Το συγκεκριμένο παράδειγμα-περιγραφή (απολύτως ρεαλιστική για όποιον έχει κυκλοφορήσει έστω και λίγες ώρες στην πρωτεύουσα της ωραιότερης χώρας του κόσμου) περισσότερο απο τους χαμηλόβαθμους ένστολους, περιγράφει την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και του αρμόδιου υπουργείου.
Με δεδομένα τα παραπάνω είναι απολύτως δικαιολογημένη η δυσάρεστη έκπληξη που ένιωσαν οι ένστολοι συμπολίτες όταν ενημερώθηκαν για την πιθανότητα να είναι αυτοί που θα εργαστούν για την επιβολή του αντικαπνιστικού νόμου. Όπως δικαιολογημένη είναι και η ανακοίνωση που έβγαλαν οι αστυνομικοπατέρες της ΠΟΑΣΥ, η οποία καταλήγει ως εξής: «τυχόν επιβάρυνση του εργασιακού στάτους του αστυνομικού προσωπικού, προς επίτευξη εφήμερων επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων, θα τύχει της καθολικής κατακραυγής εκ μέρους του συνδικαλιστικού μας κινήματος».
Με λίγα λόγια, το συνδικαλιστικό όργανο των αστυνομικών διαμαρτύρεται στην πιθανότητα οι αστυνομικοί να επιβαρυνθούν με την δουλειά της επιβολής του νόμου, μια δουλειά που τους φαίνεται «επικοινωνιακή σκοπιμότητα».
Σε πόσες παραβατικές συμπεριφορές να κάνει τα στραβά μάτια ο Έλληνας αστυνομικός; Σε πόσες παράνομες συμπεριφορές να γυρίσει αλλού το κεφάλι;
Ευτυχώς, η πολιτεία έδειξε να συμμερίζεται την αγωνία των συνδικαλιστών ενστόλων και απ’ ό,τι διαβάζω είναι έτοιμη να προσφέρει στους αστυνομικούς το 20% των προστίμων που θα βεβαιώνουν .
Κάποιοι συμπολίτες ισχυρίζονται πως δεν είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι να παίρνουν μπόνους απλώς για να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά ξεχνούν πως αυτό ισχύει μόνο για όσους κάνουν τη δουλειά τους έτσι κι αλλιώς. Σε αυτούς, προφανώς, το μπόνους δεν δίνεται απλώς επειδή δουλεύουν, αλλά επειδή ξεπερνούν έναν όγκο δουλειάς. Για πολλούς ενστόλους, όμως, όγκος δουλειάς είναι μηδέν οπότε ακόμα και μια κλήση θα είναι υπέρβαση η οποία κάπως πρέπει να ανταμοιφθεί.
Κάποιοι άλλοι λένε πως η επιβολή του συγκεκριμένου νόμου είναι ένα καθήκον που πρέπει να αναλάβει κάτι που ονομάζεται «Δημοτική Αστυνομία», αλλά δεν έχω άποψη καθώς δεν είμαι σίγουρος τι είναι αυτό. Αν με τον όρο «Δημοτική Ασυνομία» εννοούν εκείνη την υπηρεσία του δήμου της Αθήνας που σφραγίζει καταστήματα υγεινομικού ενδιαφεροντος μόνο 15αύγουστο ώστε οι μαγαζάτορες να μη χάνουν πελάτες, νομίζω πως θα ήταν καλύτερο να αποσυρθεί ο αντικαπνιστικός νόμος εντελώς.
Και τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα να αποσυρθεί έτσι κι αλλιώς. Οι Έλληνες δεν είναι σε θέση, δεν έχουν ούτε την ικανότητα ούτε την υπευθυνότητα, να κάνουν κάτι που έγινε σχετικά εύκολα σε όλες τις χώρες που έχουν αντίστοιχο νόμο. Δεν έχουμε την ικανότητα και την υπευθυνότητα που έχουν π.χ. οι Ιταλοί ή οι Τούρκοι. Η κυβέρνηση προτιμά να «ενημερώνει», οι αστυνομικοί προτιμούν να μην ασχολούνται με την επιβολή του νόμου και οι καπνιστές προτιμούν να καπνίζουν σε κλειστούς χώρους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου