"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ: Βακτήριο «killer» στα νοσοκομεία

Ενα άκρως ανησυχητικό εύρημα προέκυψε από μια νέα επιστημονική έρευνα, που δείχνει πως πλέον άκρως ανθεκτικά στα αντιβιοτικά στελέχη μικροβίων, όπως του βακτηρίου της κλεμπσιέλας της πνευμονίας, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αναπνευστικές και αιματολογικές λοιμώξεις, εξαπλώνονται μέσω των νοσοκομείων στην Ευρώπη.

Η έρευνα «EuSCAPE» είναι η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.

Ορισμένα στελέχη του παθογόνου μικροοργανισμού Klebsiella pneumoniae είναι πλέον ανθεκτικά ακόμη και στα ισχυρά αντιβιοτικά Carbapenem, την τελευταία γραμμή άμυνας για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων των πνευμόνων, κ.ά.
Τα νοσοκομεία στην Ιταλία, στην Τουρκία, στην Ισπανία, στη Ρουμανία και την Ελλάδα φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα ανάπτυξης ανθεκτικών βακτηρίων.

Η μελέτη εκτιμά ότι η εισαγωγή των ανθεκτικών βακτηρίων έγινε στην Ελλάδα κυρίως από τις ΗΠΑ και στη συνέχεια υπήρξε εξάπλωσή τους στα ελληνικά νοσοκομεία.

 
Από την άλλη, εκτιμάται ότι αργότερα η Ελλάδα έκανε «εξαγωγή» -πιθανότατα μέσω ταξιδιωτών- των ανθεκτικών βακτηρίων σε άλλες χώρες, όπως η Βρετανία και η Γερμανία.

Οι ερευνητές από πολλές χώρες (και από την Ελλάδα), με επικεφαλής τη δρα Σοφία Ντέιβιντ του βρετανικού Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό μικροβιολογίας «Nature Microbiology», ανέλυσαν γενετικά στοιχεία από σχεδόν 2.000 δείγματα του εν λόγω μικροβίου, που ελήφθησαν από ασθενείς σε 244 νοσοκομεία 32 ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.



Εκτιμάται ότι οι θάνατοι κάθε χρόνο στην Ευρώπη από βακτήρια Klebsiella pneumoniae, που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά Carbapenem, έχουν πια ξεπεράσει τους 2.100, με συνέπεια η διαφαινόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία να είναι σοβαρή.
Από τη στιγμή που ακόμη και τα εν λόγω αντιβιοτικά είναι αναποτελεσματικά, απομένουν ελάχιστες εναλλακτικές λύσεις.  


Σε ιδιαίτερο κίνδυνο βρίσκονται...


 τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς.

 

Η γενετική ανάλυση των δειγμάτων του βακτηρίου, τα οποία ελήφθησαν από τους εισηγμένους στα ευρωπαϊκά νοσοκομεία ασθενείς, αποκάλυψε μικρό αριθμό γονιδίων που, όταν ενεργοποιούνται, μπορούν να προκαλέσουν αντίσταση στα αντιβιοτικά Carbapenem.
 

Τα συγκεκριμένα γονίδια παράγουν ένζυμα (καρμπαπενεμάσες) που «τρώνε» τα ισχυρά αντιβιοτικά, καθιστώντας τα άχρηστα.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: