Μήπως ήταν ανάγκη να υποχρεωθεί η χώρα σε Μνημόνια και μέτρα λιτότητας για να αποπληρώσει τα χρέη της;
Αν η πολιτική μακαριότητα είχε πρόσωπο θα ήταν αυτό, ένα πρόσωπο που θα μιλούσε αργά και καμιά φορά με το καλαμάκι του φρέντο στα χείλη. Σε αυτό το μακάριο σύμπαν όπου τίποτε δεν είναι ανάγκη, όλα είναι λυμένα. Αρκεί κανείς να σκέφτεται απλά, όσο πιο απλά γίνεται, και χωρίς στρες. Κανένα άγχος και καμία βιασύνη. Κι ας μην παράγει αυτή η σκέψη πολιτική, ας μην θυμίζει τίποτε άλλο από συζήτηση στο καφενείο κάποιο πρωινό της Κυριακής.
Θυμίζει όμως και κάτι ακόμη η φλαμπουράρεια μακαριότητα. Θυμίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ, σε εκείνη τη φάση τουλάχιστον, περισσότερο από κόμμα ήταν ένα συνονθύλευμα από περσόνες που έπαιζαν σχεδόν κάθε μέρα με τα όρια της γραφικότητας. Ο μακάριος Φλαμπουράρης των μηδενικών αναγκών (αν εξαιρέσει κανείς την ανάγκη της φύλαξης της οικίας του από εναλλασσόμενες διμοιρίες ΜΑΤ) δεν ήταν η sui generis περίπτωση του κόμματος. Ηταν μια sui generis περίπτωση ανάμεσα σε άλλες sui generis περιπτώσεις, κάθε μία από τις οποίες είχε ένα διακριτό χαρακτηριστικό.
Περιδιαβάζοντας κανείς το Μαξίμου της εποχής για να μείνει στον κύκλο των πρωθυπουργικών consiglieri και μόνο, είναι βέβαιο πως δεν θα συναντούσε τη μακαριότητα του Φλαμπουράρη στον Καρανίκα. Αλλά ούτε και το ταμπεραμέντο του Καρανίκα στον Φλαμπουράρη.
Μπορεί και μπορεί να μην είναι η μόνη. Αν ρίξει κανείς μια ματιά στον υπόλοιπο κόσμο, αντιλαμβάνεται πως άλλες χώρες έχουν πέσει σε χειρότερα χέρια, σε γραφικές φιγούρες με κρίση μεγαλείου για την οποία δεν φαίνεται καμία αυταπάτη να φτάνει στο τέλος της και κανένα καθαρό μυαλό να εμφανίζεται στον ορίζοντα. Εκεί, η ελεύθερη πτώση στο κενό εκεί μοιάζει αναπόφευκτη.
Είναι κάτι που υπενθύμισε άθελά του ο Αλέκος Φλαμπουράρης με την τηλεοπτική εμφάνισή του στον Σκάι. Η πολιτική γραφικότητα είναι...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου