πανεπιστημιακοί της Πελοποννήσου ή του ΕΚΠΑ όταν τον κήρυσσαν επίτιμο διδάκτορα;  

Ισως μια κίνηση συμπάθειας, ένα χάδι στην πλάτη από τον ηγέτη του Ξανθού Γένους. 

Φαντασθείτε τι είχε να γίνει αν το 2018 κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα πρότεινε να κηρύξει επίτιμο διδάκτορα τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ για τις προσπάθειες που κατέβαλε να κρατήσει τη χώρα μας στη ζώνη του ευρώ; 

Θα μου πείτε ο Γιουνκέρ δεν έχει τις πανεπιστημιακές περγαμηνές ενός Πούτιν και, το κυριότερο, δεν ανήκει στο Ξανθό Γένος.

Λυπάμαι, αλλά η θλιβερή αυτή υπόθεση, αν μη τι άλλο, μας υπενθυμίζει...

 

 πόσο σοβαρά αντιμετωπίζουν οι πανεπιστημιακοί τον εκπαιδευτικό τους ρόλο και την επιστήμη τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: