"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Τι δεν καταλαβαίνουμε

Γράφουν οι ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ

Επιλογή μας είναι οι χαμηλοί και προσεκτικοί τόνοι. Αλλά κάποιες επισημάνσεις κοινής λογικής.
 
Μέχρι στιγμής:
 
-Η Τουρκία παραβιάζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
 
-Η ελληνική πλευρά παραδέχεται ότι το τουρκικό σκάφος βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
 
-Διάφοροι προσπαθούν να μας πείσουν ότι μπορεί να βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το τουρκικό σκάφος αλλά δεν υπάρχει παραβίαση κυριαρχικού δικαιώματος προς το παρόν (αφού δεν μπορεί ή δεν κάνει έρευνες). Και πως κάπου εκεί βρίσκεται και ο ελληνικός στόλος ο οποίος αν χρειαστεί θα παρέμβει.
 
-Αυτήν την κόκκινη γραμμή του αν χρειαστεί δεν έχουμε καταλάβει.
 
-Η αίσθηση στην κοινή γνώμη είναι πως ο Ερντογάν κάνει ό,τι θέλει και πως όσα μας έλεγε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ήταν λόγια του αέρα.
 
-ΗΠΑ, Ρωσία, Ε.Ε. είναι απούσες. Μόνο λόγια όπως αναμέναμε. Η ανάσχεση αν γίνει θα γίνει απο την Ελλάδα.
 
-Ο κίνδυνος για την Τουρκία να χάσει είναι σοβαρότερος στα μέτωπα της Συρίας και της Λιβύης.
 
-Η Τουρκία εκβιάζει να μην κυρωθεί στη βουλή η συμφωνία με την Αίγυπτο και ουσιαστικά επιδιώκει να αμφισβητήσει κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Δεν ενδιαφέρεται να κάνει έρευνες.
 
-Θα ήταν τραγικό λάθος οποιαδήποτε διαμεσολάβηση που θα οδηγούσε σε συνομιλίες Ελλάδος- Τουρκίας εφ όλης της ύλης και υπο το κράτος πιέσεων. Στο πρώτο αδιέξοδο θα ξαναβγεί ο τουρκικός στόλος.
 
-Υπενθυμίζω στον κ. Μητσοτάκη, διότι στο Χάρβαρντ μπορεί να μην τα διδάχθηκαν πως για να υπογραφεί η Συνθήκη της Λωζάννης...


 χρειάστηκε ο Στρατός του Έβρου. Μια μεγάλη στρατιωτική κινητοποίηση που απειλούσε συνέχιση του πολέμου.
 
-Απο την παρούσα κρίση θα φανεί η αναγκαιότητα ύπαρξης στρατιωτικής ισχύος. Αν για άλλη μια φορά αποδειχθεί πως είτε διαθέτουμε ένοπλες δυνάμεις είτε δεν διαθέτουμε είναι το ίδιο πρέπει να ξανασκεφτούμε τον ρόλο τους. Δεν υπονοώ τις ίδιες τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά την πολιτική βούληση να χρησιμοποιηθούν στις διπλωματικές προσπάθειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: