"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΣΜΟΣ: Δείτε γιατί τα τζιν έχουν τα μικρά μεταλλικά κουμπιά στις τσέπες

Όλοι όσοι φορούν ή έχουν φορέσει ποτέ τζιν παντελόνια έχουν παρατηρήσει πως στις τσέπες διαθέτουν κάποια μικρά μεταλλικά κουμπιά


Ποιος είναι ο λόγος ύπαρξή τους;


Πρώτος ξεκίνησε να χρησιμοποιεί αυτά τα μεταλλικά κουμπιά ήδη από το 1872 ο ράφτης Jacob Davies μετά από σειρά παραπόνων που του έκαναν εργάτες που φορούσαν τα τζιν που έφτιαχνε.


Οι εργάτες, κυρίως από ορυχεία της περιοχής, παραπονιόντουσαν ότι...
 σκίζονταν τα παντελόνια τους στις τσέπες, εξαιτίας των εργαλείων και των προσωπικών ειδών που μετέφεραν σε αυτές, με τις απλές ραφές να μην μπορούν να αντέξουν το βάρος.


Ο Davies δεν είχε χρήματα για να χρηματοδοτήσει την ιδέα του οπότε απευθύνθηκε στην Levi's για χρηματοδότηση. Ο Strauss δέχτηκε ενθουσιασμένος να πραγματοποιήσει την ιδέα του και μαζί έκαναν αίτηση για να κατοχυρώσουν την πατέντα.


Μέσα σε λίγο καιρό τα τζιν με τις ενισχυμένες στις τσέπες έγιναν ανάρπαστα.


Η 20η Μαΐου του 1873 θεωρείται η ημέρα γέννησης του τζιν αφού ήταν η μέρα που τοποθετήθηκαν αυτά τα μικρά μεταλλικά κουμπιά στα τζιν τα οποία οι εργάτες φορούσαν ήδη κάποια χρόνια πριν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: