"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΕΗΤΟ ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟΑΛΗΤΑΡΑΔΙΚΟ: "Άντε πάενε ρε"

Του Μανώλη Καψή


Σάμος. Καφενείο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γ. Μπαλάφας, υφυπουργός κάτι, πίνει το καφεδάκι του με τους συντρόφους του. Πλησιάζει ένας μάλλον ευγενικός πολίτης και με ήπιο τρόπο διαμαρτύρεται για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο πλήρωσα ΕΝΦΙΑ, που είπατε θα τον καταργήσετε, τόσο κόψατε τη σύνταξη της μητέρας μου -που είπατε θα της δώσετε και 13η έξτρα σύνταξη- και πάει λέγοντας.



Γ. Μπαλάφας, υφυπουργός κάτι, με το γνωστό ύφος. (Το ίδιο που είχε όταν ανακοίνωνε στο Βήμα fm ότι θα προσφέρει ένα καφεδάκι στην τρόικα και μετά θα τη στείλει απο κεί που ήρθε.) "Άντε πάενε ρε"... Και συμπληρώνει: "Όχι αγανακτισμένους πολίτες. Εμείς δεν φοβηθήκαμε τη χούντα, εσάς θα φοβηθούμε;" (Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις...)



Α, ώστε έτσι, κ. Μπαλάφα! Όχι αγανακτισμένους πολίτες;  

Και πού ήταν ο κ. Μπαλάφας όταν οι "αγανακτισμένοι" έπαιρναν στο κατόπι ακόμα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; 


Πού ήταν ο κ. Μπαλάφας όταν "οι αγανακτισμένοι πολίτες" αποδοκίμαζαν και απειλούσαν να δείρουν τους πολιτικούς των άλλων κομμάτων, επειδή ψήφισαν τα μνημόνια;  


Τότε ο κ. Μπαλάφας ήταν στις πλατείες και στους δρόμους μαζί με τους αγανακτισμένους, γιατί η οργή στρεφόταν εναντίον άλλων. Και ο κ. Μπαλάφας και οι σύντροφοί του έδιναν άφεση αμαρτιών σε κινητοποιήσεις αυτού του είδους.



Θα μου πείτε, ασχολείσαι με τον Μπαλάφα;  


Βλέποντας το επεισόδιο με τον κ. Μπαλάφα θυμήθηκα τον Αλέξη Τσίπρα. 


 Ήταν το 2011, νομίζω, όταν η κυβέρνηση Παπανδρέου καλείται να ψηφίσει για δεύτερη φορά μέτρα. Η κυβερνητική πλειοψηφία φυλλορροεί και "αγανακτισμένοι πολίτες" (μαύροι και κόκκινοι) πολιορκούν το Κοινοβούλιο. (Να καεί, να καεί το μπ@@ο η Βουλή.) Προπηλακίζουν ακόμα και τους υπαλλήλους καθώς φεύγουν από το κτήριο. Τους φτύνουν, τους κλοτσούν και τους βρίζουν. (Τα βίντεο υπάρχουν.) Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όσοι τολμούν να φύγουν απο την κεντρική είσοδο με το αυτοκίνητο, τρώνε βροχή απο πέτρες και μπουκάλια.



Άλλοι αναγκάζονται να φύγουν κρυφά, αργά το βράδυ, από τον Εθνικό Κήπο. (Τότε, θυμίζω, η Νέα Δημοκρατία ήταν αντιμνημονιακή και έψαχνε ισοδύναμα στο Ζάππειο.


Ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει επιτέλους θέση. Και τι λέει;  


"Δεν πειράζει. Ας βγουν και μια φορά απο την πίσω πόρτα"... (Ο μόνος που αντιδρά τότε, προς τιμήν του, είναι ο Δημ. Παπαδημούλης. Που καταδικάζει τη βία και δηλώνει ότι η Αριστερά δεν μπορεί να έχει σχέση με τέτοιες εκδηλώσεις.)



Απτόητος ο μέλλων πρωθυπουργός δίνει έτσι τις ευλογίες του σε κάθε είδους προπηλακισμό αντιπάλων, σε εκδηλώσεις βίας, στο μίσος, στον τραμπουκισμό και στους αγανακτισμένους. Θα ακολουθήσουν και άλλα θλιβερά επεισόδια, με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πάντα παθητικούς θεατές. (Είπαμε, τότε το μίσος στρέφεται εναντίον άλλων... Και υπάρχει και φοβερό επιχείρημα! Μα ο κόσμος είναι δικαίως οργισμένος.)



Και αυτή είναι η πιο θλιβερή κληρονομιά που μας αφήνει (φεύγοντας) ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτόν τον υπόγειο εμφύλιο πόλεμο, τον νέο εθνικό διχασμό, ανάμεσα στους πατριώτες αντιμνημονιακούς (last year...) και τους υποταγμένους γερμανοτσολιάδες. 


Και αυτά λούζεται τώρα, βρίζοντας, ο κ. Μπαλάφας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: